fbpx
Skip to main content
klizište

Ove lokacije mogu svakog časa da se pokrenu posle kiše: Među njima je i kultna ulica Serdar Jola gde je snimljen "Balkanski špijun"

Foto: Profimedia
Ozbiljan problem je gradnja stambenih objekata na mestu klizišta

Klizišta po Beogradu nisu alarmantna od skoro, naprotiv, godinama unazad ugrožavaju bezbednost ljudi, objekata i infrastrukture. Jedna od kritičnih naselja su Zvezdara, Mirijevo, Karaburma, Lešće, Mala Moštanica, Umka, Grocka i zapadna padina Savskog venca gde je i kultna ulica Serdar Jola. 

Radi se o ozbiljnom problemu na svim aspektima, jer takva vrsta zemljišta zahteva pripremu za bilo kakvu gradnju. Samo jedna veća kiša može da napravi katastrofu većih razmera.

Svako ko se odluči da zida kuću bez predhodno dobijene građevinske dozvole koja uključuje i geofizičko ispitivanje terena i statičke procene, strahuje od toga da ugrozi celo naselje i napravi katastrofu većih razmera. Stručnom analizom u katastru klizišta i nestabilnih padina evidentirano je 1.155 lokacija u Beogradu gde se tlo pomera. Od ovog broja 602 tačke sa šumadijske strane su aktivne i mogu svakoga časa da se pokrenu, ako ih kiša "pogura".

MIRIJEVO

Klizište je većim delom maskirano i modelirano nasipanjem i izgradnjom naselja. Aktivno je u delu izvorišne čelenke Mirijevskog potoka i u zoni ciglane "Trudbenik". U izvorišnom delu potoka je delimično pod šumom.

Klizište
Foto: Profimedia

ZVEZDARA/KARABURMA

Park šuma Zvezdara - Prostrano klizište koje zahvata severoistočne padine Zvezdare i naselje Karaburma. Klizište je aktivno naročito u zoni Partizanskog puta, gde je pod šumom, kao i u zoni iznad ulice Marijane Gregoran.

VINČA

Neposredno priobalje Dunava,klizišta su veoma aktivna i duboka u neogenim sedimentima. Ugrožavaju naselje, saobraćajnice i zemljište. Teren je pod retkom šumom, uglavnom je pod kulturama.

AVALSKI PUT- RAKOVICA - RESNIK

U zoni Resnika prema Kružnom putu umirena duboka klizišta, sa sekundarnim plićim kliženjem. U zoni Avalskog puta aktivna klizišta koja delom ugrožavaju saobraćajnicu.

KALUĐERICA - MALI I VELIKI MOKRI LUG

Aktivna klizišta u izvorišnoj čelenci Leštanske reke i u zoni Malog i Velikog Mokrog Luga (izvorišni deo Mokroluškog potoka). Ugrožavaju naselje, autoput i zemljište. U zoni ispod autoputa teren je nepošumljen.

Strašno UPOZORENJE se širi društvenim mrežama: Tinejdžeri smislili novu IGRU, nakon koje NESTAJU

ŠTA JE DOPRINELO STVARANJU KLIZIŠTA?

Ljudski faktor je jedan od najvećih uzročnika što se pomera tlo. Prestonica se širila, a građani su krčili zelene površine. Šume su postale goleti, a problem prave i propusne septičke jame, kojih i danas ima u delovima grada gde nema kanalizacije.

Dodatni problem javio se posle izgradnje hidrocentrale "Đerdap". Sava i Dunav su podigli nivo, te su stvorili dodatni pritisak na obale.

Nakon majskih poplava 2014. godine u Beogradu se pokrenulo 127 klizišta. Najveći broj nestabilnih lokacija evidentiran je u Lazarevcu - čak 39. U Sopotu zemlja se pokrenula na 27 mesta, dok je u Grockoj tlo bilo aktivno na 34 lokacije. Mladenovac je bio najmirniji, sa svega četiri kritične padine. Na teritoriji 11 centralnih gradskih opština zemlja je "šetala" na 45 mesta. Za sanaciju ovih lokacija bilo je potrebno 1,13 miliona evra.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD beograd

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Clear sky
9 Beograd