fbpx
Skip to main content
Bolnica

NIŠKA BOLNICA U KOJU KORONA NIJE NI ZAVIRILA: Liste čekanja ne postoje, svi pacijenti operisani

Foto: Profimedia/ilustracija
Svaki pacijent je pre prijema podvrgavan serološkom ili PCR testu, sestra koja ih je previjala nije imala kontakt sa drugim pacijentima niti sa drugim osobljem

Svi pacijenti, njih pedesetak, kojima je zbog tumora glave i vrata bio neophodan operativni zahvat, hirurški su zbrinuti, bez obzira na to što je značajan deo osoblja niške ORL klinike bio angažovan u kovid bolnicama. Ono što uspeh ove zdravstvene ustanove čini još značajnijim, je što zbog rigoroznih mera predostrožnosti, nije bilo zaražavanja korona virusom, ni pacijenata ni zdravstvenog osoblja.

EKSKLUZIVNO: TV Prva traži Minju Miletić

EKSKLUZIVNO: TV Prva traži Minju Miletić

JOŠ JEDNA OPŠTINA PROGLASILA POBEDU: Ukinuta vanredna situacija u Prijepolju

JOŠ JEDNA OPŠTINA PROGLASILA POBEDU: Ukinuta vanredna situacija u Prijepolju

POSLEDICE KORONA EPIDEMIJE U SRBIJI: Mlađa populacija najugroženija! Dr Diana priča o najčešćim porocima kod mladih

POSLEDICE KORONA EPIDEMIJE U SRBIJI: Mlađa populacija najugroženija! Dr Diana priča o najčešćim porocima kod mladih

Zoran Ilić iz merošinskog sela Oblačina, juče je nakon devetodnevnog lečenja napustio ORL kliniku gde je zbog tumora vrata podvrgnut operativnom zahvatu.

- Šta da kažem, osim da su mi spasili život. Beskrajno sam zahvalan i lekarima i medicinskim sestrama, zahvaljujući kojima se najzad, posle mnogo vremena osećam dobro. Imao sam poverenja u njih, nisam strahovao nijednog trenutka bez obzira na zarazu, i jedva sam dočekao operaciju - priča Ilić.

Dušan Milisavljević, direktor ORL Klinike ističe da je ponosan što u ovoj zdravstvenoj ustanovi nema više nijednog pacijenta koji čeka na operaciju.

- Na početku pandemije zbrinjavana su saamo urgentna stanja zbog potrebe da naši anesteziolozi budu u kovid bolnicama s obzirom da je niški Klinički centar zbrinuo najveći broj inficiranih. Međutim, i u tom periodu naši pacijenti su dobijali radio i hemio terapiju. Svesni težine njihovog stanja mi i Maksilofacijalna klinika smo među prvima počeli da držimo onkološke konzilijume i pripremamo se za rad, čim se korona stavi pod kontrolu. Uz izuzetno visoke mere predostrožnosti, uspeli smo da pružimo hirurški tretman svim našim pacijentima - rekao je Dušan i dodao:

- Stav kolegijuma je bio da je veoma važno da pacijenti sa tumorom dobiju negu i trapiju i u vreme pandemije, jer će korona virus mnogi preživeti, a sa tumorom je kraj vrlo izvestan.

Čim je to bilo moguće, počeli su sa operacijama.

- Svaki pacijent je pre prijema podvrgavan serološkom ili PCR testu, sestra koja ih je previjala nije imala kontakt sa drugim pacijentima niti sa drugim osobljem, što je važilo za lekara koji ih je operisao i mene kao rukovodioca -objašnjava dr Milisavljević.

Ovo je veoma važno, jer su njihovi pacijenti ljudi sa kompromitovanim imunitetom zbog osnovne bolesti te su samim tim mnogo ugroženiji korona virusom.

Ističe da je veoma zadovoljan što u ovoj ustanovi nije bilo zaraze iako ORL struka spada među najrizičnije.

- Podaci iz Kine i severne Italije pokazali su da je najveći broj inficiranih zdravstvenih radnika bio ORL specijalnosti. Ovo iz razloga što drugi lekari mogu da obave pregled pacijenta sa maskom, a mi moramo da pogledamo nos, uši, grlo i to primenom bliskog kontakta koji podrazumeva maksimalno rastojanje od dvadesetak centimetara. Uprkos visokorizičnim pregledima, nismo imali zaražene među osobljem - zaključio je dr Milisavljević.

Vremenska prognoza
Clear sky
15 Beograd