fbpx
Skip to main content
Univerzitet u Beogradu, rektorat

OBELEŽEN DAN UNIVERZITETA U BEOGRADU: Otvorena spomen-soba Milutinu Milankoviću

Foto: Profimedia
Još jedan jubilej

Dan Univerziteta u Beogradu obeležen je danas svečanom akademijom u Rektoratu, otvaranjem spomen-sobe naučnika Milutina Milankovića i tradicionalnom dodelom povelja najboljim studentima u prethodnoj školskoj godini.

Svečanosti povodom 210 godina od osnivanja Univerziteta prisustvovali su odlazeći rektor Beogradskog Univeryiteta Vladimir Bumbaširević, novi rektor Ivanka Popović, koja stupa na dužnost 1.oktobra, brojni profesori i nagrađeni studenti.

Rektor Bumbaširević čestitao je najboljim studentima veliki uspeh i naveo da su stekli diplomu na univerzitetu koji je visoko rangiran na različitim listama.

- Univerzitet je bio i ostao jedan od glavnih pokretača razvoja društva, a poslednjih sedam godina naš Beogradski Univerzitet se nalazi među 500 najboljih na čuvenoj Šanganskoj listi - istakao je Bumbaširević.

On je rekao da je na BU od osnivanja do danas diplomiralo oko 400.000 studenata i podsetio da je prva generacija Velike škole imala svega 20 studenata, među kojima je bio i Vuk Karadžić.

On je naglasio da je BU iznedrio generacije sjajnih studenata i velika imena kao što su Jovan Cvijić, Josif Pančić, Slobodan Jovanović, Mihailo Petrović Alas, Milutin Milanković...

Nakon akademskog dela proslave dodeljene su povelje najboljim studentima sa 31 fakulteta Beogradskog Univerziteta za predhodnu godinu za prethodnu školsku godinu, kao i najboljim studentskim naučno-istraživačkim i stručnim radovima.

Na kraju svečanosti povodom Dana Univerziteta u zgradi Rektorata otvorena je spomen-soba čuvenom naučniku i studentu Beogradskog Univerziteta Milutinu Milankoviću.

Dan Univerziteta obeležava se 13. septembra u znak sećanja na početak rada Velike škole koju su 1808. godine osnovali Dositej Obradović i Ivan Jugović, čime je označen početak visokog obrazovanja u Srbiji.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

Vremenska prognoza
Clear sky
27 Beograd