fbpx
Skip to main content
korona virus u Srbiji

OBISTINILE SE CRNE SLUTNJE! SRBIJA UŠLA U LJUBIČASTU KORONA ZONU: Poznato koliko nedelja će trajati treći pik korone

Foto: Srbija Danas
Prema poslednjim podacima Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) Srbija u poslednjih 14 dana ima 51,4 zaraženih na 100.000 ljudi

Prof. dr Petar Kočović najavio je pre par dana da će Srbija veoma brzo ući u ljubičastu zonu sa više od 50 zaraženih na 100.000 stanovnika. I to se u subotu i zvanično dogodilo. Broj zaraženih rastao je iz dana u dan i juče je dostigao rekordnih 757 novozaraženih.

U čačanskoj bolnici 11 kovid pacijenata: Od 73 pristigla rezultata, pet pozitivnih

U čačanskoj bolnici 11 kovid pacijenata: Od 73 pristigla rezultata, pet pozitivnih

SVE VIŠE ZARAŽENIH: U Jablaničkom okrugu u poslednja 24 sata četvoro novozaraženih

SVE VIŠE ZARAŽENIH: U Jablaničkom okrugu u poslednja 24 sata četvoro novozaraženih

KOLIKO DUGO ANTITELA OPSTAJU U ORGANIZMU? Srpski stručnjaci otkrili ono što nismo znali o korona virusu (VIDEO)

KOLIKO DUGO ANTITELA OPSTAJU U ORGANIZMU? Srpski stručnjaci otkrili ono što nismo znali o korona virusu (VIDEO)

- Prema pokazateljima ECDC od nula do 15 zaraženih na 100.000 stanovnika je zelena korona boja, od 15 do 30 žuta, a od 30 do 50 je crvena. Ljubičastu boja počinje kada je zaraženo preko 50 stanovnika na 100.000. Srbija je sada u ljubičastoj zoni, zbog skoka ukupnog broja zaraženih - rekao je Kočović.

Prema poslednjim podacima Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) Srbija u poslednjih 14 dana ima 51,4 zaraženih na 100.000 ljudi.

Ovaj stručnjak koji preko matematičkog modela prognozira kretanje korona virusa naveo je zabrinjavajuće podatke.

- Iz dva modela koja sam radio vidi se da da će broj zaraženih na 100.000 stanovnika biti oko 65 (ESDC broj), a to znači da broj zaražnih može biti i 720 i više na dnevnom nivou - objasnio je još pre tri dana prof. dr Kočović.

Ovi proračuni obistinili su se juče, kada je po prvi put od početka epidemije, u Srbiji zabeleženo više od 750 zaraženih za 24 sata.

Glavni udar trećeg talasa, kako najavljuje, čeka nas u naredne dve nedelje.

- Vrh trećeg talasa mogao bi da bude između 5. i 15. novembra. Ali, ako se situacija otme kontroli, on može da bude i duži. Ako se sve bude razvijalo prema dosadašnjim proračunima, a u prethodnom periodu je odstupanje bilo devet dana, biće kao što pokazuju dijagrami. Ukoliko narednih dana dođe do naglog porasta broja zaraženih u Srbiji, matematički modeli će preračunati nove vrednosti - istakao je Kočović.

On je objasnio ranije kako njegovo računanje funkcioniše.

- Moj petočlani tim sastavljen od matematičara i programera prati na dnevnom nivou stanje u svih 216 drzava. Koristimo Gausovu krivu (matematički model koji se bazira na radu čuvenog nemačkog matematičara i fizičara Johana Karla Fridriha Gausa) koja se pomera na dnevnom nivou. Metodologija je jedinstvena, a bazira se na višestrukim talasima - objasnio je ranije Kočović.

  

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

Vremenska prognoza
Clear sky
18 Beograd