Skip to main content
dez

OPREZ! SMRTONOSNA afrička KUGA na samo 30km od Srbije, kontrole POJAČANE!

Foto: Profimedia
Pooštrene kontrole na carini i preporučene mere zaštite na farmama i lovištima

Srbija je okružena zemljama u kojima vlada afrička svinjska kuga, a stručnjaci navode da bi pojava ove bolesti kod nas desetkovala fond svinja u zemlji. Ipak, nadležni tvrde da su preduzete sve mere, kao i da je nemoguće da iz Bugarske, Mađarske, Rumunije, zemalja u kojima besni ova stočna bolest, kod nas uđe i najobičniji sendvič sa svinjskim mesom.

Afrička svinjska kuga je na korak od Srbije, zbog čega su pooštrene kontrole na carini i preporučene mere zaštite na farmama i u lovištima. Glavna preporuka i savet jeste da se svinje drže zatvorene u svinjcima, kao i da se redovno vrši dezinfekcija.

OPASNA BOLEST STIGLA U SRBIJU! Potvrđen prvi slučaj groznice Zapadnog Nila

OPASNA BOLEST STIGLA U SRBIJU! Potvrđen prvi slučaj groznice Zapadnog Nila

VLASNICI KUĆNIH LJUBIMACA U PROBLEMU: Da li je skuplje ostaviti ljubimca na čuvanje ili ga voditi na letovanje?

VLASNICI KUĆNIH LJUBIMACA U PROBLEMU: Da li je skuplje ostaviti ljubimca na čuvanje ili ga voditi na letovanje?

KOMARCI DONELI OPAKU BOLEST! Srčani CRV napada i životinje i LJUDE, ovaj deo grada je NAJOPASNIJI

KOMARCI DONELI OPAKU BOLEST! Srčani CRV napada i životinje i LJUDE, ovaj deo grada je NAJOPASNIJI

Već duže vreme ova bolest je registrovana u Mađarskoj, Rumuniji, Bugarskoj, zemljama kojima je Srbija okružena, pa domaći seljaci sa razlogom strahuju, jer su žarišta na svega nekoliko desetina kilometara od granice sa Srbijom. Zbog toga su iz resornog ministarstva doneli naredbu o merama koje se moraju preduzimati kako bi se sprečilo da se zaraza proširi na našu zemlju. Slobodan uvoz svinja i svinjskog mesa je zabranjen, a za svaku pošiljku se izdaje posebna dozvola.

Zabrana uvoza mesa

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović kaže da se kada izbije zaraza u nekoj od zemalja automatski zabranjuje uvoz svinjskog mesa iz istih.

- Mi tu zabranu imamo na snazi već dve godine. Takođe, na graničnim prelazima carina i policija sprovode stroge kontrole toga šta se unosi u zemlju, tako da ne može da se unese ni sendvič bukvalno. Sve što je sumnjivo oduzima se, a naše ekipe na dva dana odlaze na carinu, preuzimaju sve što je oduzeto i uništavaju. Ovo važi kako za zemlje u kojima ima afričke kuge, tako i za one u kojima još nije registrovana - objašnjava Nedimović.

Farma svinja
Foto: Profimedia/ilustracija

Kako dodaje, mi najviše svinjetine uvozimo iz Španije, a zatim iz Nemačke.

Na pitanje da li će stočni fond biti ugrožen ako se ipak afrička svinjska kuga pojavi, on odgovara da to zavisi od dva faktora.

STIGLA BOLEST KOJA SA SOBOM DONOSI SIGURNU SMRT: Kako Srbi mogu da se zaštite od EBOLE?

STIGLA BOLEST KOJA SA SOBOM DONOSI SIGURNU SMRT: Kako Srbi mogu da se zaštite od EBOLE?

