fbpx
Skip to main content
Radnik

Pedeset naših radnika optužilo Slovake Za PREVARU: Srbi ostali bez novca i GLADNI! Preživljavaju PAKAO

Foto: Profimedia/ilustracija
Grupa od 50-tak radnika iz Srbije, koji su bez prethodno potpisanog ugovora o radu u našoj zemlji otišli na rad u slovački grad Trnava, ostala je, kako tvrde, bez posla, plata i rešenja za tu situaciju

Ta grupa radnika je tražila pomoć, iako su se u nevolji našli, između ostalog i zato što nisu poslušali sugestije da svi koji posao traže u inostranstvu ne kreću na put bez ugovora o radu. Ujedno, ne navode da li su se obratili nekoj od institucija države Srbije, ali i Slovačke.

Oni inače tvrde da je slovačka agencija, koja ih je angažovala, zatvorena i da nisu dobili platu kao i obećanu nedeljnu akontaciju.

STIŽE INVESTICIJE: U Srbiji se otvara pogon ove kompanije, otvaraju se nova radna mesta

Dodaju da je slovačka agencija "Rasken" sa sedištem u Trnavi, koja ih je direktno angažovala, zatvorena već sedam dana.

Prema proceni radnika, preko te agencije u Slovačkoj je angažovano oko 500 građana iz Srbije.

Automehaničar
Foto: Profimedia/ilustracija

Radnik N. D. kaže da je do sada radio u fabrici "Fremać" u Slovačkoj, na proizvodnji plastičnih delova za automobile i kamione.

- U agenciju je 14. novembra upala policija (tržišna inspekcija), verovatno zbog neplaćenog poreza, vlasnici agencije su zadržani u pritvoru 48 časova, pa zatim 72 časa, barem su takve informacije stigle do nas. Danas je šesti dan kako agencija ne radi - kaže N. D.

Da li je ovo najlepša karta Srbije: Prikaz vezova i ornamenata narodnih nošnji iz svih krajeva Srbije

U fabrici u kojoj je on radio, kaže, ima oko 50 zaposlenih iz Srbije, koji su iz Novog Sada autobusima otišli na rad u Slovačku.

- Ostali smo bez evra u džepu, hrane nam ponestaje, nervozni smo, prepušteni sami sebi...

Objašnjava da proteklog petka radnici nisu mogli da uzmu akontaciju, koja se inače isplaćuje na kraju svake radne nedelje (50 evra) i da bi danas po "ugovoru" trebalo da dobiju platu, ali sumnjaju da će se to desiti, jer agencija ne radi.

IZGOVORITE OVE MOĆNE REČI: Pomolite se danas Svetom Arhangelu Mihailu i očekujte čudo

Povodom slučaja naših radnika u Slovačkoj koji tvrde da im slovačka agencija "Rasken", preko koje su angažovani na radu u toj zemlji, nije isplatila zarade, u Ministarstvu spoljnih poslova kažu da je Ambasada Srbije u Bratislavi u kontaktu sa našim radnicima kao i slovačkim institucijama i da će po potrebi preduzeti potrebne mere.

Kako navode u ministarstvu, Ambasadi Srbije u Bratislavi su se 20. novembra obratili državljani Srbije na privremenom radu u Slovačkoj, angažovani preko slovačke agencije za zapošljavanje "Rasken", povodom "moguće neisplate zarađenih plata pošto su, prema njihovim navodima, vlasnici navedene agencije uhapšeni".

- Ambasada Srbije u Bratislavi je u kontaktu sa našim državljanima u Trnavi kao i slovačkim institucijama i po potrebi će preduzeti sve potrebne mere u skladu sa svojom nadležnošću.

Prema podacima nadležnih u Slovačkoj, najviše radnika u toj zemlji dolazi iz Rumunije i Srbije, a samo u fabrikama te zemlje radi 6. 800 naših građana od kojih većina nema dozvolu za rad.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

Vremenska prognoza
Slaba kiša
3 Beograd