scattered clouds
6°C
25.04.2024.
Beograd
eur
117.1643
usd
109.4482
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

PET SRPSKIH LEKARA JUNAKA koje je ubio korona virus: Zauvek ćemo ih pamtiti, spasli su mnogo života!

16.04.2020. 22:13
Piše:
Srbija Danas/Telegraf
HEROJI
HEROJI / Izvor: Foto: YoutubePrintscreen
Prema zvaničnim podacima od korona virusa u Srbiji je preminulo 5 lekara.

Nemilosrdni korona virus odneo je u Srbiji 103 života, a među njima su i oni koji su se najviše borili protiv njega - lekari. Prema zvaničnim podacima, bitku sa ovom pošasti izgubilo je pet lekara. Možda ih je i više nego prstiju na jednoj ruci. Bar se tako može zaključiti po objavama Sindikata lekara i farmecuta.

MOMCI I DEVOJKE, SVAKA ČAST! Ono što zaposleni u Meridianu rade za svoju Srbiju je za veliko poštovanje

MOMCI I DEVOJKE, SVAKA ČAST! Ono što zaposleni u Meridianu rade za svoju Srbiju je za veliko poštovanje

KORONA UŠLA U 15 DOMOVA ZA STARE: 324 zaraženih u ovim gradovima Srbije

KORONA UŠLA U 15 DOMOVA ZA STARE: 324 zaraženih u ovim gradovima Srbije

LESKOVAC NA PUTU DA IZAĐE IZ EPIDEMIJE? Testiranje se nastavlja, sve manje pozitivnih na korona virus

LESKOVAC NA PUTU DA IZAĐE IZ EPIDEMIJE? Testiranje se nastavlja, sve manje pozitivnih na korona virus

Ipak, epidemiolog Darija Kisić Tepavčević, zamenica direktora Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" kaže da je među njenim kolegama pet osoba preminulo.

- Na korona virus je pozitivno 593 zdravstvena radnika. Hospitalizovano je 382 a do danas 5 lekara je preminulo kao posledica ove infekcije - rekla je Kisić Tepavčević.

Podsetimo se onih koji su živote dali spasavajući živote...

Utorak, 24. mart - Biljana Natić Ljumović

Biljana Natić Ljumović
Biljana Natić Ljumović / Izvor: Biljana Natić Ljumović

Prva je bitku sa koronom izgubila dr Biljana Natić Ljumović (59), specijalista ginekologije sa akušerstvom iz Doma zdravlja u Nišu. Doktorka Biljana, koja je, inače, iz Prokuplja, preminula je 24. marta.

U trenutku kada je izgubila najvaćniju bitku, bila je, kako se navodi u "IN MEMORIAMU" Lekarske komore Srbije (LKS) jedna od osmoro niških lekara kojima je potvrđen virus korona.

Nju je života, kako je nedavno ispričao epidemiolog Branislav Tiodorović, član Valdinog Kriznog štaba za borbu protiv korone, koštao četvrti klaster oformljen u gradu Nišu. Zarazila ju je pacijentkinja iz Milana.

- Doktorka je radila i u privatnoj klinici, koja je radila i vantelesnu oplodnju. Klinika je imala odličnu sardanju sa Italijom, odakle su dolazili pacijenti. Tako je došla pacijentkinja, isto letom iz Bergama, koji je kao vulkan za nas, i doktorka se zarazila. Doktorka nije išla u Italiju. Izvor zaraze je došao kod nje. Cela ta klinika je zatvorena - ispričao je prof. Tiodorović.

Utorak, 31. mart - Goran Ivanković

Goran Ivanković
Goran Ivanković / Izvor: Foto: YoutubePrintscreen/Kanal M RTV

Samo sedam dana nakon Biljane, svoju životnu bitku sa infekcijom virusom Covid-19 izgubio je dr Goran Ivanković, specijalista urolog iz Paraćina, koji je radio u Ćupriji. 

