fbpx
Skip to main content
Vojska Srbije

POSLEDNJE INFORMACIJE o uvođenju VOJNOG ROKA: Evo kako će izgledati SLUŽBA OTADŽBINI

Foto: Youtube/printscreen/RTS emisija Dozvolite - Zvanični kanal/Profimedia
Ministarstvo odbrane potvrdilo je da će građani stariji od 30 godina koji nisu služili vojsku ili su je pak služili civilno morati u narednom periodu da prođu vojnu obuku za rezerviste Vojske Srbije.

Obučavanje rezervista sastoji se iz osnovne obuke koja ima dve faze - prva traje 15 radnih dana, a druga faza, specijalistička obuka, traje takođe 15 radnih dana.

VUČIĆ: DOVOLJNO smo JAKI da ODGOVORIMO NA SVAKI NAPAD!

VUČIĆ: DOVOLJNO smo JAKI da ODGOVORIMO NA SVAKI NAPAD!

Ta dva dela se realizuju tokom dve kalendarske godine. Nakon završetka procesa obučavanja lica se raspoređuju u rezervni sastav Vojske Srbije.

Vojska Srbije
Foto: Profimedia

U ovoj godini planirana su dva termina, u maju i novembru, za upućivanje navedene kategorije lica iz rezervnog sastava na osnovnu obuku u centre za obuku Vojske Srbije.

Lica iz rezervnog sastava koja su u radnom odnosu, a pozvana su na obuku, zakonom o radu zaštićena su u smislu zadržavanja svih prava iz radnog odnosa.

"Smestili su Srbiji Račak, a ćute o ZLOČINIMA OVK": Zaharova otkrila kako je ZAPAD doveo do BOMBARDOVANJA

"Smestili su Srbiji Račak, a ćute o ZLOČINIMA OVK": Zaharova otkrila kako je ZAPAD doveo do BOMBARDOVANJA

Njima za vreme vršenja te obaveze Ministarstvo odbrane isplaćuje naknadu zarade u visini njihove prosečne zarade u prethodnih 12 meseci pre pozivanja, dok licu u rezervnom sastavu koje samostalno obavljaju delatnost, isplata naknade vrši se u visini osnovice od koje plaćaju doprinos za obavezno socijalno osiguranje

Konkretno obučavanje građana se odnosi na lica - vojne obveznike prevedene u rezervni sastav, starije od 30 godina, koji nisu odslužili vojni rok. Obuka se realizuje u cilju stvaranja još jednog izvora popune jedinica Vojske Srbije licima iz rezervnog sastava mlađih godišta i odgovarajuće specijalnosti, pored lica iz rezervnog sastava koja su odslužila vojni rok sa oružjem i koji su već obučeni pripadnici rezervnog sastava. Navedena lica će u budućem periodu biti pozivana na obučavanje u skladu sa planovima i potrebama za popunom rezervnog sastava Vojske Srbije.

Prema planu, vojnu obuku bi svaki rezervista trebalo da prođe bar jednom u pet godina, a Ministarstvo odbrane pokriva putne troškove. Nezaposlenima ide 70 odsto od prosečne plate, a poslodavcima zaposlenih refundira se pun iznos mesečne zarade. Poziv bi trebalo da dođe bar 30 dana pre vežbe, a rezervista je dužan da osam dana ranije opravda eventualno odsustvo. Za neopravdani sledi kazna do 50.000 dinara ili dva meseca zatvora.

Vojska Srbije
Foto: Profimedia

Žene, u skladu sa članom 3. Zakona o vojnoj, radnoj i materijalnoj obavezi, po principu dobrovoljnosti koji nije obavezujući, mogu da budu uvedene u vojnu evidenciju, dobrovoljno odsluže vojni rok sa oružjem i prevedu u rezervni sastav. Tada za žene važe sva prava i obaveze kao i za muškarce.

 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
-2 Beograd