fbpx
Skip to main content
Rajac

"Raj na zemlji" kako su ga nekada zvali stari putopisci: Planina Rajac nudi iskustvo koje se večno pamti (FOTO/VIDEO)

Foto: Facebook/ Косидба на Рајцу - Kosidba na Rajcu
Rajac pruža brojne mogućnosti za organizovanje raznovrsnih turističkih aktivnosti

Planina Rajac sa najvećom nadmorskom visinom od 848 metara je severoistočni ogranak planine Suvobor. Veći deo njegove teritorije pripada opštini Ljig, a manji Gornjem Milanovcu.

Udaljen je 10 kilometara od Ibarske magistrale, od Ljiga 14, Gornjeg Milanovca 34, a od Beograda manje od 100 kilometara.

Ekonomski plan za bolje Vladimirce: Niz projekata za bolje sutra – stižu investitori, banjski kompleks, a sledi i energetska tranzicija (VIDEO/FOTO)

Ekonomski plan za bolje Vladimirce: Niz projekata za bolje sutra – stižu investitori, banjski kompleks, a sledi i energetska tranzicija (VIDEO/FOTO)

Kako da nam život bude lepši i bolji: Opština Vladimirci ima sjajan "recept" za prosperitet (FOTO)

Kako da nam život bude lepši i bolji: Opština Vladimirci ima sjajan "recept" za prosperitet (FOTO)

NAJVEĆA SVETINJA OVOG KRAJA: Pogledajte kakve tajne krije "MALI OSTROG" u Malom Zvorniku (FOTO/VIDEO)

NAJVEĆA SVETINJA OVOG KRAJA: Pogledajte kakve tajne krije "MALI OSTROG" u Malom Zvorniku (FOTO/VIDEO)

Rajac predstavlja jednu od najatraktivnijih lokacija u kompleksu Valjevskih planina. Priroda je raskošno darovala ovaj prostor izvanrednom lepotom, specifičnim oblicima reljefa, interesantnim hidrografskim elementima, karakterističnim živim svetom, velikim brojem i raznovrsnošću biljnih vrsta. Stari putopisci su ga zbog lepote prirode nazvali "rajem na zemlji".

Prostor od 1.200 hektara je od 1963. godine zaštićen kao predeo naročite prirodne lepote (III kategorija).

Na Rajcu su zastupljeni površinski i podzemni oblici kraškog reljefa, kao i 12 speleoloških objekata. Od pojedinačnih geomorfoloških objekata koji na određen način mogu predstavljati turistički motiv izdvajaju se: Rajačka pećina, Pop purina crkva i Velika Bezdana.

Rajačka pećina (Mala Bezdana) se nalazi 500 metara južno od planinarskog doma i PTT odmarališta. Ulazni kanal je dug 30 metara i prosečnog nagiba od 30 stepeni. Ovaj deo ima malo ukrasa, nešto providnih stalaktita i pećinskih škrapa na zidovima. Na kraju ovog kanala prema jugu postoji kanal dug oko 20 metara, sa vodenim tokovima.

Prema višegodišnjim merenjima letnji period na Rajcu traje duže od četiri meseca.

Suvoborski Rajac je svojom lepotom oduvek privlačio brojne zaljubljenike prirode. Upravo su entuzijasti planinarskog društva Pobeda bili glavni inicijatori ubrzanijeg razvoja ovog prostora. Planinarski dom "Čika Duško Jovanović" bio je jezgro oko koga se formirao sadašnji turistički centar gradnjom dodatnih turističkih objekata najčešće odmarališnog tipa.

 

 

Rajac pruža brojne mogućnosti za organizovanje raznovrsnih turističkih aktivnosti: sport i rekreaciju, planinarenje, lov, paraglajding, biciklistička takmičenja, konjički sport, turističko-zabavne manifestacije, rekreativno sankanje, skijanje i slično.

Više o turističkim kapacitetima planine Rajac govorio je predstavnik turističke organizacije Ljig Vladimir Ilić.

- Rajac su pedsetih godina prošlog veka otkrili planinari iz planinarskog društva "Pobeda", oni su 1953. godine sagradili planinarski dom koji i danas funkcioniše i to je jedan od najvećih i najlepših planinarskih domova u Srbiji. Od tada, pa sve do danas svaki vikend, ako ne i svakog dana, postoje organizovane grupe planinara koje dolaze na Rajac i odlaze na pešačke ture koje su obeležene na planinarskim stazama kojih ima desetine na Rajcu i ne samo na Rajcu, one vode i prema Divčibarama i prema Rudniku i prema svim obližnjim planinarskim destinacijama - govori Ilić.

Odmah nakon pešačke ture, tu su i biciklisti koji voze planinarskim stazama, i to postaje sve popularniji sport, ali i turistički potencijal koji Ljig ima u svojoj ponudi.

- Rajac se svakim danom sve više izdvaja po paraglajdingu. Na Rajcu je jedan od najlepših poletišta paraglajdinga u Srbiji, a sport kao takav je sve aktivniji i sve popularniji te su i škole paraglajdinga, koje se održavaju, odnosno izvode na Rajcu sve posećenije. Tamo ljudi vežbaju svoje prve letove i odatle lete ka ostalim poletištima u Srbiji - objašnjava Vladimir Ilić iz Turističke organizacije opštine Ljig.

Projekat je finansiran iz budžeta opštine Ljig. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

 

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

Vremenska prognoza
Clear sky
25 Beograd