Dr Ivanković, specijalista urologije, bio je šef odeljenja urologije u Opštoj bolnici u Ćupriji, ugledni lekar i humanista koga pamte brojni pacijenti i kolege iz Pomoravskog okruga.

Na komemoraciji je govorila dr Vera Branisavljević, direktorka Doma zdravlja u Svilajncu, nakon čega su kolege minutom ćutanja odale poslednju poštu preminulom lekaru, ali i prethodno preminuloj koleginici iz Niša Biljani Natić Ljumović, prvoj žrtvi korona virusa zdravstvenom radniku.

- Doktora Gorana Ivankovića svi manje više znamo iako nije bio član našeg kolektiva. Dugo godina su specijalisti iz Ćuprije dolazili da gledaju naše pacijente. Onoliko koliko ga ja poznajem, to je čovek vedrog duha, to je čovek uvek spreman na konsultaciju, na priču iz života a ne samo iz medicine. Po podacima o njemu, bio je jedna svestrana ličnost, nije bio usko orijentisan samo na medicinu, na poslove i obaveze lekara. Preminuo je pre dva dana od korone u KBC "Zemun" - rekla je dr Branisavljević.

Dodala je da je dr Ivanković voleo planinarenje.

- Imao je dosta priznanja iz tih oblasti. Želja mu je bila da bude oficir a na kraju se odlučio za medicinu, voleo je da sakuplja eksponate oružja, pisao je dosta naučnih radova, svesrdno se davao svom poslu i posebno se bavio endemskom nefropatijom. Neki njegovi su radovi bili čak objavljivani u međunarodnim časopisima, sve to potvrđuje prvu rečenicu da je bio široka ličnost a uz sve to visokostručan i human čovek, koji se tako ponašao i prema svojim kolegama i prema svojim pacijentima.

Petak, 10. april - Vojkan Šuluburić

Vojkan Šuluburić
Vojkan Šuluburić / Izvor: Foto: YoutubePrintscreen/Danka Spasojevic-Simic

Doktor Vojkan Šuluburić, specijalista ortopedije iz Čačka, preminuo je u Beogradu od posledica infekcije korona virusom. To je potvrđeno na konferenciji za novinare Radnog tima za praćenje širenja ovog virusa.

On je bio treća žrtva korona virusa u Čačku.

Bio je veoma poznat i cenjen lekar.

Subota, 11.april - Dušanka Živković

Dušanka Živković
Dušanka Živković / Izvor: Foto: YoutubePrintscreen/Foto: juGmedia

Bivša načelnica Infektivnog odeljenja leskovačke bolnice dr Dušanka Živković preminula je 11. aprila od posledica infekcije korona virusom u bolnici "Dragiša Mišović" u Beogradu.

Infektolog Dušanka - Duda Živković bila je među prvima od 32 zdravstvena radnika u Leskovcu zaražena virusom. Kao bolesnik sa dijabetesom, prebačena je u Beograd, gde je posle desetak dana podlegla opakoj bolesti. Od virusa je oboleo i njen suprug, prof. dr Dragoljub Živković i on se leči na Infektivnoj klinici u Beogradu i u stabilnom je zdravstvenom stanju.

O roditeljima je u Beogradu brinula i njihova jedinica Ivana, kardiolog u Kliničkom centru i doktorant, mlada majka na koju je sada pao ceo teret. Kaže da je od prvog dana pojave virusa u svetu strepila za svoju majku.

Utorak, 14. april - Miodrag Lazić 

Miodrag Lazić
Miodrag Lazić / Izvor: Foto: YoutubePrintscreen/RTS Program za dijasporu - Zvanični kanal

Još jedan utorak bio je koban po direktora Urgentnog centra u Nišu, hirurg dr Miodrag Lazić preminuo je 14. aprila od posledica infekcije korona virusom. U oproštajnoj poruci Lazić, koji je ušao u legendu kao ratni hirurg zbog svog angažovanja na frontu u Republici Srpskoj, zamolio je da bude ispraćen zvucima Marša na Drinu.

