fbpx
Skip to main content
Krizni štab

ODLUČUJUĆA NEDELJA PRED KRIZNIM ŠTABOM: Na stolu su dve ključne mere, poznato od čega zavisi njihovo usvajanje

Foto: SD/ilustracija
Gledajući brojke na nivou države, broj zaraženih jeste počeo da pada.

Na poslednjoj sednici Kriznog štaba održanoj prošle nedelje doneta je odluka da se mere ublaže, zbog čega su bašte kafića od ponedeljka ujutru otvorene za goste. Ova odluka bila je kompromisno rešenje medicinskog i ekonomskog dela Kriznog štaba, ali nije jedina oko koje je potrebno postići dogovor. Ove nedelje na stolu su još dve - rad tržnih centara i povratak u škole.

O ovoj prvoj bilo je reči još na poslednjoj sednici Kriznog štaba održanoj u petak. Tada je dogovoreno da se odluka odloži za ovu nedelju, tačnije da bude doneta do srede. Kao i povratak u školske klupe, i ova odluka zavisiti od broja zaraženih.

OPTIMISTIČNA PROGNOZA DR GLIGIĆ: Poznato kada možemo da očekujemo kolektivni imunitet, bliži nam se POVRATAK U NORMALU

OPTIMISTIČNA PROGNOZA DR GLIGIĆ: Poznato kada možemo da očekujemo kolektivni imunitet, bliži nam se POVRATAK U NORMALU

"Situacija je vanredna" Bilo bi tragično da napravimo grešku zbog nestrpljenja: Kon poslao poruku građanima!

"Situacija je vanredna" Bilo bi tragično da napravimo grešku zbog nestrpljenja: Kon poslao poruku građanima!

PRE KORONE BILA ZDRAVA: Porodilji koja je preminula u bolnici "Dragiša Mišović" stradali srce i pluća

PRE KORONE BILA ZDRAVA: Porodilji koja je preminula u bolnici "Dragiša Mišović" stradali srce i pluća

Kakvo je stanje?

Gledajući brojke na nivou države, broj zaraženih jeste počeo da pada. Jučerašnji podaci kažu da pozitivno testirano 4.398, što je u odnosu na nedelju dana ranije pad za više od 1.000. U utorak prošle nedelje u Srbiji je bilo 5.471 pozitivnih osoba od 18.528 testiranih.

Taj pad naosetniji je u prestonici, koja je nedeljama unazad, bila i najveće žarište. I dalje jeste, ali posle mnogo vremena, broj novoobolelih u Beogradu pao je ispod 1.000. U odnosu na raniji period kada je svakog dana u Beogradu bilo 30-40% zaraženih, juče je taj procenat bio manje od 22%.

Dr Kon smatra da je to zaslužna kombinacija rezultata vakcinacije i mera.

- Vrlo jasno se sada vidi delovanje mera, ali ne smemo zanemariti obuhvat vakcinacijom koji je impozantan u nekim delovima. U Beogradu više od 34 odsto punoletnog stanovništva je vakcinisano. To se poslednjih dana jasno vidi. Mi smo tražili minimum dve nedelje mera, i sada se jasno vidi usporavanje i pad - rekao je jutros.

Predrag Kon
Predrag Kon
Tanjug/​Rade Prelić

Međutim, ono što brine je da je broj umrlih već danima gotovo identičan, kao i broj pacijenata na respiratoru. Još jedan podatak ne ide na ruku Kriznom štabu kada je reč o eventualnom povratku u učionice. Među zaraženima je i veliki broj tinejdžera, koji su u ovom talasu ugroženiji nego ranije.

U svetlu ovih podataka, ključno pitanje je: Da li je epidemiološka slika dovoljno dobra da se mere dodatno popuste ili ne?

Skida li se katanac sa tržnih centara?

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić veruje da bi tržni centri mogli da otvore svoja vrata vrlo brzo.

- Očekujem da ćemo krajem ove nedelje doneti odluku da se otvore tržni centri, a da do kraja juna počnemo da planiramo organizaciju događaja kojima Beograd živi - izjavio je jutros gostujući na televiziji Pink.

goran-vesic
Foto: Srbija Danas

Ekonomski deo štaba zalaže se i za otvaranje unutrašnjosti ugostiteljskih lokala, ali to pitanje nije bilo na dnevnom redu do sada. Dr Šekler jeste imao zanimljiv predlog kako bi to moglo da funkcioniše, ali lekari i dalje smatraju da još nije vreme za to.

Da li će đaci ponovo u klupe?

Odluka da li će se stariji osnovci i srednjoškolci vratiti do kraja školske godine na nastavu u klupe ili će biti kombinovanog modela mogla bi biti doneta već na sledećoj sednici Kriznog štaba.

Do tada, učenici od petog do osmog razreda i srednjoškolci ostaju na onlajn nastavi.

Krizni štab je ranije usvojio je zahtev Ministarstva prosvete da se omogući učenicima da, dok traje nastava na daljinu, u manjim grupama, uz striktno poštovanje epidemioloških mera, mogu da dođu u školu da odgovaraju i budu ocenjeni ili poprave ocenu.

U skladu s odlukama Kriznog štaba, Ministarstvo je definisalo uputstvo i prosledilo ga školskim upravama, a svaka škola u skladu sa svojim mogućnostima ili potrebama određuje dinamiku.

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

Vremenska prognoza
Clear sky
19 Beograd