fbpx
Skip to main content
Albanci

Otkrivene podle namere: Britanci još 1945. vrbovali Albance kako bi sproveli pakleni plan na Kosovu

Foto: Profimedia/ilustracija
Nakon Drugog svetskog rata veliki broj balista ubačen je u strukture vlasti

KiM je u Drugom svetskom ratu oslobođeno zajedničkim dejstvima jedinica NOVJ, bugarske armije i NOV Albanije u periodu od 17. do 23. novembra 1944. Nakon oslobođenja, velika deo balista odmetnuo se u šume.

"Poslužio sam Tačija rakijom, a dobio sam RAFAL": Ispovest Srbina na koga je pucano pod okriljem noći

U cilju slamanja pobune, Josip Broz Tito je odlučio da se 8. februara 1945. na KiM uvede vojna uprava. Smanjen je raniji operativni štab za KiM, oblasni narodnooslobodilački odbor je suspendovan, za komandanta vojne uprave je postavljen pukovnik Savo Drljević i smenjen je Fadilj Hodža. Do odlučujućeg sudara sa odmetničkom grupom Šabana Poluže došlo je 21. februara 1945. u selu Trsteniku u Drenici, a završen je slomom pobunjenika i pogibijom njihovog vođe Šabana Poluže, Mehmeda Gradice i Ganija Lauše.

Josip Broz Tito
Josip Broz Tito
Foto: Profimedia

U tromesečnim sukobima likvidirano je oko 3.000 pobunjenika, ostali su se rasuli po ostalim krajevima Kosova, nastojeći da se prebace u Albaniju i Grčku.

Nakon oslobađanja, veliki broj Albanaca koji su aktivno sarađivali sa okupatorom ubačen je u vlast. Kao primer treba navesti Sadika Tafaršika iz Đakovice, koji je za vreme rata bio italijanski špijun i kao takav osuđen za 12 godina zatvora. Po završetku rata ga je ONO zadužio da formira Narodnu vlast u srezu srbičkom, a ujedno je sarađivao sa bandom Šabana Poluže.

Amerikanac otkriva detalje operacije na jugu Srbije: Rusi RAZBUCALI kamp šiptarskih terorista za 60 sekundi

Halim Spahija, trgovac iz Đakovice, za vreme rata je sarađivao sa Italijanima i iredentistima, a pomagao je i materiajlno NOP. Po oslobođenju je postavljen za predsednika NOP u Prizrenu i povezao se sa engleskom tajnom službom, od koje je dobio direktive za osnivanje Centralnog demokratskog komitetea sa sedištem u Prizrenu.

Bande na prostoru Metohije, odnosno Pećkog i Prizrenskog okruga delile su se na dve struje. Prvu struju je predstavljao Imer Beriša, sa Nuom Prlešom i ona je bila povezana preko Pašuk Bibe iz Albanije, to jest sa katoličkim klerom iz Albanije. Drugu struju su sačinjavali Ejup Binjak, kapetan Ali Rize iz Prizrena. Žuk Adžalja iz Rugove i drugi povezani sa Muharemom Barjaktarem iz Albanije. Imer Beriša je pisao engleskom generalu Hatsonu (šef engleske vojne misije u Albaniji) "iz slobodnih šuma Drenice 22. oktobra 1945" i požalio na "surovost partizana".

 

Pročitajte i:

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
-2 Beograd