clear sky
14°C
19.04.2024.
Beograd
eur
117.1474
usd
110.1009
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

ODNOS VLASTI PREMA PARADI PONOSA: Pregled događaja od 2001.do 2015. godine (FOTO/VIDEO)

18.09.2016. 07:03
Piše:
Srbija Danas
Gej parada
Gej parada / Izvor: Srbija Danas
Ovako su protekle prethodne parade ponosa od 2001. do 2015.godine.

Parada ponosa se već godinama organizuje širom sveta, pa i u glavnom gradu Srbije. Nekad bi bila uspešno realizovana, nekad ne. Treba pomenuti da je 2001. godine organizovana prva Parada ponosa u vreme vladavine DOS-a, u Beogradu, ali je doživela potpuni fijasko. Naredna je trebala da se održi tokom vladavine bivšeg premijera Koštunice (DSS), ali ni ona nije održana zbog Martovskog pogroma Srba na Kosovu i Metohiji, 2004.godine. Sledeća parada je organzovana  za 2009. godinu u vreme vlade Mirka Cvetkovića i tadašnje DS većine. Međutim ni ovaj put parada nije održana na dogovorenom mestu, već ispred Palate Pravde, zbog nemogućnosti tadašnjih vlasti da bolje obezbede događaj. Tokom 2010.godine parada je organizovana i realizovana, ali uz veliki broj povređenih demonstranata i policajaca, opet zbog propusta tadašnjih vlasti na čelu sa DS-om, u obezbeđivanju grada tokom događaja. Tokom 2011. godine , tadašnji predsednik Srbije Boris Tadić nije dao zeleno svetlo za održavanje Prajda. Parade ponosa tokom 2014. i 2015. protekle su bez sukoba policije i demonstranata i bez napada na osobe LGBT populacije tokom skupa.

Parada ponosa 2001:

Pokušaj organizovanja prve Parade ponosa u Beogradu koja je bila zakazana za 30. jun 2001. godine pod sloganom „Ima mesta za sve“, doživela je te godine fijasko. Ona je organizovana u vreme kada je Vladom Srbije upravljao pokojni premijer Zoran Đinđić. Na čelu organizacije parade bili su  Labris i Gayten. Osobe okupljene na Trgu Republike napala je grupa ekstremista. Prema procenama organizatora parade, tom prilikom je povređeno više od 40 osoba. U pismu Ministarstva unutrašnjih poslova, Sekretarijata u Beogradu, navedeno je da je povređeno 6 građana i 8 policajaca. Ekstremisti su nameravali da napadnu prostorije političke partije SDU, ali su greškom polupali prozore privatnog preduzeća „Libertas“ , koje se nalazilo u istoj zgradi, ispod prostorija SDU-a.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

BLOKADA! Turska zabranila održavanje gej parade u Istanbulu

Premda je zvanična reakcija predstavnika Vlade izostala, u medijima su se čule brojne reakcije nevladinih organizacija, kao i istaknutih javnih ličnosti. Takođe, reagovale su brojne međunarodne organizacije koje se bave zaštitom ljudskih prava. Pored osuda nasilja, javljali su se i homofobični komentari.

Organizacija Belgrade Pride je najavljivala organizovanje druge parade ponosa 2004. godine. Te godine je bila uspostavljena prva Vlada Vojislava Koštunice. Pripreme su trajale nekoliko meseci pre konačnog otkazivanja parade iz bezbednosnih razloga nakon eskalacije nasilja na Kosovu i Metohiji i paljenja crkava i manastira kao i džamija u Beogradu i Nišu, marta 2004. Grupa aktivista okupljenih oko Belgrejd prajda počela je da organizuje Queer Beograd.

GEJ PARADA U BEOGRADU I OVE GODINE! Šetnja od Slavije do Trga Republike u septembru

Povorka ponosa 2009:

Druga po redu zakazana parada ponosa trebalo je da se održi 20. septembra 2009. godine.  Trebalo je da bude održana u vreme kada je na čelu Vlade Srbije bio Mirko Cvetković. Održavanje parade ponosa podržale su ambasade Holandije, Švedske, Velike Britanije, Norveške i Nemačke, zatim Misije UN-a i OEBS-a, predstavnici ministarstava i drugih državnih ustanova, kao i veći broj javnih ličnosti. 

