fbpx
Skip to main content
Koronavirus

OPŠTINA U SRBIJI UVELA VANREDNU SITUACIJU: Nadležni objavili spisak novih mera i zabrana

Foto: SD/Ilustracija
Još jedna opština u Srbiji danas je odnela odluku o proglašenju vanredne situacije - Svilajnac.

Danas je održana sednica Kriznog štaba opštine Svilajnac na kojoj su su donete brojne odluke i zaključci o proglašenoj vanrednoj situaciji zbog širenja zarazne bolesti kovid-19.

Bacamo li novac na pogrešne probiotike?

Bacamo li novac na pogrešne probiotike?

PROŠLO JE 10 DANA, A OD SNJEŽANE (40) NI TRAGA: Suprug očajan, sa šestomesečnom bebom u naručju

PROŠLO JE 10 DANA, A OD SNJEŽANE (40) NI TRAGA: Suprug očajan, sa šestomesečnom bebom u naručju

NOVE MERE STUPILE NA SNAGU! Ko može da radi, a ko mora da stavi KLJUČ U BRAVU

NOVE MERE STUPILE NA SNAGU! Ko može da radi, a ko mora da stavi KLJUČ U BRAVU

Pored vanredne situacije, na sednici Kriznog štaba donete su i sledeće odluke:

U periodu od 17. novembra, zaključno sa 1. decembrom radno vreme ugostiteljskih objekata, prodavnica, trgovinskih centara i drugih maloprodajnih trgovinskih objekata, pozorišta i bioskopa, priređivača posebnih i klasičnih igara na sreću, izuzev radnog vremena apoteka, benzinskih pumpi u obavljanju delatnosti prodaje goriva i ugostiteljskih i drugih objekata koji vrše dostavu hrane, ograničava se tako da ti objekti neće raditi od 21.00 časa do 05.00 časova narednog dana. To je zapravo usaglašavanje lokalnih propisa sa onim koje je već donela Vlada Srbije, a koje važe od večeras.

Takođe, ograničava se i radno vreme pekara, kioska brze hrane i sličnih uslužnih radnji, osim pripreme i dostave hrane na kućnu adresu.

U navedenim objektima nije dozvoljeno organizovanje proslava kao i bilo kakvo izvođenje muzičko/scenskog programa. Navedena ograničenja odnose se i na ugostiteljske objekte koji posluju u okviru benzinskih stanica (pumpi), kao i na rad kladionica, kockarnica i drugih sličnih objekata.

Vlasnici odnosno zakupci ugostiteljskih objekata dužni su da, poštujući sve sanitarne preporuke i propisane mere, goste do 21.00 čas udalje iz svojih objekta, ova naredba važi i za bašte.

Za jednim stolom ne više od dve osobe

Ugostiteljski objekti, takođe su dužni da obezbede da za jednim stolom ne mogu sedeti više od dva lica. Ovog pravila su izuzeti roditelji i maloletna deca ili lica koja žive u zajedničkom domaćinstvu, uz obavezni razmak od dva metra između stolova.

Dalje se u saopštenju Kriznog štaba Svilajnca navodi da, osoblje ugostiteljskih objekata sve vreme mora nositi zaštitnu masku, dok gosti navedenih ugostiteljskih objekata mogu da skinu zaštitne maske samo dok sede za stolom, ali ih moraju nositi dok ulaze ili izlaze iz objekta ili idu u toalet ili druge prostorije istog.

Na ulazu u objekat moraju biti istaknuti podaci o licu odgovornom za sprovođenje epidemioloških zaštitnih mera, kao i da se vidno istakne dozvoljen broj lica u objektu.

U saopštenju se takođe dodaje da svako nepoštovanje mera povlači prekršajnu odgovornost. Mandatnom-novčanom kaznom od 5.000 dinara kazniće se za prekršaj fizičko lice koje krši meru obaveznog nošenja zaštitne maske.

Predsednik opštine Svilajnac Predrag Milanović, rekao je da u ovom trenutku osnovni zadatak da se zaštiti stanovništvo.

- U ovom trenutku kod preko stotinu ljudi potvrđen je virus Covid-19. Za opštinu naše veličine smatramo da je ovo veliki broj iako znamo da ima i opština sa većim brojem zaraženim, ipak mislimo da moramo da delujemo što pre. Naš osnovni zadatak je da zaštitimo zdravlje stanovništva, a to znači i da omogućimo normalno funkcionisanje svih ustanova koje su u službi građana - rekao je Milanović, navodi se u saopštenju SO Svilajnac.

Inače, danas je i Bela Palanka uvela vanrednu situaciju, čime je se broj gradova i opština koje su tu meru uvele narastao na oko 20.

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

Vremenska prognoza
Clear sky
19 Beograd