Skip to main content
Sveti Nikola

NOĆ PRED SVETOG NIKOLU OVO OBAVEZNO MORATE DA URADITE: Stari OBIČAJ koji mnogi zaborave, a mora se poštovati

Foto: Printscreen/wikimedia.org
Vernici srpske pravoslavne crkve sutra obeležavaju jednog od najvećih hrišćanskih svetaca, Svetog Nikolu Čudotvorca.

Skoro polovina pravoslavaca u Srbiji slavi Svetog Nikolu, zaštitnika putnika, moreplovaca, ribara i splavara. Tokom prethodnih godina, važila je izreka da onaj ko ne slavi svetog Nikolu sigurno ide u goste.

Ipak, ove godine i epidemiolozi i SPC pozvali su vernike da proslave slavu u krugu porodice. Sveti Nikola je crveno slovo čiji datum se ne menja, a se slavi 6. decembra po starom, odnosno 19. decembra po novom kalendaru, na dan kada smrti svetitelja 343. godine nove ere.

DECA SE NAJVIŠE RADUJU SVETOM NIKOLI: Ovo su legende o zaštitniku koji je učinio mnoga dobra dela, a evo zašto je toliko POŠTOVAN

DECA SE NAJVIŠE RADUJU SVETOM NIKOLI: Ovo su legende o zaštitniku koji je učinio mnoga dobra dela, a evo zašto je toliko POŠTOVAN

ČUDO KOJE SVI POSMATRAJU U NEVERICI UOČI SVETOG NIKOLE! Izobilno teče miro iz moštiju Svetog Prohora Pčinjskog

ČUDO KOJE SVI POSMATRAJU U NEVERICI UOČI SVETOG NIKOLE! Izobilno teče miro iz moštiju Svetog Prohora Pčinjskog

Na Svetog Nikolu, pre 30 godina, u Hrvatskoj je počinjen zločin nad SRBIMA: UBIJENO je najmanje njih 55

Na Svetog Nikolu, pre 30 godina, u Hrvatskoj je počinjen zločin nad SRBIMA: UBIJENO je najmanje njih 55

Sveti Nikola se slavi i 22. maja, u znak sećanja na dan kada su njegove mošti 1096. godine iz Mira u Likiji prenete u Bari u Italiji, i položene u Crkvu Svetog Jovana Preteče, koja je ubrzo postala česta destinacija hodočasnika. Tri godine nakon toga, stanovnici Barija su u čast Svetog Nikole podigli raskšnu crkvu.

Sveti Nikola, arhiepiskop mirlikijski, slavi se u celom hrišćanskom svetu. Praznuje se kao dečji praznik u zemljama zapadne Evrope, jer tada deca, ako su bila poslušna, dobijaju poklone. Zaštitnik je grada Amsterdama.

Sveti Nikola rođen je u gradu Patara, u oblasti Likija u Maloj Aziji, od oca Teofana i majke None, za vreme vladavine rimskog cara Valerijana. Od ranog detinjstva, Nikola je pokazivao neobične duševne darove. Kada je odrastao i izučio škole, želeo je da stupi u sveštenički čin, pa ga je njegov stric, koji je bio arhiepiskop, imenovao za sveštenika grada Mira.

ISTORIJA I OBIČAJI

Svoj duhovni život Nikola je otpočeo u manastiru Novi Sion, gde se i zamonašio. Posle smrti roditelja, svu nasleđenu imovinu razdelio je siromašnima.

Prema predanju, vođen čudesnim glasom krenuo je u narod da širi veru, pravdu i milosrđe i već je svojom pojavom donosio utehu, mir i dobru volju. Sveti Nikola pada u vreme velikog božićnog posta, pa vernici pripremaju isključivo ribu i drugu posnu hranu.

U narodu se veruje da Sveti Nikola, noć uoči praznika, obilazi dobru decu i deli poklone. I danas mnogi mališani čiste svoje cipele i stavljaju ih u prozore, očekujući dar od sveca.

U nekim krajevima održao se običaj darivanja dece na sutrašnji praznik jer je Sveti Nikola i njihov zaštitnik. Prema tradiciji, danas nikako ne valja da se pere veš, čisti kuća i rade bilo kakvi kućni poslovi.

Brojni običaji vezani su za sutrašnji dan, ali postoje i neki u vezi sa večeri pred ovu slavu.

Stari narodni običaj kaže da bi domaćini već danas morali da počnu s pripremama za goste koje će dočekivati sutra. Međutim, postoji pravilo da domaćini mogu samo da pripremaju hranu, dok se drugi kućni poslovi ne smeju obavljati dan pre i dan nakon slave.

Konzumiranje mrsne hrane na ovaj praznik ne dolazi u obzir - budući da je u toku veliki Božićni post, ignorisanje obaveznog posta je strogo zabranjeno!

Vremenska prognoza
Slaba kiša
20 Beograd