fbpx
Skip to main content
Sirogojno, Zlatibor

Ovo su najlepša imena sela u Srbiji

Foto: Profimedia
Svakom svoje selo, najtoplije prija...

Nekadašnja levačka sela Dubnica, Volujak i Puljci bila su zbijena jedno do drugog i više su ličila na jedno, nego na tri sela, pa se meštani dogovoriše da se ujedine u jedno selo. Ali, nikako nisu mogli da se dogovore o imenu. Pa se jedan predstavnik uputi na dvor kralja Aleksandra Obrenovića, jer odlučiše da lično kralj bude kum.

Srbija je TOP DESTINACIJA za 2019. godinu: Prvoklasan sadržaj za MALO PARA, ali to nije SVE

Kmeta koji je potegao put Beograda je primila kraljica Draga Mašin, saslušala ga i "presekla", selo će se zvati Dragovo, po njoj. Bar tako navodi legenda.

Da li je ovo selo sa najlepšim imenom u Srbiji, ne znamo, ali je sigurno jedno od lepših. Svakome je, verovatno, najdraže sopstveno rodno selo.

Jagodinci imaju Dragocvet, Aranđelovčani Darosavu i Venčane, a Golupčani mesto koje se zove Dobra, Rekovčani Lepojević. Obrenovčani imaju Ljubinić, Despotovčani Zlatovo, jer, kako kaže i narodna pesma, "svakom svoje selo najtoplije prija". A Despotovčani su ubeđeni da je naziv njihovog sela najlepši, Plažane, jer je to bilo jedino selo koje je imalo svoju plažu. Bar tako oni tvrde.

Zlatibor
Foto: Profimedia

U opštini Velika Plana najviše se raduju u Radovanju, a u jednom selu u Kragujevcu su svi Dragobraća. Navijačima fudbalskog kluba sa Banjice svideće se naziv požeškog sela Radovci. A imaju i Visibabu i Zdravčiće. I Kraljevčani imaju cvetno selo, Cvetke, a u Mačvi vole da se druže u Družetiću.

Zlatiborci se diče Rožanstvom, jer, tvrde, naziv potiče od "rođenja Hristovog", a pitanje je da li u Šljivovici najviše vole da nazdravljaju ovom voćkom?

Kako se zovu žitelji prokupačkog sela Zlata, a kako meštani sela Dragi Deo? Da li su u selu Male Pčelice u Kragujevcu svi vredni kao pčele i da li je žiteljima sela Vučić u Rači porasla popularnost od kad dele ime sa predsednikom?

Da li Perunika "uspeva" samo u Kuršumliji i da li u lučanskom selu Lisice imaju problem sa velikim brojem ovih životinja? Da li u Svetom Iliji u okolini Vranja žive sve sami sveci?

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Fog
3 Beograd