fbpx
Skip to main content
1. maj

PAZITE gde palite vatru: Ako roštiljate van OBELEŽENIH MESTA, to može SKUPO DA VAS KOŠTA

Tanjug/​Filip Krainčanić
Kada se na sve to doda i prekršajna prijava, dodatni troškovi se nižu, kao što su troškovi suđenja, pa gozba na otvorenom može izaći papreno

Raspaljivanje logorske vatre i roštilja dozvoljeno je tek na pojedinim izletištima u Beogradu, a za sve one koji prekrše zakon, slede kazne od 10.000 do čak 50.000 dinara, plus prekršajna prijava.

Za mnoge građane Srbije predstojeći praznični dani biće idealna prilika za izlet u prirodi - Avala, Košutnjak i druga brojna mesta biće jedne od najpoželjnijih destinacija.

Kao i prethodnih godina za 1. maj, hiljade ljudi krenuće ka vrhu planine, ka šumi i brojnim drugim gradskim izletištima s namerom da prave roštilj, a ne znajući da zbog toga mogu platiti ogromne kazne.

Iako je za kršenje odredbe Zakona o zaštiti od požara, koja se tiče loženja otvorene vatre u šumi, kazna od 10.000 do 50.000 dinara, građani se uglavnom, ne pridržavaju toga, pa je roštiljanje prećutno dozvoljeno na svim lokacijama, a nadležni iz tog razloga apeluju na građane da se savesno odnose i vode računa o prirodi.

Kada se na sve to doda i prekršajna prijava, dodatni troškovi se nižu, kao što su troškovi suđenja, pa gozba na otvorenom može izaći papreno bahatog roštiljdžiju.

Kako bi sve prošlo bez problema, izletnici pre bilo kakvog paljenja vatre trebaju obezbediti prostor - ukloniti suvo granje, zapaljive materijale, a nije na odmet i pokvastiti zemlju.

Vatra ne sme da se ostavlja bez nadzora, pogotovo ukoliko ima vetra. Dovoljne zalihe vode uvek moraju da budu dostupne, a i kada se ugasi žarište potrebno je ostati bar pola sata kraj mesta pripreme hrane.

Vatrogasci rade za praznik

Za vatrogasce će i ovaj prvomajski biti radni dan, sa posebnim dežurstvima kod Kosmaja, Košutnjaka, Ade Ciganlije.

Kupite otpatke za sobom

Osim što se mora pripaziti na ugašen ogrev, izletnici ne treba da zaborave da sklone smeće koje ostane iza njih. Svake godine, komunalne službe jedva da postignu da uklone sve otpatke, a svaka zapaljiva materija u prirodi potencijalna je opasnost od požara.

 

Pročitajte i:

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

Vremenska prognoza
Clear sky
15 Beograd