fbpx
Skip to main content
koronavirus

NOVI SOJ KORONE VEĆ BIO U SRBIJI? Dva meseca pre Britanije je pronađen u Italiji, a Italijani se žalili na "srpski virus"

Foto: SD/Ilustracija/Profimedia
Pacijent je bio hospitalizovan u Breši.

Ugledni medicinski časopis "Lanset" obelodanio je rezultate istraživanja po kojem je prvi slučaj mutacije proteina N501, koji je karakterističan za novi "britanski soj" kovida-19, za koji se tvrdi da je višestruko zarazniji od prethodnih, detektovan u Italiji.

VAŽNE INFORMACIJE O VAKCINAMA PROTIV KORONE: Poznato ko tačno SME da primi cepivo, a za koga može biti OPASNO

VAŽNE INFORMACIJE O VAKCINAMA PROTIV KORONE: Poznato ko tačno SME da primi cepivo, a za koga može biti OPASNO

UPOZORENJE SRPSKIH METEOROLOGA! Stiže nam izuzetno HLADNO VREME, evo do kada će trajati LEDENI DANI

UPOZORENJE SRPSKIH METEOROLOGA! Stiže nam izuzetno HLADNO VREME, evo do kada će trajati LEDENI DANI

PRAZNICI KOJI SU SAMO NAŠI! Najviše ih je u januaru, a među njima nije Srpska nova godina

PRAZNICI KOJI SU SAMO NAŠI! Najviše ih je u januaru, a među njima nije Srpska nova godina

Dakle, dva meseca pre nego što je registrovan u Velikoj Britaniji.

Prema dostupnim podacima, takav slučaj korona virusa otkriven je početkom avgusta u severnoj Italiji, a procena je da je bio aktivan na Apeninima od početka jula do kraja avgusta.

Na ovo je pred kraj prošle godine ukazao Arnaldo Karuzo, predsednik Italijanskog udruženja virologa, redovni profesor mikrobiologije na univrezitetu u Breši.

- Izdvojena varijanta ima više tačaka mutacije u proteinu "spajk", i, kao i engleska, i ova italijanska ima mutaciju na jednoj neuralgičnoj tački. Do ovog otkrića došlo se slučajno, nakon što je analizirana viralna anomalija zbog trajanja bolesti kod jednog pacijenta obolelog od kovida-19 - rekao je Karuzo.

Pacijent je bio hospitalizovan u Breši.

- U novembru smo odlučili da izdvojimo taj deo virusa da bismo shvatili zbog čega se nastavlja takvo stanje kod pacijenta i tako smo ustanovili da je reč o jednoj drugačijoj varijanti, sličnoj, ali ne identičnoj onoj engleskoj. Potom smo izdvojili i jedan uzorak od istog pacijenta uzetog u avgustu i otkrili da je mutacija već tada bila prisutna Italiji - objasnio je dr Karuzo, i dodao "da sve govori da se ova nova italijanska varijanta pojavila oko 1. jula".

Međutim, kako bi se zaokružila cela priča, moramo se vratiti unazad, do jula prošle godine, kada su pojedini italijanski mediji obelodanili da se pojavio novi soj korona virusa, koji je znatno zarazniji i lakše se širio među stanovništvom. A bilo je i onih koji su tvrdili da je taj novi soj kovida-19 stigao iz Srbije!

Podsetimo, predsednik italijanske regije Veneto Luka Zaja izjavio je oko 10. jula prošle godine da se pojavio soj stranog korona virusa koji je agresivniji od onoga koji je do tada bio poznat u Italiji. I rekao da su virus izolovali kod pacijenata koji su došli iz Srbije.

- Uradivši četiri testa, primetili smo da je virusno opterećenje izuzetno jako, virusi su identični između sebe, ali pripadaju potpuno drugačijem klasteru od onog koji je do sada bio izolovan u Venetu i u Italiji - rekao je Zaja.

Kako je objasnio, u Venetu su otvorena nova žarišta, tamo gde je najveća koncentracija ljudi koji su došli iz inostranstva.

- Zabrinjavaju nas ti sojevi virusa koji dolaze iz inostranstva, te smo zato pojačali kontrolu. Radi se o građanima koji dolaze iz Srbije, Moldavije, Konga i Severne Makedonije.

A nekako baš u to vreme za novo žarište na severu Italije okrivljen je jedan menadžer koji se vratio s poslovnog putovanja iz Srbije i sa simptomima virusa proveo nekoliko dana među drugim ljudima.

- Taj muškarac već prvog dana po povratku u Italiju imao je simptome kovida-19, temperaturu 38, opštu slabost, gubitak apetita, međutim, prisustvovao je okupljanjima na proslavi rođendana, ali i na sahrani, a sada se nalazi na odeljenju intenzivne nege bolnice San Bartolo u Vićenci, gde mesec dana nije bilo zaraženih korona virusom - preneli su italijanski mediji.

Dokaza da su ovi slučajevi povezani nema, ali definitivno nije isključeno da je modifikovani soj korona virusa veoma sličan današnjem britanskom svojevremeno bio ne samo u Italiji, nego možda i Srbiji i zemljama eks Jugoslavije.

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
2 Beograd