fbpx
Skip to main content
Pelikan

Ovo je dobar znak! CARSKA PTICA SE VRATILA U SRBIJU! Niko ih nije video od Drugog svetskog rata

Foto: Profimedia
Dunav je ove godine prava oaza za ptice!

Labudovi, sive čaplje, patke, a stigli su i pelikani. Ima ih duž Dunava na više lokacija, a nekolicina njih je našla utočište kod Mihajlovca. Reč je o kudravim pelikanima, koji su prema rečima stručnjaka, na ovim prostorima poslednji put viđeni pre više od pola veka.

Ornitolog Milan Ružić objašnjava da pelikani povremeno dolaze u potrazi za hranom.

Pelikan

- U prošlosti su pelikani naselljavali velike močvare uz Dunav, Tisu, Savu, ali su ta područja vremenom isušena i pretvorena u šumska ili poljoprivredna zemljišta, zbog čega su te ptice već četrdesetih godina prošlog veka izgubile stanište u Srbiji i gnezde se uglavnom na jugu Evrope i nešto ih ima na Skadarskom jezeru u Crnoj Gori, Albaniji i Grčkoj. Ipak, povremeno, van perioda gneždenja, pelikani krenu uzvodno uz Dunav do mesta na kojima ima hrane, a ona se nalaze posebno oko HE Đerdap II, koja je prirodna brana gde se riba skuplja u većem broju. Tako da smo imali nekoliko, doduše, usamljenih slučajeva - kaže Ružić i podseća da je pelikan i dalje jedna od najugroženijih vrsta ptica na svetu.

Kudravi pelikan je najveći od svih pelikana. Izvanredan letač, odličan plivač, nenadmašan ribolovac. Ispod više od pola metra dugog kljuna visi neobična kesa, jedinstvena u ptičjem svetu. Veruje se da tu pelikan čuva zalihe ulovljene ribe. Zapravo, kesa je pre svega ribolovni alat, pomoću nje ptica lovi ribu u plitkoj vodi, pošto je pelikan jedina ptica-plovuša koja ne može zaroniti. Iz kese hrani mlade i njome se hladi za vreme vrućih letnjih dana.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

Vremenska prognoza
Pretežno vedro
9 Beograd