Skip to main content
koronavirus

OD UTORKA STUPAJU NA SNAGU: Ovo je detaljan spisak novih SEDAM MERA, a Krizni štab razmatra i OSMU

Foto: SD/Ilustracija
Vlada usvojila set mera koje će biti na snazi 10 dana od utorka, pa u javnom prevozu ne sme biti gužve, a maska je obavezna i na otvorenom kada se ne mogu izbeći kontakti

U Srbiji je za 24 sata zaraženo 5.774 građana, a umrlo 28. U bolnicama je 6.071 pacijent, a na respiratoru rekordnih 209. Vlada Srbije usvojila je juče set novih mera koje će biti na snazi 10 dana od utorka, a koje, između ostalog, podrazumevaju i da će restorani, kafići, kladionice i tržni centri raditi skraćeno do 18 sati.

SVE SE ZATVARA U 18! Oglasio se ministar Lončar povodom NOVIH MERA

SVE SE ZATVARA U 18! Oglasio se ministar Lončar povodom NOVIH MERA

NOVA MERA! RAD OD KUĆE OBAVEZA OD UTORKA: Na koga se sve odnosi?

NOVA MERA! RAD OD KUĆE OBAVEZA OD UTORKA: Na koga se sve odnosi?

KORONA BILANS U SRBIJI: Beograd "GORI", alarmantna situacija i u ostalim gradovima

KORONA BILANS U SRBIJI: Beograd "GORI", alarmantna situacija i u ostalim gradovima

Nove mere propisuju i da u javnom prevozu ne sme biti gužve, da od kuće radi svako ko može, maska je obavezna u zatvorenom prostoru, ali i na otvorenom kada se ne mogu izbeći međusobni kontakti, a zabranjena su sva javna okupljanja više od pet osoba, i na otvorenom i u zatvorenom.

Nove mere 

1 Skraćenje radnog vremena do 18 časova restoranima, kafićima, barovima, klubovima, kladionicama i tržnim centrima

2 Obavezno nošenje zaštitne maske u zatvorenom i na otvorenom gde se ne mogu izbeći međusobni kontakti

3 Zabrana svih javnih okupljanja više od pet osoba u zatvorenom i na otvorenom (izuzete su radne organizacije, školske ustanove, prodavnice, tržni centri i slični objekti, za koje važi minimum četiri m2 po osobi)

4 Omogućavanje rada od kuće svim zaposlenima kod kojih to radni proces dopušta

Stroga kontrola nošenja zaštitne maske u vozilima javnog prevoza, uz ograničenje maksimalnog broja putnika u vozilu na polovinu deklarisanog kapaciteta vozila

Beograd
Beograd
Foto: Profimedia

Stroga kontrola sprovođenja kućne izolacije, kućnog karantina (samoizolacije) i svih ostalih protivepidemijskih mera koje su na snazi 

Mere oročene na 10 dana

KO RADI POSLE 18 ČASOVA

  • Prodavnice prehrambene robe (do 21 čas)
  • Apoteke
  • Benzinske pumpe (usluge točenja goriva)

Od ove mere izuzeti su radne organizacije, školske ustanove, prodavnice, tržni centri i slični objekti, za koje važi propisano ograničenje broja prisutnih osoba u svakom trenutku u odnosu na kvadraturu objekta od minimum četiri kvadratna metra po osobi - saopštila je Vlada.

Najavljene su stroge kontrole nošenja maske u javnom prevozu, uz ograničenje maksimalnog broja putnika u vozilu na polovinu deklarisanog kapaciteta, kao i kontrole sprovođenja kućne izolacije i karantina (samoizolacije).

Kazne po 500.000

Sanitarna inspekcija preksinoć je u Beogradu obavila 176 nadzora, jedan lokal je zatvoren, a jedan ispražnjen i napisane su kazne u visini od oko 500.000 dinara, rečeno je u Ministarstvu zdravlja.

Zlatibor Lončar
Zlatibor Lončar
Foto: Srbija Danas

- Imate na snazi da ne sme lokal da radi posle 21 sat, umro je patrijarh Irinej i proglašena je trodnevna žalost, a opet imate ljudi koji se drznu da sve to prekrše. Takva neodgovornost Srbiju košta preskupo - rekao je Lončar.

Mere su oročene na 10 dana, nakon čega će biti iznova razmotrene. Zlatibor Lončar, ministar zdravlja, rekao je posle sastanka s direktorima kovid bolnica da će gradski prevoz biti pojačan da bi bile manje gužve, a da autobusi, kada se popune sa 50 odsto putnika, neće stajati na stanici dok se ne raščisti gužva. Osnovni problem zdravstvenog sistema, istakao je, jeste nedostatak bolničkih mesta, posebno u Beogradu, pa se lakši pacijenti šalju čak i u Niši u Kragujevac:

- Jedna od mera je i da se omogući svima koji mogu da rade od kuće da rade od kuće, kako bi se smanjili kontakti u firmama, ali i gužve u gradskom prevozu.

NEMA ZATVARANJA ŠKOLA

U Srbiji je od 30. oktobra do 20. novembra, kako prenose mediji, obolelo 1.348 učenika osnovnih i 1.277 srednjih škola, kao i 1.607 zaposlenih u osnovnim i 648 u srednjim školama. U predškolskim ustanovama 68 mališana je preležalo ili ima kovid, dok je zaposlenih - 588.

- Broj zaraženih unutar obrazovnog sistema se povećava, ali trenutno među decom u predškolskim i školskim ustanovama udeo pozitivnih ne prelazi dva odsto - rekao je ministar prosvete Branko Ružić.

Imunolog dr Srđa Janković rekao je da je medicinski deo kriznog štaba predložio Vladi da svi objekti, osim prehrambenih radnji, apoteka i pumpi, rade do 17 časova. Epidemiolog dr Predrag Kon rekao je da nema više odstupanja i da mere moraju da se poštuju. 

GORAN STEVANOVIĆ: Nemojte se lečiti kod kuće

Direktor Infektivne klinike KCS Goran Stevanović izjavio je da su najveći problem pacijenti koji sami pokušavaju da se leče kod kuće.

Goran Stevanović
Foto: Tanjug

- Raste procenat onih koji se samoleče kod kuće, koji misle da ovo može da prođe samo od sebe. Obično, kada im se postavi dijagnoza, da bi izbegao bolničko lečenje, jednostavno se više ne javlja. Takvi nam se pacijenti javljaju nakon pet, sedam ili deset dana kućnog samolečenja i dolaze s teškom kliničkom slikom. Obično nakon prijema idu u jedinice intenzivne nege i oni su najugroženiji - rekao je on.

- Lekarski deo kriznog štaba je predlagao i da se pređe na onlajn nastavu, posebno za srednje škole, u periodu od nedelju dana.

Za kraj treba naglasiti da Krizni štab razmatra još jednu, osmu meru.

Ta mera koja nije potvrđena od strane Vlade Srbije odnosi se na predlog prelaska na onlajn nastavu, s obzirom na to da je došlo do prenosa virusa iz porodica u škole, što je izjavio epidemiolog Predrag Kon.

On je rekao da je predloženo da se pređe na onlajn nastavu, posebno za srednje škole u periodu od nedelju dana.

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

Vremenska prognoza
Clear sky
5 Beograd