Od javnih ličnosti koje su među prvima podržale paradu ponosa bili su Ana Rodić, Ana Sofrenović, Bebi Dol, Biljana Cincarević, Biljana Ristić, Biljana Srbljanović, Boris Dežulović, Dejan Anastasijević, Dragana Ćosić, Dragan Bjelogrlić, Dušan Makavejev, Gorčin Stojanović, Hristina Popović Mijin, Ivan Tasovac, Katarina Rebrača, Kebra, Lena Bogdanović, Luna Lu, Maja Uzelac, Milutin Petrović, Milica Tomić, Jelena Karleuša, Mirjana Karanović, Nenad Marjanović, Nikola Đuričko, Sani Armani, Seka Sablić, Indira Radić, Svetlana Bojković, Brankica Stanković, Slavimir Stojanović, Sonja Vukićević, Srđan Dragojević, Svetlana Lukić, Svetlana Vuković, Svetozar Cvetković, Teofil Pančić, Vladimir Arsenijević, Žarko Trebješanin, Želimir Žilnik.

SRBIJA U TREPTAJU OKA: Fotografije koje su obeležile 2015. godinu (FOTO)

Parada ponosa
Parada ponosa / Izvor: Profimedia/ilustracija

Takođe, snimljeno je nekoliko promotivnih spotova pod sloganom „Ljubav nije da se krije, nego da se ponosi“ u kojima su učestvovali Dragan Bjelogrlić, Gorčin Stojanović, Hristina Popović, Nikola Đuričko, Mirjana Karanović, Bebi Dol, Milutin Petrović.

Uporedo sa podrškom u javnosti su se pojavile pretnje organizatorima i učesnicima povorke ponosa. Ulice Beograda bile su išarane grafitima koji su pozivali na sprečavanje povoke ponosa i nasilje.

DEBATA O PRAVIMA LGBT OSOBA: Prag tolerancije u Srbiji se značajno podigao

Gej parada
Gej parada / Izvor: Srbija Danas

Grafite koji pozivaju na nasilje, kao i poruke nasilja koji su se javili u medijima, republički tužilac, Slobodan Radovanović je u to vreme ocenio kao „polemički ton“:

- Ne možemo mi da reagujemo na natpise u medijima, mi možemo da reagujemo ako dođe do nekih posledica iz svega toga. Mislim da što se tiče medija, ne vidim ja tu nešto, imamo oprečne stavove, to su neki polemički tonovi. Daj sad da ne komentarišemo to, ali ajde da stvorimo uslove da se to sve završi u redu i miru.

Tadašnji gradonačelnik Beograda, Dragan Đilas je, međutim, izjavio da „seksualno opredeljenje " treba da ostane „u četiri zida“, ali je kasnije korigovao svoju izjavu i objasnio je da je tom izjavom „izrazio bojazan da će takva manifestacija izazvati reakciju onih koji svakih nekoliko desetaina dana uništavaju grad“, kao i „bojazan za bezbednost učesnika."

ODRŽAN TREĆI MONTENEGRO PRAJD: Šetali gradom bez incidenata (FOTO)

Jedan dan pre zakazane povorke ponosa organizatori su saopštili da se povorka neće održati. Kao razlog navedeno je rešenje Ministarstva unutrašnjih poslova kojim se uredno prijavljen skup u centru grada premešta na plato ispred Palate Srbije iz bezbednosnih razloga. Organizatori povorke su ovo ocenili kao zabranu prijavljenog skupa u centru grada i doneli su odluku da ne održe skup na Ušću. Majda Pauča, jedna od članica organizacionog odbora izjavila je:

-Simbolika ove manifestacije svuda u svetu je da se simbolično prošeta centrom grada i pokaže da smo ravnopravni građani. Ne želimo da šetamo po nekoj livadi na Ušću, to ne bi bila Povorka ponosa.“

Vlada je insistirala na tome da skup nije zabranjen, već samo izmešten na drugu lokaciju.

