fbpx
Skip to main content
ćelavost

NOVA POSLEDICA KORONA VIRUSA SE JAVLJA NAKON OSAM NEDELJA: Najugroženiji su muškarci

Foto: Profimedia
Javlja se i kod onih koji su imali blaži oblik, ali gubljenje vlasi, gotovo na pečate, sudbina je najtežih bolesnika

Pacijenti koji su preležali korona virus, a imali su tešku kliničku sliku, kao što je upala oba plućna krila, sve više traže pomoć dermatologa, jer ostaju bez kose.

JEDNA BEOGRADSKA BOLNICA IZAŠLA IZ KOVID SISTEMA: Lekare čeka mnogo posla sa starim pacijentima

JEDNA BEOGRADSKA BOLNICA IZAŠLA IZ KOVID SISTEMA: Lekare čeka mnogo posla sa starim pacijentima

DOBRE VESTI STIŽU IZ VOJVODINE: Broj obolelih postepeno opada, za 24 sata 181 novozaraženi

DOBRE VESTI STIŽU IZ VOJVODINE: Broj obolelih postepeno opada, za 24 sata 181 novozaraženi

SITUACIJA U ZLATIBORSKOM OKRUGU SVE MIRNIJA: Za 24 časa sa bolničkog lečenja pušten 21 pacijent

SITUACIJA U ZLATIBORSKOM OKRUGU SVE MIRNIJA: Za 24 časa sa bolničkog lečenja pušten 21 pacijent

Prema rečima dermatologa dr Gorane Isailović teški upalni procesi koje izaziva kovid-19 smrt su za vlasi, a najugroženiji su muškarci.

Najteže je muškarcima

Opadanje kose kod pacijenata koji su preležali koronu počinje najčešće osam nedelja nakon preležane infekcije. Ono se javlja i kod onih koji su imali blaži oblik, ali gubljenje vlasi, gotovo na pečate, sudbina je najtežih bolesnika.

- Pacijenti koji su imali temperaturu, smanjenu saturaciju, više upala i veliki stres, koji sve to prati, sada imaju ozbiljne probleme s kosom. Naročito oni muškarci koji imaju androgenetsku alopeciju, naslednu predispoziciju za ćelavost - kaže dr Isailović.

Oporavak traje dugo

Prema njenim rečima, svi oni koji se nalaze u ovoj situaciji moraju imati na umu da će im se kosa vratiti nakon određenog perioda, ali uz korigovanje životnih navika.

- Biće potrebne nedelje da se gustina kose vrati na pređašnji nivo. Kosa će početi iznova da raste kad se popravi imunitet, a za to je, pored zdrave ishrane, potrebno izbegavati i stres svake vrste, što je u današnje vreme naročito teško - navodi dr Isailović. Neka istraživanja pokazuju da antikoagulantna terapija, koja je standardna u lečenju korone, takođe dovodi do opadanja kose.

ćelavost
ćelavost
Foto: Profimedia

Potražite stručni savet

Triholog dr Milena Stanojević savetuje da pacijenti u ovom slučaju ne utrljavaju ulja za rast kose.

- Ono u čemu ljudi greše je što, kad odu do prve apoteke, kupuju losione za rast kose. Međutim, mi prvo moramo da stopiramo opadanje, a tek onda kad se smanji opadanje kose i dođe na normalnu meru, savetujemo losione za stimulaciju rasta - kaže dr Stanojević.

Presađivanje vlasi

Kako navode u beogradskoj klinici za presađivanje kose, poslednjih meseci su upravo oni koji su izgubili kosu nakon korone postali njihovi pacijenti.

- Dolaze nam i muškarci i žene koji su preležali koronu. Imali smo jednog pacijenta koji je završio na respiratoru u martu, a nakon toga je izgubio kosu. Iako se nadao da će se sve stabilizovati, pre nekoliko dana je došao kod nas na presađivanje kose. Za presađivanje kose sa maljavih delova tela potrebno izdvojiti od 1.000 evra pa naviše - kažu u ovoj klinici.

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

Vremenska prognoza
Slaba kiša
8 Beograd