fbpx
Skip to main content
Beograd

OVI VOZAČI NEKA SPREME 5.500 DINARA, A DRUGI ĆE TEK BITI OČAJNI! To će koštati najmanje 50.000 dinara po novim propisima!

Foto: Srbija Danas
Za mnoge vozače u Srbiji važiće nova pravila od 3. aprila! Naime, novopečeni vozači imaće status početnika između dve i četiri godine, u zavisnosti od toga sa koliko godina su položili vozački ispit, a ukida se i trajna registracija za skutere, traktore i motokultivatore, što zanči da će i oni morati na registraciju jednom godišnje.

Novi trošak za vozače skutera

Od istog datuma prestaje da važi i trajna registracija za mopede (skutere), odnosno, svi vlasnici skutera će morati da imaju standardnu registraciju i da je obnavljaju svake godine, kao i za automobil. Inače, te registracije koje nisu trajne već viđamo na ulicama, a to je zbog toga što je pre više godina izmenjen Zakon o bezbednosti saobraćaja, ali nije donet podzakonski akt u vezi tehničkih pregleda. Tako je vlasnicima mopedima sa trajnom registracijom ostavljena mogućnost da zadrže taj status ukoliko ne dođe do promene vlasnika.

Skuter
Foto: Profimedia

Svi vlasnci skutera će jednom godišnje morati da idu na tehnički pregled (2.000 dinara) i registraciju (3.500 dinara), a to će ih koštati ukupno 5.500 dinara. Dobijaće nove saobraćajne dozvole (umesto potvrde o registraciji), nove registarske tablice i registracionu nalepnicu, sve kao i za automobil. A to takođe znači i da će tehnički pregled biti rigorozan, odnosno sve mora da bude ispravno i bez izmena ili dodataka kada su u pitanju svetla, sedišta, upravljač i drugi delovi.

Traktori i motokultivatori

Ovo pravilo važiće od 3. aprila i za traktore, motokultivatore i radne mašine, odnosno i za njih se ukida trajna registracija, pa će i oni morati na tehnički i registraciju jednom godišnje. Poljoprviredni su već u panici zbog svega toga i smatraju da će ih preregistracija i zamena starih tablica na traktorima, prikolicama i radnim mašinama definitivno dotući.

Traktor na njivi
Foto: Profimedia

I dok bi deo njih mogao svoje mašine da parkira, ima i onih koji kažu da će voziti neregistrovane traktore, jer sa mašinama, čija je prosečna starost oko 30 godina, gotovo je nemoguće da prođu zahtevan tehnički pregled, koji im je neophodan da bi dobili nove tablice.

– Mnoge mašine neće proći stroge kriterijume tehničkih pregleda. Moj traktor je u voznom stanju i ima svetla, ali ipak nije sve po propisu. Treba da preregistrujem tri traktora i četiri prikolice. Sa tehničkim pregledom, osiguranjem i tablicama, to će me koštati najmanje 50.000 dinara. Za kombajn sam tehnički platio 10.000 – ispričao je za Novosti Stojan Padejčev iz Kikinde, koji ima traktor iz 1972. godine.

Vozači, STUPILO JE NA SNAGU JEDNO PRAVILO: Vreme je za VELIKU PROMENU nakon pet meseci!

Vozači, STUPILO JE NA SNAGU JEDNO PRAVILO: Vreme je za VELIKU PROMENU nakon pet meseci!

POLICIJA IZAŠLA NA ULICE, POČELA VELIKA PROVERA: Narednih SEDAM DANA morate ispoštovati OVE TRI STVARI

POLICIJA IZAŠLA NA ULICE, POČELA VELIKA PROVERA: Narednih SEDAM DANA morate ispoštovati OVE TRI STVARI

VOZAČI, OBRATITE PAŽNJU: Od sutra VELIKA AKCIJA POLICIJE, pojačane kontrole saobraćaja, evo šta će se NAJVIŠE kažnjavati!

VOZAČI, OBRATITE PAŽNJU: Od sutra VELIKA AKCIJA POLICIJE, pojačane kontrole saobraćaja, evo šta će se NAJVIŠE kažnjavati!

Izmene za mlade vozače

Svi koji imaju punih 19 i više godina, nakon 3. aprila dobijaju probnu dozvolu koja važi 2 godine, a ako se vozačka stekne sa 17 godina, biće probna sve dok vozač ne napuni 21 godinu.

vozač za volanom automobila
Foto: Profimedia

Dakle, svi koji probnu vozačku obezbede pre ovog datuma, moći će da pređu na „pravu“ nakon godinu dana, a neće imati ni ograničenja vezana za snagu motora vozila kojim upravljaju. Zakon o bezbednosti saobraćaja na putevima, u članu 182. bavi se pitanjem probne vozačke dozvole. Tu piše da oni koji su položili vozački ispit sa navršenih 19 godina, dobijaju probnu vozačku dozvolu na dve godine, dok oni koji su bili mlađi od 19 godina kada su položili pomenuti ispit, dobijaju probnu dozvolu koja će im biti važeća do 21. godine života.

