fbpx
Skip to main content
Robert Pešut

TO NISTE OČEKIVALI: Srbi vole pesmu "Pukni Zoro", ali istina o njenom nastanku će vas IZNENADITI

Foto: Profimedia/Facebook/printscreen/MAGNIFICO
Pesma "Pukni zoro" prihvaćena je u narodu kao stara, ratna pesma. Ipak, to nije tako.

- Čitao sam da ju je napisao neki poginuli srpski ratnik negde na Solunu o Gvozdenom puku. Niko ne zna kako se on zove niti gde je on umro nego je neko valjda našao tu pesmu zapisanu. To me zabavlja jer čini tu pesmu većom nego za što je bila rađena. Bila je rađena samo za film. Nekad ti se otme pesma. Puno je veća od mene i kao da više nije moja. Toliko ju je narod prihvatio i kao da više nije moja – svi je svojataju. Skurvala mi se pesma - objašnjava autor ove pesme, slovenački muzičar Robert Pešut, poznatiji kao Manjifiko.

Naime, pesma “Pukni zoro“ nastala je za potrebe filma "Montevideo - Bog te video".

Kako je počela ta legenda o pesmi, nije jasno, ali autor ove muzike, popularni Manjifiko, ima svoj stav o ovom fenomenu:

- Srbi su epski po filozofiji i vole kad je nešto legendarno, epski. Nije nikako u redu da je takvu stvar napisao neko iz Ljubljane sa pivom u ruci koji čak nema ni inspiraciju ni u čemu nego je samo izvršio zadatak. Potpuno nepristojno izgleda za takvu stvar. Pa su krenuli da se stvar svira po kafanama, na rođenjima, sahranama, svadbama, odlascima u vojsku, šta ti ja znam, i pred sve važnije utakmice ljudi su pomislili da je naverovatnije to neka stara narodna iskopana od nekog.

 

Komentari
Pošalji komentar
Postavljanjem komentara potvrđujete da ste saglasni sa našim uslovima korišćenja i politikom privatnosti.

Pročitajte i:

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
16 Beograd