MONTENEGRO PRAJD: Po treći put Podgoricom šetaju pripadnici LGBT populacije

Parada ponosa 2010:

Septembra, 2010. godine organizatori su najavili održavanje parade ponosa 10.10.2010. Prema planu, okupljanje je započeto u parku Manjež, odakle se povorka kretala Nemanjinom ulicom do zgrade Vlade Srbije, a zatim Ulicom kneza Miloša. Žurka nakon povorke održana je u SKC-u. Skup su podržali predsednik Boris Tadić, ministar policije, Ivica Dačić, predsednica Skupštine, Slavica Đukić-Dejanović, a ministar za ljudska i manjinska prava, Svetozar Čiplić je najavio lično prisustvo, kao i državni sekretar za ljudska i manjinska prava, Marko Karadžić, koji je i 2009. godine bio jedan od najjačih glasova podrške povorci ponosa.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Parada je, kao što je i najavljeno, održana 10. oktobra 2010. godine, sa početkom u 10 časova u parku Manjež u Beogradu, gde se okupilo više od 1000 učesnika i učesnica parade ponosa. Održana je u momentu kada je premijer Srbije bio Mirko Cvetković, a predsednik Boris Tadić. Skup je otvorio šef delegacije EU, Vinsent Dežer. Skupu su se, pored organizatora, obratili i ministar za ljudska i manjinska prava, Svetozar Čiplić, šef delegacije OEBS-a, Dimitrios Kupreos i ambasador Saveta Evrope u Srbiji, Konstantinos Jerokostopulos. Skupu su prisustvovale ličnosti iz političkog i javnog života, kao što su Mirjana Karanović, Nikola Kojo, Čedomir Jovanović, Žarko Korać, Miljenko Dereta, Marko Karadžić, Vukašin Obradović, Petar Antić, kao i ambasadorka SAD-a, Meri Vorlik.

Udovički: Uspešna parada, kako i dolikuje savremenoj državi

Povorka ponosa, sa velikim transparentom „Možemo zajedno“ i brojnim zastavama duginih boja, krenula je u 11:30 od parka Manjež preko Nemanjine, Kneza Miloša i Masarikove do SKC-a, gde je organizovana žurka, koja je završena u 13:30, ranije nego što je predviđeno.

Pretnje učesnicama i učesnicama parade pojavile su se nakon objavljivanja planova da se parada održi. U pretnjama koje su dolazile od raznih  ekstremnih organizacija pozivalo se na fizički obračun i linč učesnika i učesnica. Bezbednost učesnika i učesnica parade, među kojima je bilo i diplomatskih predstavnika i predstavnica, garantovale su policijske snage koje su u velikom broju bile raspoređene oko mesta održavanja skupa i šetnje.

PARADA USRED "MAČO" KULTURE: Ovako su svetski mediji izveštavali o Prajdu u Beogradu

Gej parada
Gej parada / Izvor: Srbija Danas

S druge strane, 6.500 huligana izazvalo je nerede u Beogradu, napadom na policiju i pojedine zgrade. Tokom nemira huligani su napali zgradu Demokratske stranke i Socijalističke partije Srbije, zgradu RTS-a, pokretni mamograf, kao i brojne prodavnice u centru Beograda, iz kojih je pokradena roba. Sukob sa policijom je smiren oko 14 časova. Tadašnje vlasti nisu znale kako da bolje organizuju ceo događaj, pa je došlo do sukoba demonstranata i policajaca. Tokom nereda povređena su 132 policajca i 25 građana, a uhapšeno je 249 osoba. 

"DEFINITIVNO SE VRAĆAM PONOVO": Evo šta PRAJD znači njegovim učesnicima (FOTO)

Većina predstavnika i predstavnica Demokratske stranke su ocenili da su nemiri navodno osmišljeni kako bi se narušio mir, stabilnost i demokratski poredak. Portparolka DS-a, Jelena Trivan je pokušavala da celu situaciju loše organizacije događaja obrazloži opravdanjem da:

-To očigledno nema nikakve veze sa njihovim stavom prema paradi. To su huliganske bande koje se ponašaju po istom obrascu, bilo da je reč o fudbalskoj utakmici ili ideološkom protestu. To su huligani, a ne borci za bilo kakve moralne vrednosti ili načela, i kao takvi moraju da budu strogo kažnjeni. 

