fbpx
Skip to main content
bebe

Odgovor ministarstva povodom teksta na portalu "Bebac": Nijedna porodilja nije oštećena novim propisom!

Foto: Profimedia
Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja navodi da tekst sadrži  nekoliko proizvoljnih i paušalnih ocena o broju "oštećenih porodilja". 

Povodom teksta objavljenog na portalu "Bebac" pod naslovom "Stigao odgovor Ministarstva: Za godinu dana oštećeno više od 13 000 mama", koji se odnosi na Zakon o finansijskoj podršci porodici sa decom koji se primenjuje od 1. jula 2018. godine, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja navodi da tekst sadrži  nekoliko proizvoljnih i paušalnih ocena o broju "oštećenih porodilja". 

Pravo na naknadu zarade za vreme porodiljskog odsustva, odsustva sa rada radi nege deteta i odsustva sa rada radi posebne nege deteta ostvaruje se u skladu sa važećim Zakonom o finansijskoj podršci porodici sa decom i nijednoj porodilji koja je otpočela porodiljsko odsustvo po zakonu koji je važio do 30.06.2018. godine nije usled donošenja novih propisa umanjena, odnosno izmenjena naknada zarade ili ukinuto neko od propisanih prava te nijedna porodilja nije oštećena novim propisom.

Porodilje koje su ostvarile pravo po novim propisima koji se primenjuju od 1.  jula 2018. godine takođe se ne mogu smatrati oštećenim, jer nisu prethodno ostvarile neko  pravo da bi im ono bilo umanjeno.

GRČKI HOTELI – SLOBODNI VEĆ OD OVOG VIKENDA!

GRČKI HOTELI – SLOBODNI VEĆ OD OVOG VIKENDA!

Priča o Osmanu Đikiću - piscu i zanesenjaku: Muslimane ništa ne sprečava da budu SRBI MUSLIMANSKE VERE!

Priča o Osmanu Đikiću - piscu i zanesenjaku: Muslimane ništa ne sprečava da budu SRBI MUSLIMANSKE VERE!

Poznati srpski istoričar i pesnik preminuo u manastiru Ostrog

Poznati srpski istoričar i pesnik preminuo u manastiru Ostrog

Ako bi se prihvatili pogledi izneti na navedenom portalu o "oštećenim porodiljama", najviše bi se mogle smatrati "oštećenim" više od 20.000 nezaposlenih porodilja kojima još uvek, zbog nedostatka budžetskih sredstava, ne može biti obezbeđena neka vrsta naknade zbog rođenja deteta osim roditeljskog dodatka.

Veliki broj porodilja ostvaruje naknadu zarade u većem iznosu u odnosu na redovnu platu, jer su im sada u obračun uračunati svi prihodi na koje su platili poreze i doprinose u posmatranom periodu, a koji imaju karakter zarade. Veliki broj porodilja koje ostvaruju naknadu zarade u manjem iznosu, jer su radile kraći vremenski period ostvaruju i drugu vrstu naknade – ostale naknade po osnovu rođenja i nege deteta, ukoliko su u posmatranom periodu bile angažovane po osnovu "fleksibilnih oblika rada" (različitih ugovora...) i u zbiru njihovi prihodi se ne razlikuju od prihoda koje su ostvarivale dok su radile.

Iznosi roditeljskog dodatka su višestruko veći, a za treće i četvrto dete isplaćuju se i u dužem periodu, tačnije deset godina. Činjenica je da je novi Zakon o finansijskoj podršci porodici sa decom uvođenjem novih prava i unapređenjem postojećih omogućio daleko veće prihode porodice po rođenju deteta.

Takođe, uslovi za ostvarivanje prava na dečiji dodatak olakšani su za veliki broj korisnika i mnogi od njih pravo ostvaruju u većem iznosu;
Posebna pažnja posvećena je zaštiti najranjivijoj kategoriji dece ( u jednoroditeljskim porodicama, bez roditeljskog staranja, sa smetnjama u razvoju i invaliditetom i korisnika NSP).

Zastrašujući podaci Evropskog centra! Sve više mladih koristi NOVE DROGE, starosna granica sve niža

Zastrašujući podaci Evropskog centra! Sve više mladih koristi NOVE DROGE, starosna granica sve niža

U Srbiji se godišnje dogodi 1.500 zemljotresa, neke ni ne osetite, a evo OBJAŠNJENJA ZAŠTO SE TO DEŠAVA

U Srbiji se godišnje dogodi 1.500 zemljotresa, neke ni ne osetite, a evo OBJAŠNJENJA ZAŠTO SE TO DEŠAVA

Ukoliko vidite ženu u Srbiji sa OVOM NARUKVICOM, znaćete da iza svega stoji TUŽNA PRIČA

Ukoliko vidite ženu u Srbiji sa OVOM NARUKVICOM, znaćete da iza svega stoji TUŽNA PRIČA

Novina koja se ne spominje, a koja je od izuzetnog značaja je direktna isplata svih prava propisanih Zakonom na račun korisnika što znači redovne prihode porodice svakog meseca. 

Ne spominju se ni prihodi koje porodice ostvaruju na osnovu Zakonom propisanih "dodatnih prava" koje lokalne samouprave isplaćuju u skladu sa svojim materijalnim mogućnostima, a čiji broj i iznosi nisu zanemarljivi.

Budžetska  izdvajanja po osnovu ovog Zakona planirana za 2019. godinu veća su od 58 milijardi dinara, a trenutno preuzete obaveze po osnovu njega u narednom periodu su dvostruko veće i moraju se sukcesivno obezbeđivati u narednom periodu.

Ministarstvo će i u narednom periodu kao i do sada uložiti dodatne napore, u skladu sa budžetskim mogućnostima, kako bi se dodatno poboljšao materijalni položaj porodica sa decom.

Da li će Ramuš Haradinaj biti osuđen za zločine nad Srbima?

Ovo je 20 najvećih skandala Borisa Džonsona, a prvi na listi je POVEZAN SA SRBIJOM (VIDEO)

 

Komentari
Pošalji komentar
Postavljanjem komentara potvrđujete da ste saglasni sa našim uslovima korišćenja i politikom privatnosti.

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

Vremenska prognoza
Mist
5 Beograd