fbpx
Skip to main content
novac

KAKO STIĆI DO NOVČANE POMOĆI OD 60 EVRA: Ovo su odgovori na najčešća pitanja građana

Foto: Profimedia/ilustracija
Građani su imali mnoga pitanja vezana za novčanu pomoć, a evo odgovora na najčešća pitanja.

Pre nedelju dana država je uplatila prvu polovinu minimalca za zaposlene u preduzećima, u okviru trećeg paketa mera podrške privredi i građanima.

Krajem meseca, tačnije 28. aprila, počeće i prijava građana za direktnu novčanu pomoć u iznosu od 60 evra - prvih 30 evra stići će u prvoj nedelji maja, a drugih 30 evra u novembru.

NIJE BAŠ DA SVE POSKUPLJUJE, NEŠTO I POJEFTINJUJE: Od leta račun za struju biće znatno manji u Srbiji uz ove uslove

NIJE BAŠ DA SVE POSKUPLJUJE, NEŠTO I POJEFTINJUJE: Od leta račun za struju biće znatno manji u Srbiji uz ove uslove

SKAČU CENE POLOVNIH AUTOMOBILA! Pogledajte razloge za poskupljenje, ali postoji i rešenje

SKAČU CENE POLOVNIH AUTOMOBILA! Pogledajte razloge za poskupljenje, ali postoji i rešenje

KOLIKO ZARAĐUJU RUSKI ASTRONAUTI? Plata im se povećala, a ovo je konačna cifra

KOLIKO ZARAĐUJU RUSKI ASTRONAUTI? Plata im se povećala, a ovo je konačna cifra

Prijava će trajati do 15. maja, biće moguća elektronski ili telefonom, a broj call centra i ostali detalji biće uskoro objavljeni.

Penzioneri i korisnici socijalne pomoći ne treba da se prijavljuju, jer će oni automatski dobiti novac. Penzionerima sleduje i dodatnih 50 evra u septembru, a nezaposlenima još 60 evra u junu.

Ko i kako može da se prijavi za novčanu pomoć, na koji način će novac biti isplaćen, da li mora da se podigne u gotovini i da li pravo na pomoć imaju i građani Srbije koji povremeno rade u inostranstvu, ali i odgovore na neke druge dileme možete pročitati u nastavku.

Banka
Banka

Kako građani mogu da se prijave?

Svi primaoci penzija i primaoci novčane socijalne pomoći će automatski biti prijavljeni za dobijanje novčane pomoći, tako da nije potrebno da se prijavljuju. Pod primaocima penzija smatraju se i korisnici privremene naknade – invalidi rada druge i treće kategorije invalidnosti, odnosno preostale radne sposobnosti. Ostali punoletni građani Republike Srbije, koji imaju aktivno prebivalište na teritoriji Republike Srbije i važeću ličnu kartu, moći će da se prijave putem portala Uprave za trezor, ili putem kontakt centra. Prijava počinje 28. aprila i tada će biti poznat broj kontakt centra.

Ko ima pravo na jednokratnu novčanu pomoć u iznosu od 60 evra?

Svi punoletni državljani Republike Srbije koji imaju aktivno prebivalište na teritoriji Republike Srbije, sa važećom ličnom kartom.

Da li državljani koji su tek napunili 18 godina i nemaju ličnu kartu moraju da izvade taj lični dokument kako bi mogli da se prijave?

Ko napuni 18 godina između maja i novembra - ne može da se prijavi.

U skladu sa važećim Zakonom o ličnoj karti, državljanin stariji od 16 godina života, koji ima prebivlište na teritoriji Republike Srbije, dužan je da ima ličnu kartu. Pravo na jednokratnu pomoć (pored korisnika penzija, i svih primalaca novčane socijalne pomoći), imaju punoletni državljani Republike Srbije, koji na dan stupanja na snagu ove uredbe imaju aktivno prebivalište na teritoriji Republike Srbije, sa važećom ličnom kartom, i koji se prijave za dobijanje jednokratne novčane pomoći preko portala Uprave za trezor ili telefonski putem kontakt – centra, dostavljanjem podataka: svog JMBG, registarskog broja važeće lične karte i naziva banke kod koje je otvoren ili će biti otvoren račun tog državljanina na koji će se uplatiti jednokratna novčana pomoć.

Novac - dinari
Foto: Profimedia

Kada će biti isplata?

Građani će po 30 evra dobiti u prvoj nedelji maja i u novembru. Penzionerima će dodatnih 50 evra biti isplaćeno u septembru.

Kako će dobiti novac državljanin koji nema tekući račun?

Svi koji imaju račun u banci moraće naziv banke da navedu u prijavi. Oni koji nemaju tekući račun, potrebno je da  pri podnošenju prijave izjasne u kojoj banci žele da mu se otvori jednokratni namenski račun. Nakon toga, račun će automatski biti otvoren, bez ikakvih troškova. Nakon što podigne novac, namenski račun će biti ugašen.