HITAN APEL ZA POMOĆ JEDNOM TATI: Pomozimo Golubanu da pobedi akutnu leukemiju

HITAN APEL ZA POMOĆ JEDNOM TATI: Pomozimo Golubanu da pobedi akutnu leukemiju

PRIZOR ŠOKIRAO BEOGRAĐANE! Ogromno jato PODIVLJALIH PTICA zbunilo sve, NIKO ne zna ŠTA SE DEŠAVA (FOTO/VIDEO)

PRIZOR ŠOKIRAO BEOGRAĐANE! Ogromno jato PODIVLJALIH PTICA zbunilo sve, NIKO ne zna ŠTA SE DEŠAVA (FOTO/VIDEO)

- Zavisi u kom obimu se eventualno pojavi i gde. Najveća opasnost nama dolazi od Rumunije. Tu je zaraza na oko 30 kilometara od nas, a znate da bolest mogu da prenesu i divlje svinje koje prelaze granicu ili preplivaju Dunav. U ovakvom slučaju najvažnije je da se farmeri pridržavaju uputstava. Tamo gde se svinje drže u zatvorenom neće biti problema, kao i ako se sve redovno dezinfikuje - kaže Nedimović.

Dezinfekcija

Stručnjak za agrar Milan Prostran kaže da to što se ova zaraza sve više širi u okruženju može da predstavlja rizik za nas.

- Ipak, nadam se da mere koje preduzimamo mogu da sačuvaju naše svinje od zaraze. Mere su jasne i stroge, niko ne sme da ulazi u svinjce sem zaposlenih, obavezna je dezinfekcija cipela i ruku, a naravno tu je i zabrana uvoza mesa iz zaraženih područja. Naravno, ako do bolesti ipak dođe, postoji samo opcija da se stoka ubije, tako da bi pojava bolesti jako uticala na naš stočni fond. Bugari su, na primer, izgubili oko 170.000 svinja, pa bi i naš stočni fond bio desetkovan. Ukoliko se kod samo jedne svinje utvrdi postojanje ovog virusa, bukvalno sve svinje na toj farmi moraju da budu uništene - ističe Prostran.

mesara
Foto: Profimedia

Miroslav Kiš iz Asocijacije poljoprivrednika navodi da su farmeri upoznati sa situacijom i da preduzimaju sve naložene mere, kako zbog afričke kuge tako i zbog ostalih zaraznih bolesti.

- Farmeri su u obavezi da zabrane pristup posetiocima u objektima gde se vrše uzgoj svinja, skladištenje opreme, hrane i materijala, ali i inače retko ko ulazi u svinjac osim onih koji tamo imaju posla. Kada je širenje ove zarazne bolesti u pitanju, vrlo je izvesno da će ona doći i kod nas, jer nam je sada jako blizu. Može da ugrozi i stočni fond, ali nadam se da će ukoliko se negde pojavi, biti jako brzo locirana i da se neće preterano širiti - ističe sagovornik.

Zabrana uvoza

Država je sa pojavom ove bolesti zabranila uvoz pošiljki poreklom iz zemalja i područja zahvaćenih ovom bolešću. Ne smeju da se uvoze:

 • žive domaće i divlje svinje
 • seme, embrioni i oplođene jajne ćelije poreklom od domaćih i divljih svinja
 •  mesa domaćih i divljih svinja
 • proizvodi od mesa domaćih i divljih svinja
 • koža poreklom od domaćih i divljih svinja
 • sporedni proizvodi od domaćih i divljih svinja

Zabrana pristupa farmama za posetioce:

 • Farmeri su u obavezi da zabrane pristup posetiocima u objektima gde se vrše uzgoj svinja, skladištenje opreme, hrane i materijala
 • Osobe koje dolaze u kontakt sa svinjama moraju da potpišu izjavu kojom potvrđuju da nisu posećivale druga gazdinstva sa svinjama ili lovišta u roku od 72 sata
 • Stočari moraju da postave dezinfekcione barijere sa sredstvima za čišćenje i dezinfekciju na ulazu u gazdinstvo
 • Zabranjuje se ulazak vozila i unos opreme koji nisu očišćeni, oprani i dezinfikovani
 • U problematičnim područjima zabranjeno je držanje domaćih svinja na otvorenom
 • Lovcima se nalaže pojačan odstrel divljih svinja u cilju trenutnog smanjenja njihovog broja, sve dok postoji opravdani rizik od širenja zarazne afričke kuge preko njih.

Da li će Hrvatska ikada biti kažnjena za svoje zločine?

 

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD beograd

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Clear sky
12 Beograd