fbpx
Skip to main content
Milica Rakić

NIKADA NEĆEMO ZABORAVITI: Na današnji dan ubijena je mala MILICA, simbol stradanja Srbije u NATO agresiji!

Foto: Pink.rs
Današnji datum ostao je duboko urezan u sećanju svih, kao jedan od najtužnijih u novijoj istoriji

Milica je bila na noši u kupatilu. Majka ju je ostavila samo na tren kako bi joj spremila krevet, a onda se čula jaka detonacija... Zauvek su je uspavale bombe.

VEST KOJA JE POTRESLA SRBIJU! Poznato u kakvom se zdravstvenom stanju nalaze deca na respiratoru zbog korona virus

VEST KOJA JE POTRESLA SRBIJU! Poznato u kakvom se zdravstvenom stanju nalaze deca na respiratoru zbog korona virus

"OBUCI SUTRA ČIZME" POČINJE NATO AGRESIJA! Srpski obaveštajac Milanović izneo nove podatke o bombardovanju

"OBUCI SUTRA ČIZME" POČINJE NATO AGRESIJA! Srpski obaveštajac Milanović izneo nove podatke o bombardovanju

NEMAČKI AMBASADOR PRIZNAO: Bombardovanje Beograda bio je samo početak zločina 

NEMAČKI AMBASADOR PRIZNAO: Bombardovanje Beograda bio je samo početak zločina 

Današnji datum ostao je duboko urezan u sećanju svih, kao jedan od najtužnijih u novijoj istoriji, kao dan kada je jedna nedužna devojčica tragično nastradala od strane NATO zločinaca.

Da je danas živa, Milica Rakić imala bi 25 godina. Ovaj mali anđeo postao je simbol strašne NATO agresije koja je pre dve decenije otpočeta na teritoriji naše zemlje.

Milica
Milica
Foto: Pink.rs

Milica Rakić je rođena u zoru 9. januara 1996. godine. Ubijena je 17. aprila 1999, u svom kupatilu, u Ulici Dimitrija Lazareva Raše u Batajnici. Geleri zločinačkih NATO bombi rasparčali su prozor, pokidali zavesu. Milica je sedela na noši. Majka Dušica je, koji trenutak pre, krenula da joj spremi postelju. Za san.

DECI ŽRTVAMA NATO

Čiko, ja tebe gledam s neba i vidim te na crnoj ptici ja sam onaj mamin cvet-beba koji si ubrao u Batajnici Da ti kažem samo još ovo pa idi i zaboravi me mama će da me rodi ponovo i daće mi još lepše ime (ODLOMAK PESME DOBRICE ĆOSIĆA)

Tata Žarko pokupio je veš sa štrika i crvenu haljinicu sa izvezenim mačetom u korpi, koje spava. Brat Aleksa je njenu lutku smestio u krevetić, kraj jastuka. Tako je Milica odlazila na počinak.

Eksplozija je bila nagla i snažna. Nakon toga se ništa nije čulo, osim vriska njenog oca Žarka. Uzeo je Milicu u naručje. Trčao je niz stepenice, a dete mu je klonulo na rukama. Uleteo je u auto i vozio, nije se pomirio da je već umrla. Ispustila je svoju anđeosku dušu, bez reči, u naručju u kome je najlepše spavala i sanjala.ž

Rakić Milica
Rakić Milica
Foto: Pink.rs

Batajničko groblje bilo je toga dana tesno za svu tugu. I cela Batajnica i cela Srbija. Na beli maleni kovčeg pogrebnici su spustili svesku u kojoj je Milica crtala svoje lale. Spustili su bojice i lutku koju je volela. Svi su verovali da se anđeli i u raju igraju. I tamo, gore, docrtavaju svoje započete crteže.

Spomenik devojčici Milici Rakić stradaloj u NATO agresiji 1999. godine nalazi se u Tašmajdanskom parku u Beogradu. Bista Milici Rakić postavljena je treći put na spomenik deci žrtvama nastradalim u NATO bombardovanju, jer je dva puta bila meta vandala.

Spomenik i freska za malu Milicu

Maloj Milici, simbolu za svu decu koja su ubijena 1999. u NATO bombardovanju, podignut je spomenik koji se nalazi u Tašmajdanskom parku u Beogradu. Bista Milici Rakić postavljana je triput jer je dva puta bila rušena.Zahvaljujući Pokretu za razvoj Batajnice, gde je trogodišnja devojčica nastradala, postavljena je i spomen-česma sa njenim likom uz saglasnost njenog oca Žarka. Takođe, freska male Milice nalazi se u manastiru Tvrdoš kod Trebinja. Nažalost, ona nije bila jedino dete koje je stradalo od NATO bombi. Tokom 78 dana bombardovanja poginulo je čak 79 mališana.

NATO je 24. 3. 1999. godine u 20 časova počeo vazdušne napade na vojne ciljeve u SRJ da bi se kasnije udari proširili i na privredne i civilne objekte. NATO agresija je bez prekida trajala 78 dana. Teško su oštećeni infrastruktura, privredni objekti, škole, zdravstvene ustanove, medijske kuće, spomenici kulture, crkve i manastiri. Konačan broj žrtava zvanično nije saopšten, a srpske procene se kreću između 1.200 i 2.500 poginulih i oko 5.000 ranjenih.

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

Vremenska prognoza
Clear sky
15 Beograd