fbpx
Skip to main content
Srpska istorija, Kruna, Pravoslavlje

OVAJ NEMAC JE BIO ATEISTA DOK NIJE DOŠAO U SRBIJU! Krstio se u pravoslavnoj crkvi, a želja mu je da vidi JEDNO MESTO

Foto: Profimedia/ilustracija
Advokat Oliver Like (45), Nemac koji godinama živi u Švajcarskoj, rođen u protestantskoj porodici, koji je čitavog života bio ateista, pre nekoliko dana krstio se u srpskoj crkvi i prešao u pravoslavlje.

To je "posledica" Oliverove ljubavi prema Srbiji i srpskom narodu, sa čijim se nedaćama i istorijom upoznao prilikom raznih poseta našoj zemlji.

BROJ OBOLELIH U PRESTONICI I DALJE PRELAZI 1.000: Kakva je situacija sa koronom u drugim gradovima Srbije?

BROJ OBOLELIH U PRESTONICI I DALJE PRELAZI 1.000: Kakva je situacija sa koronom u drugim gradovima Srbije?

"VATRENO OKO" RADI PUNOM PAROM: Brojevi zabrinjavaju, sve više pozitivnih na testovima

"VATRENO OKO" RADI PUNOM PAROM: Brojevi zabrinjavaju, sve više pozitivnih na testovima

ČETVRTI DAN POTRAGE ZA NESREĆNOM TINEJDŽERKOM (17): Otkriveni novi detalji, kako je devojka završila u Nišavi?

ČETVRTI DAN POTRAGE ZA NESREĆNOM TINEJDŽERKOM (17): Otkriveni novi detalji, kako je devojka završila u Nišavi?

Oliver je rođen u Ofenburgu, gde je kao dečak upoznao Nebojšu, Srbina iz Pančeva koji mu je ubrzo postao najbolji prijatelj. Od njega je i prvi put imao prilike da čuje o teškim vremenima u našoj zemlji, sankcijama, ratovima, istoriji.

Upravo zbog Nebojše, u Srbiju je prvi put došao davne 1998., kada je imao 22 godine.

- Sam moj dolazak iz Nemačke u Srbiju je bio komplikovan. Nisam mogao da dođem avionom, te sam morao da putujem autobusom, preko Mađarske. Trebala mi je i viza preko konzulata u Frankfurtu. Tada sam video posledice ratova i sankcija koji su pogodili Srbiju - započinje Like.

Ipak, uprkos nedaćama koje su zadesile našu zemlju, u Pančevu je osetio pravi srpski mentalitet koji opisuje jednom rečju - gostoprimstvom. Tada se, moglo bi se reći, i zaljubio u Srbiju.

- Kada sam došao tamo, svi su skočili, bilo im je jako drago što je "Švaba" došao kod njih u goste. Fasciniralo me je to što bi svi oni pre umrli od gladi, ali je bilo bitno da ja iz njihove kuće odem sit. Osećao sam se vrlo dobrodošlo - priča Nemac.

U Srbiju je ponovo došao posle 21 godinu, kako bi posetio porodicu svog prijatelja Nebojše, ali i zbog svog prijatelja Aleksendra Dorina, novinara i publiciste koji je hapšen zbog pisanja knjige o Srebrenici.

Prethodnih godina dosta toga je saznao o Srbima, o padu Krajine, Jasenovcu... shvatajući da zapadni mediji o srpskom narodu stvaraju potpuno pogrešnu, izopačenu sliku.

- Predstavili su Srbe kao primitivce i ljudoždere. Još tada, kada sam prvi put bio u Srbiji, video sam da to što mediji na zapadu pišu nema veze sa onim što sam zatekao kada sam došao. Takođe, slušao sam i od Nebojše o svemu što se Srbima dešavalo, a on je moj prijatelj i njemu sam mnogo više verovao - priča Oliver.

Pravoslavlje je duhovnije, iskrenije

Oliver priča da ga protestantizam i katoličanstvo nisu nikada privlačili, a sve dok se nije susreo sa pravoslavnim crkvama, ikonama i freskama, bio je ateista.

- Prvi put sam bio u jednoj ruskoj pravoslavnoj crkvi u Frankfurtu na služenju uskršnje liturgije i tada me je to privuklo. Pravoslavlje je autentičnije od onog što sam video u Nemačkoj, Švajcarskoj, deluje mi iskrenije, duhovnije. Dok je katoličanstvo nekako mračno i prazno, pravoslavlje je prepuno boja - opisuje Nemac svoje utiske o pravoslavnoj veri.

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
5 Beograd