Da li državljanin koji nema tekući račun može 60 evra da primi na tuđi račun?

Ne postoji mogućnost da se jednokratna pomoć uplati na račun drugog lica. Ukoliko državljanin nema otvoren tekući račun, biće mu bez dodatnih troškova otvoren jednokratni namenski račun u banci koju je izabrao prilikom prijave.

Da li državljani koji su rođeni u Republici Srbiji, sa prebivalištem u Srbiji, a radili su i primaju penziju iz inostranstva imaju pravo na 60 evra?

Da, ukoliko imaju državljanstvo Republike Srbije, aktivno prebivalište u Republici Srbiji i važeću ličnu kartu. Potrebno je da se prijave preko portala Uprave za trezor ili putem kontakt – centra.

Da li sredstva sa namenskog računa moraju da se podignu u gotovini na šalteru banke ili mogu direktno da se preusmere na neka plaćanja?

Sredstva sa namenskog računa se podižu u gotovini. Nakon što sredstva budu podignuta, namenski račun, koji je otvoren samo u tu svrhu, će biti ugašen. Ipak, državljanin nije ograničen, te može da u ugovornom odnosu sa bankom definiše i dodatne usluge koje bi koristio kod konkretne banke, a koje bi se odnosile na navedena sredstva.

Ukoliko je državljanin novac primio na svoj tekući račun, koji je prethodno već bio aktivan, sa njime može da raspolaže kao što to i inače čini.

Da li sredstva za namenskog računa mogu direktno da se preusmere humanitarnim organizacijama?

Ova mogućnost nije predviđena. Ipak, to ne ograničava korisnike da sredstva doniraju humanitarnim organizacijama, nakon što ih podignu sa računa.

Da li se primaoci privremene novčane nadoknade usled nezaposlenosti prijavljuju ili dobijaju isplatu kao korisnici penzija automatski?

Potrebno je da se prijave, putem portala Uprave za trezor ili telefonski putem kontakt – centra.

Da li pravo na 60 evra imaju državljani Srbije koji žive u Hrvatskoj ili Bosni i Hercegovini i drugim zemljama?

Pravo na jednokratnu pomoć (pored korisnika penzija, i svih primalaca novčane socijalne pomoći), imaju punoletni državljani Republike Srbije, koji na dan stupanja na snagu ove uredbe imaju aktivno prebivalište na teritoriji Republike Srbije, sa važećom ličnom kartom, i koji se prijave za dobijanje jednokratne novčane pomoći preko portala Uprave za trezor ili telefonski putem kontakt – centra.

Da li samo nosilac novčane socijalne pomoći dobija isplatu, a ostali članovi iste porodice se prijavljuju, ili cela porodica dobija automatski po 60 evra? Da li ostali primaoci socijalnih davanja treba da se prijave?

Isključivo primaoci novčane socijalne pomoći, dakle i nosilac novčane socijalne pomoći i ostali punoletni članovi njegove porodice, dobijaju isplatu po automatizmu, odnosno bez prijavljivanja. Svi ostali korisnici socijalnih davanja treba da se prijave za ovu jednokratnu novčanu podršku, putem portala Uprave za trezor ili telefonski putem kontakt – centra.

evri keš krediti
Foto: Profimedia

Da li građani sa KiM imaju pravo na 60 evra?

Pravo na jednokratnu pomoć imaju svi punoletni državljani Republike Srbije, koji na dan stupanja na snagu ove uredbe imaju aktivno prebivalište na teritoriji Republike Srbije, sa važećom ličnom kartom, i koji se prijave za dobijanje jednokratne novčane pomoći preko portala Uprave za trezor ili telefonski putem kontakt – centra dostavljanjem podataka: JMBG, registarskog broja važeće lične karte i naziva banke kod koje je otvoren ili će biti otvoren račun tog državljanina na koji će se uplatiti jednokratna novčana pomoć.

Da li državljani Srbije koji imaju srpski pasoš, a koji žive u Republici Srpskoj i nemaju ličnu kartu Republike Srbije imaju pravo na prijavu?

Pravo na jednokratnu pomoć (pored primalaca penzija, i svih primalaca novčane socijalne pomoći), imaju punoletni državljani Republike Srbije, koji na dan stupanja na snagu ove uredbe imaju aktivno prebivalište na teritoriji Republike Srbije, sa važećom ličnom kartom, i koji se prijave za dobijanje jednokratne novčane pomoći preko portala Uprave za trezor ili telefonski putem kontakt – centra.

Na koji način se može poslati zahtev ukoliko neko od penzionera ne želi uplatu?

S obzirom na to da su primaoci penzija automatski prijavljeni za dobijanje novčane podrške u iznosu od 60 evra, ova mogućnost nije predviđena. Ipak, ukoliko ne žele da koriste tu pomoć, mogu da je doniraju u humanitarne svrhe.

    

SD novčanik

SD vesti

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
17 Beograd