Skip to main content
požarevac

Održana završna konferencija projekta "Kultura bez granica" (FOTO)

Foto: Grad Požarevac
Projekat je finansiran u okviru programa prekogranične saradnje Rumunija - Srbija.

Vrednost projekta iznosila je nešto više od 500 hiljada evra, a realizovali su ga grad Požarevac i opština Anina. Projekat je promovisao kulturu i tradiciju dve zemlje u cilju poboljšanja  kulturnog turizma i turističke ponude u prekograničnoj oblasti. Požarevac je preko projekta dobio balon halu i binu.

Predsednik požarevačkog parlamenta Bojan Ilić je ovom prilikom istakao da je projekat uspešno sproveden i da se nećemo na tome zaustaviti:

Požarevac
Foto: Grad Požarevac

- Obe opštine partnera su imale ideju, a i potrebu da na neki način obogate turističku ponudu, ožive tradiciju i omoguće talentovanim pojedincima da njihove rukotvorine dođu do izražaja. Ovaj projekat je to i omogućio. Bilo je preko 150 učesnika za ovih godinu i po dana, predstavnika kulturno umetničkih društava, muzičkih i plesnih udruženja i naravno talentovanih pojedinaca. U okviru Projekta smo za Grad Požarevac kupili balon halu i binu koji će se najpre koristiti u svrhu jačanja turizma. Projekat je promovisao kreativnost i međunarodno širenje kulture, transfer veština i znanja, mobilnost umetnika i cirkulaciju umetničkih i kulturnih dela i proizvoda, a kroz organizaciju godišnjih kulturnih događaja, stvoriti mrežu kulturnih udruženja i institucija sa obe strane. Organizovanje multikulturalnih festivala je obezbedilo neophodan podsticaj lokalnim udruženjima i svim zainteresovanim subjektima u sektoru turizma. Projekat je uspostavio nove odnose u oblasti kulture i stvorio uslove za novi kulturni ambijent i ponudu - zaključio je Ilić.

Požarevac
Foto: Grad Požarevac

Fabian Ene, učesnik projekta iz Anine, rekao je ovom prilikom da je sa Požarevcem realizovano mnogo kulturno-umetničkih aktivnosti koje su doprinele povećanju broja posetilaca u Anini, i da su oni promovisali prugu Anina-Oravica, Bohuji jezero i Biljar vodopad, tako da su ovi lokaliteti postali poznati i u našem regionu.

Požarevac
Foto: Grad Požarevac

Danijela Tufegdžić, menadžer projekta, predstavila je projekat i podvukla da je on bio uspešan i koristan za obe strane koje su bile partneri. Ona je još dodala da će projekat uspostaviti nove odnose u oblasti kulture i stvoriti uslove za novi kulturni ambijent i ponudu. Domaći proizvođači hrane, kao i proizvodi neafirmisanih umetničkih, muzičkih i književnih udruženja biće predstavljeni organizovanjem festivala u Požarevcu i Anini.

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD beograd

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Clear sky
17 Beograd