fbpx
Skip to main content
korona virus u Srbiji

OVAKVA "EKSPLOZIJA" NIJE MOGLA DA SE PREDVIDI! Srbija ušla u crveno: Koji dani su ključni za borbu protiv korone?

Foto: Srbija Danas
Srbija se, kako kaže, drži fantastično, mada nije više najbolja u Evropi

Ekspert u oblasti informacionih tehnologija prof. dr Petar Kočović rekao je jutros da svakodnevno radi prognoze porasta broja obolelih od korona virusa, ali da ovakvu "eksploziju" u Evropi nije mogao da predvidi.

KORONA UŠLA U DOM ZA STARE U ZRENJANINU: Poznato i šta se sada dešava u tim objektima!

KORONA UŠLA U DOM ZA STARE U ZRENJANINU: Poznato i šta se sada dešava u tim objektima!

KBC "DRAGIŠA MIŠOVIĆ" SE POLAKO PUNI PACIJENTIMA: Doktorka otkrila tri simptoma koja roditelji ne treba da ignorišu

KBC "DRAGIŠA MIŠOVIĆ" SE POLAKO PUNI PACIJENTIMA: Doktorka otkrila tri simptoma koja roditelji ne treba da ignorišu

VIŠE NEMA DILEME: Konačno razjašnjeno da li će u Beogradu biti uvođenja karantina ili policijskog časa

VIŠE NEMA DILEME: Konačno razjašnjeno da li će u Beogradu biti uvođenja karantina ili policijskog časa

Kočović je pojasnio da Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) zemlje deli po zonama koje su označene bojama: zelena zona (od 0 do 15 zaraženih na 100.000), žuta zona (15-30 zaraženih na 100.000), crvena zona (30-50 zaraženih na 100.000) i ljubičasta zona (50+ zaraženih na 100.000 stanovnika).

- Nemci su uveli ljubičastu zonu, a ako gledamo broj zaraženih u nekim zemljama, mogli bismo uvesti i recimo tamnoljubičastu zonu. Izrael je, na primer, imao više od 1.100 obolelih na 100.000 ljudi, a Srbija je tada imala 20. Crna Gora je imala u jednom trenutku 620 obolelih, a sad su na 550 - kaže Kočović.

Petar Kočović
Petar Kočović
Foto: Printscreen/RTV Pink

Srbija se, kako kaže, drži fantastično, mada nije više najbolja u Evropi. Naša zemlja od juče, kako kaže, ima 32 obolelih na 100.000 stanovnika.

Dodaje da će treći talas u Srbiji biti gotov oko Nove godine, ali naglašava da je reč o dugoročnoj prognozi koja je sama po sebi i neprecizna.

- Ušli smo u crvenu zonu i trend rasta će se nastaviti narednih šest dana. Ako budemo uspeli da izbegnemo ono što se dešava u Češkoj, Slovačkoj, Hrvatskoj i Crnoj Gori onda možemo da očekujemo da sve bude kako treba - kaže Kočović.

Šta virus korona čini plućima?

Internista pulmolog prim. dr sci. med. Branislav Gvozdenović objašnjava da 10-15 odsto težih bolesnika koji zahtevaju hospitalizaciju, vrlo brzo razviju i zapaljenje pluća, koje je vrlo intenzivno.

- Zapaljenje pluća može da se razvije za samo dva-tri dana i može dovesti do veoma teškog stanja pacijenta, do nedostatka vazduha, pada kiseonika u krvi i vrlo često moramo da obezbedimo podršku disanju - kaže dr Gvozdenović.

U ovakvim slučajevima se, kako kaže, primenjuju sve mere i lekovi poput remdesivira.

- Prethodno je to bio hidrohlorokin s kojim nismo baš dobro prošli, zatim najnoviji lekovi poput deksametazona... To su lekovi koji se primenjuju kod najtežih slučajeva, ima ih u Srbiji i prepisuju se prema lekarskoj proceni - kaže dr Gvozdenović.

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

Vremenska prognoza
Slaba kiša
13 Beograd