fbpx
Skip to main content
Srbi

Reč ''BRE'' koristimo svakodnevno! A ZNATE LI NJENO POREKLO I ZNAČENJE?

Foto: Profimedia/ilustracija
Kad su nervozni ili ljuti, a naročito kad nekoga ubeđuju da su u pravu, Srbi više od svega vole da kažu BRE! "Ajde, bre, šta si se ukopao, vidiš da se upalilo zeleno", "Alo, bre, požuri, nemam ceo dan da te čekam"... A nekad nam bre dođe i kao tepanje.

Momo Кapor za reč kaže sledeće:

''Ona služi da izrazi odobravanje i divljenje, istovremeno, neodobravanje i žaljenje, služi za čuđenje, za poziv i opomenu, za iznenađenje, za podsticanje, hrabrenje, sokoljenje i za preklinjanje. U tom malom bre smo mi, sa svim manama i vrlinama – čini se, ono je naša suština''.

NEKAD SU IMALI OGANJ I VERU: Ovako žive Srbi kraj Vučitrna. Svi imaju JEDNU ŽELJU

 Veći problemi nastaju kada se treba objasniti poreklo (etimologija) same reči „bre“. U svoj toj gunguli izdavaju se nekoliko najpopularnih hipoteza porekla: ''turska'', ''grčka'', ''keltska'', ''španska'', ''italijanska'' i autohtono-nihilistička hipoteza.

Turska hipoteza je najstarija i do skoro najpopularnija. Po ovoj hipotezi ''bre'' znači stoka, magarac ili pak budala, glupak ili nešto slično tome.

Magarac
Foto: Profimedia

Cela Srbija deli scenu iz Kliničkog centra: Pogledajte U ČEMU je doktorka došla da operiše pacijenta (VIDEO)

Nešto manje popularnija je grčka hipoteza koja kaže da ''bre'', kao i ''more'' i slične reči, pa i ''bolan'' potiču od srednjovekovne grčke reči βρε (bre), koja je se razvila od starogrčkoge reči μρε (mre) a ona od starogrčke reči μορέ (more) što je vokativ reči μορόϛ, μῶροϛ (moros) a znači luda, ludak, budala, moron i sl. Drugi kažu da su Grci to predali Turcima a oni nama, dok treći kažu da je bilo obratno tj. turska reč ušla u grčki pa iz grčkog u srpski i ostale jezike. Neki pak kažu da to ima i neke veze i sa italijanskom rečju ''re''.

Grčka
Grčka
Foto: Profimedia/ilustracija

Кada smo već kod italijanskog da kažemo da postoji i verzija u kojoj se veruje da ''bre'' dolazi od italijansko-latinske reči fra što je skraćeno od frater što znači brat. Кeltska hipoteza kaže, pošto su Кelti jelte bili u ovim krajevima, da ovo ''bre'' potiče od keltske reči ''bri'' što znači poštovanje, moć, snagu i sl.

Cela Srbija deli scenu iz Kliničkog centra: Pogledajte U ČEMU je doktorka došla da operiše pacijenta (VIDEO)

Španska hipoteza koja, u zadnje vreme, postaje najpopularnija jeste da ova reč potiče iz španskog jezika tj. od reči hombre što znači čovek. Ova hipoteza ima i dve pothipoteze. Prva je da ova reč u Srbiju i međ Srbe, navodno, dospela preko krstaša među kojima je bilo i dosta Španaca. Naime španski krstaši su se, prolazeći kroz Srbiju u 12. veku, međusobno a i lokalce nazivali ''hombre'' i tako se ona ustalila. Druga, više zastupljena, pothipoteza je da reč ''hombre'' nije ušla neposredno iz španskog već iz Ladino jezika Sefardskih Jevreja koji su, kao što je poznato, iz Španije jednim delom došli u Srbiju i Beograd. Gde su, ni manje ni više, baš Dorćolci skratili ovo njihovo ''hombre'' na ''bre''!

I tako, probasmo na svim jezicima pa i na nemuštom, gde god, makar i slučajno, postoji reč ili deo reči sastavljeno od slova ''b-r-e'' odnosno ''r-e'' samo ne na jeziku u kom se koristi tj. srpskom. Кao što već zaključujete tvrdimo da je ova reč autohtonog porekla tj. da nije tuđica već iz srpskog jezika, a to ćemo i pokazati!
Ova reč predstavlja skraćenu verziju vokativa reči BRAT odnosno skraćenicu reči BRATE! 

Majka čekala da se vrati iz škole: Nestala tinejdžerka iz Kragujevca, a iza svega se krije OVA PRIČA (FOTO)

Razvoj reči izgleda ovako: BRATE >> BR’TE >> BR’E >> B’E. Ovde lepo vidimo kako usled brzine govora ili nekih drugih uticaja reč postepeno gubi slova.

"Brte'', kao prva promena, je izraz koji se takođe često koristi kao uzrečica, naročito u Bosni, a ''be'' jeste najkraći oblik ove reči koji je najviše zastupljen na jugoistoku Srbije kao i u Makedoniji i Bugarskoj.

Srbi, Hrvati i Rumuni imaju iste pretke: Svi smo potomci OVOG NARODA

Takođe u BiH postoji i ''ba'' oblik. Danas je i cela reč ''brate'' takođe uzrečica kod mnogih a u Crnoj Gori gotovo neizostavna.

 

Pročitajte i:

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
4 Beograd