fbpx
Skip to main content
korona virus

Ono od čega svi strepe upravo nam se dešava: Eksponencijalni rast obolelih na delu je u Srbiji

Foto: SD/Ilustracija
Prvi drastičan skok bio je u ponedeljak, sa 341 na čak čak 1.053 pozitivnih za 24 časa!

O eksponencijalnom rastu krive zaraženih korona virusom govorilo se dosta tokom prvih meseci epidemije, a pored toga glavni zadatak bio je da nas ne stigne "španski i italijanski scenario", odnosno da bolnice ne budu prepune, te da i mrtve ne brojimo u stotinama.

PRETI LI NAM POLICIJSKI ČAS? Da li ćemo sa više od 1.500 zaraženih za 24 sata doći do novih 638 sati "pod ključem"

PRETI LI NAM POLICIJSKI ČAS? Da li ćemo sa više od 1.500 zaraženih za 24 sata doći do novih 638 sati "pod ključem"

EPIDEMIOLOZI I LEKARI BEZNADEŽNI: Zaraza u Srbiji se širi nezaustavljivo, inficiranih i do 10 puta više!

EPIDEMIOLOZI I LEKARI BEZNADEŽNI: Zaraza u Srbiji se širi nezaustavljivo, inficiranih i do 10 puta više!

Korona ušla u nekoliko vrtića u Novom Sadu: Zaraženo šestoro zaposlenih

Korona ušla u nekoliko vrtića u Novom Sadu: Zaraženo šestoro zaposlenih

U prvi mah - to smo i uspeli!

Sada, sedam meseci kasnije, eksponencijalni rast je ponovo postao termin koji se svakodnevno spominje, a stručnjaci njime objašnjavaju rast broja zaraženih koji je u našoj zemlji poslednjih dana i te kako primetan. Na tu temu je ponovo govorio i epidemiolog dr Predrag Kon.

- Mi se, nažalost, nalazimo u jednom eksponencijalnom usponu. Ne možemo da očekujemo ni zaravnjanje ni usporavanje. Ovo se ubrzava i dobija tek snagu u Beogradu i drugim gradovima - kazao je epidemiolog Predrag Kon.

Drastično povećanje broja zaraženih, veći broj hospitalizovanih, kao i preminulih nekako su prve asocijacije na Španiju i Italiju, odnosno slike koje su ove dve zemlje zadesile tokom prvog talasa korona virusa i dovele do prave epidemiološke katastrofe.

Takav scenario ne želi nijedna zemlja, a da bi se sprečio totalni kolaps, potrebno je da se poštuju sve preventivne mere. Sa druge strane, epidemiološka situacija i brojke koje beležimo proteklih dana nisu ohrabrujuće jer kako raste broj novih registrovanih slučajeva, tako se povećava i broj prijema u bolnicama.

Rast broja zaraženih

Prvi drastičan skok bio je u ponedeljak, sa 341 na čak čak 1.053 pozitivnih za 24 časa! Pa je usledio još jedan kada je za samo 24 sata registrovano novih 1.328 obolelih.

Ako pogledamo krivu broja zaraženih, jasno vidimo taj eksponencijalni porast o kome se govori. Tokom aprila i jula imali smo najveće skokove, odnosno pikove, a sad je to ponovo slika sa kojom se susrećemo, te obaramo crne rekorde kada je reč o broju novoobolelih.

Jasno se uočava koliko oštro sada kriva ide u visinu, što nije bilo tako drastično vidljivo tokom prva dva pika, a ono što posebno zabrinjava jeste činjenica da smo tek na početku, da ovo nije sam vrh ovog, trećeg talasa.

Zagreb
Zagreb
Foto: Profimedia

Pored rasta broja novoobolelih još jedna brojka upozorava na jačinu trećeg talasa.

I broj hospitalizovanih je u porastu

Nakon novog crnog rekorda koji smo zabeležili prekjuče kada je bilo pozitivno još 1.384 osobe, prešli smo i cifru od 1.000 hospitalizovanih. Juče je rekord ponovo oboren, jer je u poslednja 24 sata u Srbiji na korona virus testirano 11.004 osoba, pozitivno je 1.545, dok je nažalost preminulo pet osoba. Prema poslednjim podacima Ministarstva zdravlja i Instituta "Batut", na respiratorima u bolnicama širom Srbije nalazi se 47 pacijenata.

Broj hospitalizovanih raste iz dana u dan. Pre tri dana ova brojka je dostigla 946, što znači da je, kada se uporedi sa presekom za dan ranije, za 24 časa novih 123 pacijenta smešteno u bolnice.

Na ovakvu situaciju struka upozorava već danima, a u bolnicama širom zemlje primetan je prijem većeg broja pacijenata u odnosu na prethodne nedelje.

Dr Bogdan Crnokrak, pomoćnik direktora za medicinska pitanja KBC "Bežanijska kosa" rekao je ranije za RTS da se pregled u toj ustanovi utrostručio.

- U stabilnoj fazi koja je bila do pre dve nedelje bilo je 30-40 pregleda u 24 sata, sada ih je preko stotinu. Što se tiče broja hospitalizacija, one su drastično porasle. U proseku je bilo pet do sedam pacijenata, sada je u petak i subotu bilo preko 40 za 24 sata. Trenutan broj pacijenata je 236, što je četiri petine naših ukupnih kapaciteta - kazao je Crnokrak.

Slična situacija je i u KBC "Dragiša Mišović", a načelnica anestezije Duška Ignjatović kaže da je u toj zdravstvenoj ustanovi trenutno na lečenju 174 pacijenta sa korona virusom.

korona virus
korona virus
Foto: Reuters

- Skoro su popunjeni svi kapaciteti koje smo ostavili za kovid pozitivne pacijente. Više od 20 pacijenata već imamo u jedinici intenzivne nege i oni su na nekoj vrsti mehaničke ventilacije - rekla je Ignjatović.

Kako sprečiti katastrofu

- Ono čega se bojim jeste da ovo nije i najgori dan u budućnosti, čekaju nas gori dani. Ovo je rezultat nepoštovanja mera i preporuka koje smo davali. Ako nastavimo ovako, bliži nam se scenario Španije i Italije - ovo je krajem marta rekao direktor Infektivne klinike u dr Goran Stevanović kada je u Srbiji bilo registrovano 115 novih slučajeva i sedmoro preminulih.

Sada, sedam meseci kasnije, beležimo drastično veći proj zaraženih, a jedino što može da nas spase od najgoreg scenarija jeste poštovanje epidemioloških mera.

Struka, kao i od samog početka epidemije, apeluje na poštovanje mera, kao i usvajanje preporuka koje jedino mogu da spreče dalje širenje virusa.

Dakle, nošenje maske i održavanje distance su za sada jedino rešenje koje pomaže u ovoj borbi.

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

Vremenska prognoza
Mestimično oblačno
21 Beograd