fbpx
Skip to main content
vremenska prognoza

OVO DO SADA JE SVE BILA ŠALA I ZABAVA - VRUĆINA IZ SAHARE NAM NEĆE BITI RAVNA! Stiže talas toplote iz Afrike

Foto: Profimedia/ilustracija
Meteorolozi najavljuju i dolazak tropskih noći

Leto, onakvo kakvo treba da bude, prijatno toplo sa svežim noćima, trajaće jos samo jedan dan, a zatim sledi ono što smo prošli već tri puta od početka najtoplijeg godišnjeg doba - novi talas toplote iz Afrike!

KAO ŠTO JE I NAJAVLJENO - LUDILO NA GRANIČNIM PRELAZIMA: Naoružajte se strpljenjem, gužve su nenormalne!

KAO ŠTO JE I NAJAVLJENO - LUDILO NA GRANIČNIM PRELAZIMA: Naoružajte se strpljenjem, gužve su nenormalne!

DANAS SVECI POMAŽU! Slavimo Svetu Efimiju - ČUDOTVORKU: Za spasenje i blagost ispoštujte običaj!

DANAS SVECI POMAŽU! Slavimo Svetu Efimiju - ČUDOTVORKU: Za spasenje i blagost ispoštujte običaj!

GRAĐANI ĆE SAMI BIRATI VAKCINU ZA TREĆU "BUSTER" DOZU: Sve vakcine će biti na raspolaganju, evo koje preporučuju stručnjaci!

GRAĐANI ĆE SAMI BIRATI VAKCINU ZA TREĆU "BUSTER" DOZU: Sve vakcine će biti na raspolaganju, evo koje preporučuju stručnjaci!

Meteorolozi najavljuju i dolazak tropskih noći, tako da će kraj jula obeležiti dnevne temperature od 35 do čak 40 stepeni, a noćne neće biti niže od 20.

- Nekoliko dana već uživamo u prijatnim temperaturama i, u stvari, ovo vreme je naše leto. Mnogi su i zaboravili da temperature od juče, koje su danas i koje će biti još sutra, jesu leto. To su vrednosti, manje - više, od 26 do 30 stepeni Celzijusovih. Vreme je ugodno, čak su i noći prijatne za spavanje. To će potrajati još samo u subotu, što znači da će biti pretežno sunčano i umereno toplo uz temperature do 30 stepeni. Nigde neće prelaziti 30 - kaže Đorđe Đurić, meteorolog.

Đorđe Đurić
meteorolog Đorđe Đurić
Foto: Srbija Danas / Saša Džambić

U Srbiji će danas biti pretežno sunčano i toplo. Posle podne, uz lokalni razvoj oblačnosti, na jugu i istoku zemlje retka pojava kratkotrajnog pljuska s grmljavinom. Jutarnja temperatura od 11 do 18 C, najviša dnevna od 29 do 31 stepen C.

Već u nedelju, najavljuje Đurić, biće toplije u odnosu na subotu i petak. U većini predela temperature će od 25. jula biti iznad 30 stepeni. To neće biti ekstremna promena i ekstremno visoka temperatura, do 32-33 stepena.

Od ponedeljka pakleno

- U ponedeljak sledi priliv veoma tople vazdušne mase sa severa Afrike što će dovesti do daljeg porasta temperatura. Kraj je jula i to treba i očekivati, tako da biti veoma toplo vreme sa temeperaturama, u ponedeljak do +35, a najvrelije će biti u utorak i sredu. Tada bismo u većini predela imali temperature i preko +35 stepeni, čak do +40 - kaže Đorđe Đurić i ističe da postoji mogućnost da najtoplije bude na istoku zemlje, oko Negotina, sa vrednostima do čak 40 stepeni.

