Skip to main content
Rak

OD OVOG KARCINOMA SVAKE GODINE OBOLI 2.800, A UMRE 900 MUŠKARACA U SRBIJI: Se*s u pedesetim može da smanji rizik

Foto: Profimedia/ilustracija
Ključne su genetske predispozicije

Rak prostate je drugi po učestalosti malignitet kod muškaraca u Srbiji, od njega svake godine oboli 2.800, a umre 900 ljudi u našoj zemlji, kažu stručnjaci. Prema njihovim rečima, ključni uzrok ove bolesti je genetika, s tim što određene životne navike mogu povećati ili smanjiti rizik od obolevanja.

Zato se muškarcima iz rizične grupe, starijim od pedeset godina, preporučuje ishrana bez mnogo masti i crvenog mesa i izbegavanje alkohola i duvana, a savetuje se zdrava hrana, ali i redovan seksualni život, jer lučenje hormona godi prostati. Takođe, stručnjaci preporučuju redovne preglede kod urologa, pošto bolest, osim učestalijeg mokrenja i krvi u spermi, ne daje specifične simptome.

Podmukla bolest

Direktor Klinike za urologiju Kliničkog centra Srbije prof. dr Zoran Džamić ističe da je karcinom prostate najčešće maligno oboljenje i drugo po smrtnosti od svih kancera kod muškaraca, odmah iza raka pluća.

Hronična upala ne izaziva rak

Direktor Klinike za urologiju Kliničkog centra Srbije prof. dr Zoran Džamić napominje da je jako važno napraviti razliku između hronične upale prostate i kancera. Prema njegovim rečima, ukoliko muškarac "zaradi" hroničnu upalu prostate, nema nikakve naznake da će oboleti i od kancera.

- To su dve različite stvari i nikako ih ne treba povezivati. Sa hroničnom upalom prostate čovek normalno živi i veliki broj muške populacije ima taj problem. Ona se uglavnom dobije bakterijskom infekcijom koja je nastala putem seksualnih odnosa u mlađem dobu i nije adekvatno izlečena. Dok se rak dobija od sasvim drugih stvari i ne mora da ima nikakve veze sa prethodnom upalom. Zato su, ponavljam, bitne prevencija i svest o ovoj bolesti - kaže dr Džamić.

- Ako se bolest otkrije na vreme, moguće je izlečiti pacijenta. Međutim, danas je najveći problem to što se bolest otkriva kasno, pa je i lečenje veoma neizvesno. Od ukupnog broja muškaraca koji obole od nekog kancera, 15 odsto njih ima rak prostate, a statistika pokazuje da na 100.000 muškaraca svake godine imamo oko 110 novoobolelih. Među pacijentima su uglavnom oni stariji od 50 godina, ali, nažalost, primetno je i dijagnostikovanje kancera kod mlađih, već u četrdesetim godinama. Pored genetike, glavni uzroci su starost, gojaznost, konzumacija alkohola i duvana - objašnjava dr Džamić i dodaje da kod ove opake bolesti ne postoje specifični simptomi.

Aleksandri je potrebna naša pomoć: Naše malo JE NEKOME SVE!

Aleksandri je potrebna naša pomoć: Naše malo JE NEKOME SVE!

Dea Đurđević ponovo pred kamerama: Pogledajte kako voditeljka izgleda nakon oporavka! (FOTO)

Dea Đurđević ponovo pred kamerama: Pogledajte kako voditeljka izgleda nakon oporavka! (FOTO)

PRODALA ĆERKE I SAZIDALA KUĆE: Jezivo priznanje pred TV kamerama, zločin je za nju TRADICIJA!

PRODALA ĆERKE I SAZIDALA KUĆE: Jezivo priznanje pred TV kamerama, zločin je za nju TRADICIJA!

- Ne postoji ništa tipično kao pojava što je jasan signal da se razvila bolest. Postoje samo zbirni simptomi, a glavni jeste poremećaj u mokrenju, bilo da je učestalo, otežano, da postoji jak nagon za mokrenjem ili pojava krvi u spermi. Zbog ovako podmuklih tegoba i kasnog otkrivanja bolesti najbolje rešenje je prevencija. Pre svega, provera krvne slike i PSA tumorskog markera za ovaj organ, naročito kod starijih od 50 godina. Zatim sledi zdrav način života, bez alkohola i duvana. Muškarci koji su u riziku od obolevanja ili su već oboleli treba da imaju i normalan i redovan seksualni život, ako su u mogućnosti - kaže sagovornik.

Prema njegovim rečima, u borbi sa rakom prostate primenjuju se razni modaliteti, a od pre dve godine i dva inovativna leka koja su dostupna preko troška Republičkog zdravstvenog osiguranja (RFZO).

Simptomi

 • učestalo mokrenje
 • otežano mokrenje
 • jak nagon za nuždom
 • krv u spermi

Način lečenja

 • operacija
 •  hemioterapija
 • imunološka terapija
 • inovativni lekovi
 • davanje hormona

Uzroci bolesti

* genetika
* starost
* nezdrav način života
* upotreba alkohola i duvana

Prevencija

 • zdrava ishrana (crveno meso, voće, povrće, vitamini, podizanje imuniteta, čajevi)
 • redovan seks (naročito posle pedesete)
 • izbegavanje alkohola i duvana
 • skrining pregledi
 • analize tumorskih markera za prostatu
 • redovan odlazak kod urologa

- Na prvom mestu rak prostate se rešava hirurškim putem, a zatim su tu i hemioterapija, davanje hormona, imunološka terapija i inovativni lekovi "abirateron" i "enzalutamid", koji se daju isključivo u poslednjim stadijumima bolesti, kada kancer pusti metastaze. Pacijentima su dostupni svi načini lečenja koji su u rangu sa Evropom - naglašava dr Džamić.

Zdrava aktivnost

Urolog dr Aleksandar Milošević kaže da je prevencija najbolje rešenje i da je bitno da muškarci sve svoje potrebe, uključujući i seksualne, obavljaju redovno i normalno.

- Rak prostate je opaka bolest koja napada muškarce i zato je jako važna kontrola. Pre svega pregledi kod urologa, vađenje tumorskih markera za prostatu preko krvi, ali i ultrazvučni pregledi. Pored toga, bitno je i da čovek ima zdrave životne navike, da ima kvalitetnu ishranu i umerenu fizičku aktivnost. Tu mislim i na seksualnu aktivnost, jer ona je generalno dobra za zdravlje, pa samim tim i za prostatu, pošto je za nju korisno kada se luče hormoni. Zbog opšteg stanja morate popraviti imunitet, da unosite dosta voća i povrća, poput aronije, cvekle, da pijete čajeve, izbegavate masno i slatko i ograničite upotrebu mlečnih namirnica i onih koje su životinjskog porekla - savetuje sagovornik.

Prija li vam zahlađenje?

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD beograd

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Clear sky
23 Beograd