Skip to main content
Katasterski alarm

NOVA APLIKACIJA RGZ DAJE UVID I SIGURNOST: "Katastarski alarm" inovacija ove institucije

Foto: Rgz- promo / Google maps printscreen
"Katastarski alarm" je najnovija aplikacija koju je RGZ kreirao sa ciljem da vlasnika ili bilo koga ko ima pravni interes alarmira o svim promenama u vezi sa nepokretnošću.

 - Na taj način građani će biti obavešteni u realnom vremenu i ukoliko neko zlonamerno pokuša da podnese zahtev za: promenu vlasništva ili upis zabeležbi i tereta, vođenje sudskog spora, ispravku greške, kao i bilo koje druge radnje koje mogu da nanesu štetu vlasniku i ugroze njegova prava - kažu u RGZ. - Da bi korisnik dobijao informacije o svim promenama na nepokretnosti koju prati, potrebno je da popuni zahtev na sajtu RGZ-a verifikovan elektronskim potpisom, a sva obaveštenja će mu stizati putem elektronske pošte bez odlaska na šalter ili svakodnevnog proveravanja u aplikaciji eKatastar na sajtu RGZ-a.

Kako u Katastru kažu, masovna primena ove aplikacije direktno će uticati na promenu loših navika u društvu - pokušaje reketiranja vlasnika nepokretnosti i korišćenje pravnog okvira za prevarne radnje.

SRBIJO POKAŽI HUMANOST! Pomozimo Luki (13) koji TREĆU bitku bije sa karcinomom da dočeka još mnogo Božića - ROK za novac drugi put PROBIJEN

SRBIJO POKAŽI HUMANOST! Pomozimo Luki (13) koji TREĆU bitku bije sa karcinomom da dočeka još mnogo Božića - ROK za novac drugi put PROBIJEN

OTKAZAN DOČEK NOVE GODINE: Ovaj grad u Srbiji doneo radikalnu odluku

OTKAZAN DOČEK NOVE GODINE: Ovaj grad u Srbiji doneo radikalnu odluku

MUP SRBIJE IZDAO SAOPŠTENJE ZA SVE GRAĐANE SRBIJE: Važno je da GRAĐANI obrate pažnju - pogotovo tokom PRAZINKA

MUP SRBIJE IZDAO SAOPŠTENJE ZA SVE GRAĐANE SRBIJE: Važno je da GRAĐANI obrate pažnju - pogotovo tokom PRAZINKA

- Kreiranjem "Katastarskog alarma" Republički geodetski zavod je zaokružio sistem koji efikasno štiti prava građana nad nepokretnostima - objašnjavaju u ovoj kući. - Taj sistem obuhvata korišćenje ePečata, servisa za potvrđivanje autentičnosti elektronskih dokumenata i najmoderniju aplikaciju za odbranu od sajber napada.

Relevantne međunarodne organizacije, i pre uvođenja ovog sistema,  svrstale su Srbiju na deseto mesto u Evropi i četrnaesto globalno po sigurnosti vlasništva, a sa ovim sistemom, koji je jedinstven u svetu, Srbija je utvrdila svoju lidersku poziciju u toj oblasti. Građanima i svim investitorima obezbedila je najveći stepen pravne sigurnosti za sve nepokretnosti upisane u katastar.

- Svojim digitalnim servisima RGZ je maksimalno pojačao odbrambene redove prema korupciji i uveo politiku nulte tolerancije za iznudu - reket - kažu u RGZ. - Međutim, da bi se problem u potpunosti rešio, RGZ je intenzivirao, već visoko razvijenu saradnju sa MUP-om.  Apelujemo na vlasnike nepokretnosti da koriste "Katastarski alarm" kako bi pravovremeno mogli da prijave MUP-u i sudovima lica koja zloupotrebljavaju podnošenje zahteva da bi pribavili protivpravnu korist i napravili štetu.

Katastarski Alarm
Katastarski Alarm
Foto: Rgz promo

 Novim uslugama RGZ je stavio tačku na pokušaje zloupotrebe unutar sistema zemljišne administracije van katastra, a koji ugrožavaju vlasnike.

- Nepokretnosti upisane u katastar više nikada ne mogu biti predmet prevarnih radnji, duplih prodaja, ugrožavanja prava vlasništva nad nepokretnostima ili drugih malverzacija, jer sada digitalni sistem RGZ-a to automatski detektuje i alarmira - poručuju u Katastru.

Vremenska prognoza
Clear sky
32 Beograd