U ostalim delovima zemlje 36-37 će biti maksimum i zadržaće se pretežno sunčano, a u poslepodnevnim časovima postojaće mogućnost za razvoj oblačnosti i ređu pojavu lokalnog pljuska sa grmljavinom.

vrućina, voda, leto
Foto: Profimedia

- Prema trenutnim prognozama, u četvrtak i petak sledi blagi pad temperature, za oko par stepeni, ali ostaju vrednosti iznad 30 stepeni i ostaje veoma toplo u Srbiji. U ovom periodu nema značajnih padavina i do kraja jula, i možda i prvih dana avgusta, će se zadržati pravo letnje vreme uz parametre visokih temeperatura.

Đorđe Đurić najavljuje da će od ponedeljka 26. jula i noći ponovo biti neugodnije za spavanje, što znači da bi u većim gradovima, naprimer u Beogradu i u delovima Vojvodine, temperatura noću bila iznad 20 stepeni.

Subota
  • Prema podacima RHZM u subotu se očekuje pretežno sunčano vreme. Maksimalna temperatura će iznositi 31, a minimalna 18 stepeni Celzijusovih.
Nedelja
  • U nedelju vreme sunčano i temperatura raste za nekoliko stepeni. Maskimlna dnevna će dostizati 33 stepena, dok će noću pasti do 20 stepeni Celzijusovih.
Ponedeljak
  • Prvog radnog dan sedmice pred nama, uz sunčano vreme, temperatura će se popeti na 36 stepeni maksimlano u toku dana. Minimalna će iznositi 23 stepena Celzijusovih.
Utorak
  • Tokom 27. jula biče sunčano i veoma toplo. Prema prognozi RHMZ, maksimalna temeperatura će biti 36, a minimalna 24. Iste vrednosti se očekuju i u sredu, 28. jula.
Savet meteorologa

Meteorolog Đorđe Đurić poručuje da visoke temeperature nose potencijalne opasnosti po zdravlje i zato poručuje da treba izbegavati velike aktivnosti u najtoplijem delu dana.

- Tokom veoma toplih dana poželjno je koristiti jutarnje časove za sunčanje i kretanje. Od 10 do 15-16 sati, ako se izlažemo suncu, obavezno treba mazati adekvatne zaštitne kreme. Najbolje je ujutru biti na suncu zbog vitamina D.

Sunčanica

U subotičkom Zavodu za javno zdravlje, u Centru za promociju zdravlja kažu da leti, tokom vrućina i kada je sunčano, treba zaštiti glavu i kožu. U suprotnom, možemo dobiti sunčanicu ili toplotni udar.

- Simptomi se mogu javiti kasnije, pri spavanju i tokom sna. Oseća se vrtoglavica, bol u glavi, javlja se znojenje, crveno lice, suva koža, vrelina u rukama i nogama, povraćanje i povećana temperatura. Ako ne reagujemo na vreme i ne rashladimo telo može doći do kome i smrti.

Preporuka je nositi šešire, marame, kape, kačkete, biti pod suncobranom, boraviti u hladovini, rashlađivati kosu, glavu, potiljak i ispijati puno tečnosti, vode.

Vrućina, leto, toplo
Vrućina
Foto: Profimedia

Ako se oglušimo o prve simptome može da se javi i zujanje u ušima, poremećaj vida, pa čak i nesvestica. Ubrzava se puls, a disanje postaje plitko i brzo. Pogoršanju stanja može da doprinese povećano znojenje jer se tako gubi tečnost i minerali, naročito kalijum koji je važan za biohemijske procese u organizmu, a prvenstveno u mozgu.

Toplotni udar

Toplotni udar je rezultat često naglog i prekomernog povećanja telesne temperature. Javlja se u vreme letnjih sparina što otežava znojenje i prirodno hlađenje organizma.

U pitanju je ozbiljno stanje, a simptomi su crvenilo kože, povišena temperatura, koža je suva. Svest može biti poremećena od blage dezorjentisanosti do pospanosti i potpunog gubitka svesti. Može da se desi bilo gde, recimo, u prepunom autobusu, kada nije leto jer nije vezan za vremenske uslove.

 

Vremenska prognoza
Clear sky
27 Beograd