fbpx
Skip to main content
Đak, koronavirus

NIJE SVAKA RESPIRATORNA INFEKCIJA KOVID: Kako da prepoznate da li se vaše dete zarazilo koronom ili ne

Foto: Profimedia/ilustracija
Nije svaka infekcija kovid, ali svaki simptom mora biti upozorenje da se ode u dom zdravlja radi sebe i drugih.

U beogradskim školama već su počeli izostanci dece zbog respiratornih infekcija, koje nužno ne znače i da je korona u pitanju, ali simptomi su često isti kao kod kovida 19, ali i alergija.

"NIJE SAMO ZA ONE KOJI DOLAZE S LETOVANJA" Dr Kon objasnio zbog čega će nove mere nadzora trajati i ZA BOŽIĆ

"NIJE SAMO ZA ONE KOJI DOLAZE S LETOVANJA" Dr Kon objasnio zbog čega će nove mere nadzora trajati i ZA BOŽIĆ

OČEKUJE NAS PROMENLJIVO VREME: Danas pre podne pretežno sunčano, a posle podne OBRT

OČEKUJE NAS PROMENLJIVO VREME: Danas pre podne pretežno sunčano, a posle podne OBRT

INHALACIJOM ĆEMO UZIMATI VAKCINU PROTIV KORONE? Srpski stručnjaci objasnili zašto je dobar ovaj način primene leka

INHALACIJOM ĆEMO UZIMATI VAKCINU PROTIV KORONE? Srpski stručnjaci objasnili zašto je dobar ovaj način primene leka

Početak je jeseni, doba godine kada i počinju respiratorne infekcije i alergijske reakcije, ali i prva jesen u koju smo ušli s koronom, pa se mnogi pitaju kako razlučiti o čemu je tačno reč.

Dr Vojislav Lekić, načelnik Bolnice za pedijatriju "Dr Olga Popović Dedijer", ističe da pedijatri odlično znaju da naprave trijažu pacijenata, te da roditelji treba odmah da se jave najbližem domu zdravlja radi dijagnostike.

Dan bez preminulih

U Srbiji je u poslednja 24 sata, do juče u 15 sati, potvrđen 61 novi slučaj kovida 19, čime je ukupan broj obolelih od početka epidemije porastao na 32.999 osoba.

U istom periodu nije preminuo nijedan pacijent, čime je broj preminulih od kovida 19 u Srbiji i dalje 743, objavljeno je na sajtu Covid-19.rs.

Testirano je 6.814 osoba, ukupno milion i 84.893 osoba koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja. Na respiratoru su 23 osobe.  

- Naše zdravstvo je dobro organizovano u uslovima koronavirusa. Kad dete dođe, uzima se iscrpna anamneza o njegovim kontaktima, u svakom domu zdravlja postoji opcija da se odmah testira na kovid 19. Brzi test i dodatne dijagnostičke metode, krvna slika, leukociti, to su mehanizmi pomoću kojih se jasno utvrđuje o kojoj vrsti infekcije je reč. Na osnovu toga se dalje procenjuje gde dete treba da se leči - podvlači dr Lekić i dodaje:

- Sada kada je kraj septembra, početak oktobra, već počinju respiratorni virusi i alergije, svaki iskusni pedijatar može da proceni šta je uzrok bolesti. Simptomi respiratorne infekcije su: kašalj, otežano i plitko disanje, povišena temperatura, zapušenost nosa. I alergija ima slične simptome, kao i korona - kaže dr Lekić.

On ističe da deca koja dolaze u domove zdravlja "predstavljaju opasnost za drugu decu i upravo zato postoji trijaža koja sprečava širenje virusa".

- U našu bolnicu može ući po jedan pacijent uz jednog pratioca, ostali čekaju ispred. Obavezni su distanca i maske - navodi dr Lekić.

Da su već počele respiratorne infekcije, potvrđuje i majka jednog đaka nižih razreda, gde u grupi od njih 14 jedan dan nije došlo petoro, a potom šestoro dece.

- Kako su nam rekli roditelji preko Vajber grupe, deca su ili prehlađena ili su krenule alergije koje se javljaju svake godine. Ipak, to je zabrinulo pojedine roditelje, koji su se uplašili da je korona u pitanju - kaže ova majka.

Vremenska prognoza
Mestimično oblačno
20 Beograd