IZUM koji će smanjiti procenat saobraćajnih nesreća za 30 odsto od 2022. u svim novim automobilima!

IZUM koji će smanjiti procenat saobraćajnih nesreća za 30 odsto od 2022. u svim novim automobilima!

PAŽNJA! Vozači, ove stvari su obavezne od 1. aprila i MORATE DA IH URADITE

PAŽNJA! Vozači, ove stvari su obavezne od 1. aprila i MORATE DA IH URADITE

OD 1. APRILA VELIKE IZMENE U CENTRU BEOGRADA! Pojedine ulice vozači neće moći uopšte da koriste, ukidaju se trole, busevi menjaju trasu...

OD 1. APRILA VELIKE IZMENE U CENTRU BEOGRADA! Pojedine ulice vozači neće moći uopšte da koriste, ukidaju se trole, busevi menjaju trasu...

Ovog pravila izuzeti su đaci srednjih stručnih škola, koji se obrazuju za obrazovni profil vozač motornih vozila i koji su položili vozački ispit za upravljanje vozilima C i CE kategorije. Njima se probna vozačka dozvola za upravljanje vozilom kategorije B izdaje sa rokom važenja od jedne godine. Da bi vozač koji ima probnu vozačku dozvolu za upravljanje vozilom kategorije B, a koji je i dalje maloletan, mogao da vozi, sa njim u autu mora da bude vozač sa „stažom“ od najmanje pet godina, kako bi ga nadzirao. Vozač „na probnom radu“ takođe ne sme da vozi više od tri putnika, uključujući i osobu koja ga nadzire tokom vožnje.

Vozač koji ima probnu vozačku dozvolu ne sme da:

1) vozi brže od:
– 110 km/h na autoputu,
– 90 km/h na motoputu,
– 90% od ograničenja na ostalim putevima (npr. ako je ograničenje 50 km/h, početnik sme da vozi 45 km/h);
2) vozi ukoliko u krvi ima alkohola (nulta tolerancija – nula promila) ili psihoaktivnih supstanci. Kazna: 10.000 din za alkoholisanost do 0,5 promila;
3) vozi u periodu od 23:00 do 06:00 časova. Kazna: od 10.000 do 20.000 din, 6 kaznenih poena i zabrana od najmanje tri meseca.
4) za vreme vožnje koristi telefon, čak ni sa blutut slušalicom ili nekim drugim „hands-free“ uređajem, kao ni bilo koji drugi uređaj za komunikaciju. Kazna: 10.000 din.
5) vozi auto sa preko 80 kW, odnosno 109 konjskih snaga. Međutim – postoji izuzetak. Sme da vozi auto jači od 109 KS ukoliko je pod nadzorom člana porodice koji se nalazi u tom vozilu i koji ima vozačku dozvolu B kategorije najmanje 5 godina. Kazna: 20.000 do 40.000 dinara ili zatvor do 30 dana.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 6 Pogledaj sve komentare
Katja's picture

Katja

Samo neka se resi nesto i u vezi zapreznih vozila.Bez osvetljenja,vozac bez poznavanja pravila saobracaja,konji nepropisno opremljeni,kocije u raspadnom stanju,pretovareni...

3 | 0
DDDDD's picture

DDDDD

kako biciklu da registrujem gume su mi losije,kocnice prednju nemam zadnja i jvata po malo kad kad i upravo tom biciklom bezim iz ove beznadezne zemlje

3 | 1
radovans's picture

radovans

Juče sam promenio tablicu na skuteru pjađo free od 3 kw i ukupno me je koštalo 10500d. plus što sam uplatio i još 2800d. pjađo predstavniku za certifikat da motor ne ide brže od 45km/h a posle dva dana je izašlo saopštenje da to uopšte nije potrebno. Tako da me preregistrovanje skutera košta 13300d. MNOGO !!!

2 | 0
Willie's picture

Willie

Kakve su ovo probne gluposti.

1 | 1
Djile's picture

Djile

Mlade vozace ogranicavate, i to je ok. A ko ce da odgovara za ove stare sto ne vide, ne cuju, neko ih pusta na lekarski, zar nisu oni veca opasnost na putu

3 | 1
zoran's picture

zoran

ala ja s pedeset godina vozackog staza jos nisam seo pijan za volan posle neprodpsvsne noci.

0 | 1

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

Vremenska prognoza
Mestimično oblačno
9 Beograd