Skip to main content
bolest

OVAJ SIMPTOM MOŽE UKAZIVATI NA FLURONU! Ako osećate ove tegobe, hitno se javite lekaru

Foto: Profimedia
Razlika između korone, gripa i prehlade

Prvi slučaj „flurone“ odnosno istovremenog zaražavanja gripa i korone registrovan je u Srbiji, a pacijent kod koga je registrovana „dupla“ infekcija je iz Kikinde. Kako se saznaje, zdravstveno stanje osobe koja je obolela istovremeno od gripa i korone je stabilno, te da trenutno nema temperaturu, niti simptome.

OSTALI ZAVEJANI NA ZLATIBORU! Šestoro turista zarobljeno u snegu - dramatična akcija spašavanja

OSTALI ZAVEJANI NA ZLATIBORU! Šestoro turista zarobljeno u snegu - dramatična akcija spašavanja

OVAJ GRAD U SRBIJI JE BIO PRVI NA METI VIRUSA! Tu je zabeležena PRVA ŽRTVA korone, žarište, grip, sad i FLURONA

OVAJ GRAD U SRBIJI JE BIO PRVI NA METI VIRUSA! Tu je zabeležena PRVA ŽRTVA korone, žarište, grip, sad i FLURONA

NAJNOVIJI KORONA PODACI: Zaraženo 14.717 osoba, preminulo je 28 pacijenata - oglasili se članovi kriznog štaba

NAJNOVIJI KORONA PODACI: Zaraženo 14.717 osoba, preminulo je 28 pacijenata - oglasili se članovi kriznog štaba

Nameće se pitanje, da li je moguće da neko u startu nema nikakve simptome, međutim lekari objašnjavaju da grip svakako daje simptome, a brzina oporavka zavisi od stanja organzima ali i od toga da li je osoba vakcinisana protiv gripa. Što se tiče korone, naročito omikrona, oboleli može biti bez ikakvih simptoma.

Iako su lekari mesecima uznad upozoravali da ne smemo dozvoliti ukrštanje korone i gripa, zbog mogućih komplikacija, bilo je neminovno da se dogodi i tako nešto, s obzirom da svakoga dana beležimo visoku stopu zaraženih, a ujedno je i grip registrovan u nekoliko gradova.

Naime, tokom prošle godine kada je korona bila u punom jeku, grip nismo ni imali, a razlog je najverovatnije bio taj što smo uveliko bili u obavezi da nosimo maske. Kako će biti ove godine, zavisi od nas samih, ali i od toga koliko je ljudi vakcinisano kako protiv korone, tako i protiv gripa.

Kako razlikovati simptome omikrona i gripa?

Ipak, kad je flurona u pitanju, da li smo zaraženi i jednim i drugim možemo saznati ako se testiramo, međutim postoji jedan simptom koji jasno može ukazivati da je u pitanju grip.

Epidemiolog i član Kriznog štaba prof.dr Branislav Tiodorović objasnio je za „Blic“ koji su to simptomi koji bi ukazivali da možda imate grip, a ne kovid, što ujedno i ne isključuje fluronu.

- Grip može dati visoku temperaturu 39, pa i 40, dok je za omirkon karakteristično da ne prelazi temperaturu od 37, 5 do 38. To bi možda bio simptom koji ih razlikuje - objašnjava profesor Tiodorović.

Kod prvog registrovanog slučaja flurone, registrovana je infekcija virusom gripa tipA (H3) i SARS-CoV- 2. I u ovom momentu u pitanju je samo jedna osoba kod koje je registrovano prisustvo oba virisa.

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, simptomi i gripa i kovida razlikuju od osobe do osobe, ali postoji grupa istih simptoma koji su zabeženi kod obolelih. U pitanju su, dakle, gubitak čula ukusa i mirisa, temperatura, kašalj, otežano disanje, gubitak apetita i stalan bol u grudima. Po svemu sudeći bez testa, teško da ćete znati da li imate kovid, grip, ili pak i jedno i drugo, dok tok bolesti zavisi od nekoliko faktora - kakvo je opšte stanje organizma, da li imate neku hroničnu bolest, i naravno, da li ste vakcinisani, i protiv korone i protiv gripa.

Nemamo visoku stopu hospitalizacije

Omikron soj i dalje ne daje visoku stopu hospitalizacije, ali je prema rečima lekara pet puta zarazniji do delte, koji je u našoj zemlji još uvek zastupljen i to u 20 odsto slučajeva. Kovid ambulante su pune, ali srećom broj prijema u bolnicama ne raste u odnosu na to koliko se novozaraženih registruje u jednom danu.

Korona, virus, grip, napunio je kovid ambulante, a mnogi se pitaju da li je potrebno odmah otići lekaru i sa kojim simptomima, i da li možemo razlikovati koronu, grip i prehladu i na osnovu kojih simptoma.

Lekari kažu da nevakcinisani i hronični bolesnici moraju odmah da se jave lekaru ukoliko imaju simptome, dok oni koji su uredno vakcinisani i nemaju jake simptome, mogu sačekati kod kuće do dva dana, nakon čega ako nema poboljšanja odlaze u ambulantu kako bi dobili lek koji se daje u prvih pet dana.

Razlika između korone, gripa i prehlade

Simptomi Covid-19 Grip Prehlada

Temperatura Da Da Ponekad

Bol u mišićima Da Da Ponekad

Glavobolja Ponekad Da Ponekad

Malaksalost Ponekad Da Ne

Umor Ponekad Da Blago

Začepljen nos Ponekad Da Skoro uvek

Curenje iz nosa Ponekad Ponekad Da

Upljeno grlo Da Da Može

Dijareja Ponekad Ne Ne

*Gubitak čula mirisa i ukusa javlja se kod korone često, dok se retko kad dešava kada je u pitanju prehlada ili grip

**Kratak dah javlja se kod težih oblika kovida, ali retko kod gripa i prehlade

Vremenska prognoza
Clear sky
32 Beograd