fbpx
Skip to main content
Zgrada Avnoja

OVDE JE TITO PROGLASIO KOMUNISTIČKU JUGOSLAVIJU: Evo kako danas izgleda zgrada Avnoja u Jajcu (FOTO)

Foto: Dušan Marić
Nacionalni spomenik BiH

Posle dve i po godine ratovanja Tito i partizani su 29. novembra 1993. godine u Jajcu održali Drugo zasedanje AVNOJA, na kojem su proglasili ukidanje Kraljevine Jugoslavije i osnivanje komunističke Jugoslavije. 
Zasedanje je održano u zgradi koja je pripala nekadašnjem društvu Soko, jedinstvenoj viteškoj organizaciji čiji je cilj bio fizičko i moralno vaspitanje građana Kraljevine Jugoslavije. Po osvajanju Jajca, partizani su unutrašnjost zgrade demolirali, jer se u njoj nalazila nemačka kasarna, ali su je posle desetak dana obnovili i u njoj održali sednicu svog „parlamenta“.

Zgrada Sokola izabrana je zbog veličine, ali i zbog eventualnog bombardovanja od strane nemačkih aviona. Sazidana od masivnog kamena, zaklonjena u podnožju visoke stene, a dvadesetak metara od ulaza u zgradu je prirodna pećina kao stvorena za zakon od napada aviona.

 Zgrada je danas muzej, ali je posetilaca malo. Turiste mnogo više zanima stotinu metara udaljen vodopad Plive u Vrbas, nego razgledanje uspomena na rad partizanskog parlamenta.
Zanimljivo je da se ispred zgrade nalazi statua Moše Pijade, u prirodnoj veličini. Statue Josipa Broza nema. Parking pored zgrade prazan, nema ni jednog automobila.

Na platou ispred AVNOJA prodavačica suvenira. Mlada i lepa devojka. Kaže da je Bosanka. Pitam je za veru. Kaže pravoslavka. Uzalud joj objašnjavam da nije Bosanka već Srpkinja. Gleda me sa nepoverenjem.
Jedine mušterije su joj turisti iz Jemena. Bračni par sa četvoro dece. Čuli su za Tita ali ih muzej ne zanima.

Dodik ZAGRMEO na godišnjicu Bitke na Kozari: Ne postoje "bosanski", "hrvatski" ili "srbijanski" Srbi

Josip Broz Tito
Josip Broz Tito
Foto: Profimedia

Na pola puta između muzeja AVNOJA i vodopada je most preko Plive, prema srednjovekovnoj jajačkoj tvrđavi. Za ogradu mosta zakačeno je više od 1.000 katanaca „ljubavi“, kojima su mladi „zaključali“ svoju vezu.
Na mostu par četrdesetih godina. Iz Bugojna. On Hrvat, ona Srpkinja. Žive i rade u Norveškoj.  Žale za Titom i Jugoslavijom.

 

Pročitajte i:

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

Vremenska prognoza
Mestimično oblačno
3 Beograd