Skip to main content
Sao Paolo, saobraćaj

Nova akcija saobraćajne policije: Počinje NEZAMISLIVO STROŽA kontrola korišćenja dečjih sedišta i vezivanja pojasa

Foto: Profimedia
Represija ima najveći efekat na vozače

Troje mališana poginulo je na putevima od početka godine, a saobraćajna policija uskoro će pooštriti kontrolu korišćenja dečjih sedišta i vezivanje starije dece na zadnjem sedištu.

Od početka godine u saobraćajnim nesrećama život je izgubilo 188 ljudi, a to je za 18 manje nego u istom periodu prošle godine. Inače, od 3. aprila, kad su počele da se primenjuju Izmene zakona o bezbednosti u saobraćaju, pa do 3. juna, poginulo je 65 odsto ili 31 osoba manje u odnosu na isti period lane.

Pošto je to očigledan dokaz da represivne mere daju rezultat, u saobraćajnoj policiji su odlučili da pooštre kontrolu korišćenja dečjih sedišta i vezivanja pojasa na zadnjem sedištu. Pogotovo što poražavajuća statistika pokazuje da se svega dva od 10 mališana u Srbiji vozi u auto-sedištu, a da tek svaki deseti putnik koristi pojas na zadnjem sedištu.

- Kontrolu korišćenja dečijih sedišta i vezivanja pojaseva na zadnjem sedištu obavljaće policajci na motorima i presretači na autoputu, ali i na naplatnim rampama i u blizini vrtića i škola. Takođe, na naplatnim rampama policajci će pešice prolaziti pored vozila u koloni i kontrolisati da li su mališani u dečjim sedištima i vezani. Kazna za nevezano dete u vozilu iznosi 10.000 dinara i snosi je vozač. To će biti kontinuirana akcija, a ne kratkoročna – naglašavaju u saobraćajnoj policiji.

Dete vezano pojasom u autu
Statistika pokazuje da se svega dva od 10 mališana vozi u auto-sedištu
Foto: Profimedia/ilustracija

Direktor Komiteta za bezbednost u saobraćaju Damir Okanović slaže se da u Srbiji represija ima najveći efekat na vozače.

- Smanjenje broja poginulih na putevima rezultat je pre svega rada saobraćajne policije, pooštrenog zakona i efikasnijeg rada sudova, koji sada po hitnom postupku izriču kazne vozačima za nasilnu vožnju. Vozači i suvozači su počeli da koriste pojas , to sve češće čine i oni koji sede pozadi, ali nažalost i dalje veliki broj dece ne sedi u auto-sedištu ili se ne vezuje, što je jako loša i opasna navika roditelja. Zbog toga su nam neophodne edukativne kampanje kako bismo promenili svest ljudi o značaju auto-sedišta i pojasa – objašnjava Okanović.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD beograd

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Clear sky
27 Beograd