Ministar Čiplić je u reakciji na nasilje tešio time da je važno da je  „parada uspela“, čime se pokazalo da je „Srbija slobodna zemlja“, što je ocenio i kao „konačni poraz“ huligana.

SVETOM VODICOM UDARILI NA PRAJD: "Moramo da okadimo ulice od ovog nakota koji je usmrdeo grad" (VIDEO)

Parada ponosa 2011:

Tadašnji predsednik Srbije Boris Tadić nije podržao održavanje gej parade, a premijer Srbije je bio Mirko Cvetković. Parada ponosa je bila najavljena za 2. oktobar 2011, ali je Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije, nakon konsultacija sa državnim vrhom odlučilo da se svi skupovi koji su najavljeni za 1. i 2. oktobar, osim kulturnih i sportskih manifestacija zabrane radi bezbednosti građana.  Takođe su postojala saznanja da ekstremističke grupe spremaju nerede u više delova Beograda i da pale zgrade i automobile. 

Boris Tadić nakon odluke Suda UN o srpkom pitanju
Boris Tadić nakon odluke Suda UN o srpkom pitanju / Izvor: Profimedia

NAJZANIMLJIVIJI DETALJI SA PRAJDA: Fotografije govore više od reči! (GALERIJA)

Parada ponosa 2014:

Organizatori su saopštili da je nedelja ponosa odložena u maju zbog vanredne situacije, a da će biti održana od 22. do 29. septembra 2014, a šetnja gradom najavljena je za 28. septembar. Parada je održana pod sloganom "Ljudi za ljude: da kažemo da smo tu i kako nam je". Organizatori najavljuju debatni program koji će biti posvećen jačanju solidarnosti između LGBT zajednice i drugih ugroženih grupa u Srbiji. Centar Beograda je okupirala policija, grad je bio pod opsadom, a policija je legitimisala sumljiva lica na ulici. Tadašnji ministar odbrane i prvi potpredsednik Vlade Srbije , Aleksandar Vučić je poručio da prilikom održavanja Parade Ponosa u Beogradu ne sme da bude nasilja, jer se u Srbiji poštuju Ustav i zakon! Prisustvali su mnogobrojni ambasadori, ministri, političari, reditelji. Parada ponosa je bezbedno protekla. Bilo je manjih incidenata, privedeno je više od 50 ljudi. 

Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić / Izvor: Profimedia

RUSKA NOVINARKA PITALA KIRBIJA DA LI JE GEJ: Evo šta je on odgovorio!

Parada ponosa 2015:

Dana 11. decembra 2014. orzanizatori parade ponosa su na Međunarodni dan ljudskih prava podneli prijavu za održavanje Nedelje ponosa i Parade ponosa. Trajala je od 14. do 20. septembra 2015, a šetnja gradom je bila održana 20. septembra 2015. Parada ponosa Beograd postala je članica Evropskog udruženja organizatora Prajda (EPOA) i svetskog udruženja Prajd organizacija (InterPride). Te godine je održana po prvi put i trans parada u Beogradu zajedno sa gej paradom. Parada ponosa i Ponos trans osoba, kao i tradicionalna šetnja od vlade Srbije do gradske skupštine, obe manifestacije prošle su bez incidenata, a centar grada tokom celog dana obezbeđivale su jake policijske snage. Učesnici Prajda igrali su uz muziku sa kamiona koji je okićen šarenim balonima, družili se, pao je prvi poljubac na manifestaciji Trans ponos, ima onih koji su došli rolerima, neki biciklima, neki sa decom i kućnim ljubimcima. Treba pomenuti da je Parada ponosa uspešno održana u vreme kada je premijer Srbije bio Aleksandar Vučić.

Piše:
Srbija Danas
18.09.2016. 07:03