Nišlije su mu to i učinile. Sinoć tačno u 20 sati Nišlije su pustile koračnicu, a poslednji pozdrav uputili su mu i vozači hitnih službi sirenama svojih vozila.

- Otišao sam časno i pošteno. Kao direktor UC dva meseca pred penziju, stajao sam ispred svojih ljudi, dragih doktora i sestara. Stajao sam na prvoj liniji, nisam se krio, naprotiv, bio sam ispred svih znajući da sa svim svojim bolestima i godinama imam veliki rizik, ali čast i ponos mi nisu dozvoljavali da se sklonim.

Takav sam bio na Krajiškom ratištu godinu dana, na Sarajevskom ratištu četiri godine, za vreme NATO bombardovanja.

- Neću da odem tiho, hoću da odem onako kakav sam bio čitav život, a to znaju moji prijatelji, kolege, porodica. Svi su mi govorili da se sklonim, ali ja to sebi nikad ne bih oprostio.

Moji voljeni Krajišnici, prijatelji iz Republike Srpske za koje sam živa legenda, iskreno će plakati svi, jer su uvek verovali da sam neuništiv. Koliko sam ovih dana dobio poruka podrške.

- Volim vas zauvek. Moji unuci i unuka Mila ostaju bez dede, ćerke i sin da ne tuguju, nego samo napred. Budite ponosni na mene. Drage moje kolege, Marija, Boki, Brale, Kando, Sunčica i Macan, drage moje sestre koje ste mi uvek verovale, zbogom.

Voljenoj Ani, ratnom drugu i ženi poruka - budi hrabra i čvrsta zbog dece i unuka, a gore na onoj strani, jednoga dana bićemo ponovo zajedno. U Nišu mojim prijateljima poseban pozdrav. Poslednja mi je želja da me ispratite pesmom "Marš na Drinu". Doktor Laza, hirurg napaćenog srpskog naroda – naveo je lekar u poslednjem obraćanju.

Ova gromada od čoveka i lekara biće sahranjena u subotu.

Osim ovih pet imena, Sindikat lekara i farmecuta Srbije navodi i druga koja su po njihovim informacijama preminula od kovida. 

Jutros je saopšreno da je na Klinici za infektivne i tropske bolesti Kliničkog centra Srbije preminuo vaskularni hirurg prof. dr Dragan Marković.

Prof. dr Dragan Marković bio je specijalista opšte hirurgije sa subspecijalizacijom iz vaskularne hirurgije. Višegodišnje radno iskustvo stekao je radom u privatnim i državnim ustanovama. Bio je profesor na Medicinskom fakultetu u Beogradu na katedri hirurgije, a radio je kao načelnik ambulantno-polikliničkog odeljenja sa kabinetom za ultrasonografsku dijagnostiku na KCS.

Neretko je bio i predavač iz oblasti vaskularne hirurgije na brojnim domaćim i međunarodnim kongresima, a bavio se i pedagoškim radom.

Ovaj sindikat navodi da su među preminulim lekarima i  dr Aleksandar Janačković, specijalista interne medicine, subspecijalista kardiologije iz Niša, koji je preminuo 9. aprila, kao i  dr Dragoslav Arsić, pulmolog iz Varvarina, koji je radio po Ugovoru o delu u RZZO Filijala Kruševac, a preminuo je 12. aprila.

AMERIČKI AMBASADOR U BEOGRADU POHVALIO SRBIJU: Vlada je usvojila striktne, ali veoma razumne mere protiv korone

AMERIČKI AMBASADOR U BEOGRADU POHVALIO SRBIJU: Vlada je usvojila striktne, ali veoma razumne mere protiv korone

RESPIRATORI ŠTETNI? Dr Darija Kisić Tepavčević dala svoj odgovor o ovim tvrdnjama

RESPIRATORI ŠTETNI? Dr Darija Kisić Tepavčević dala svoj odgovor o ovim tvrdnjama

LEKARI DONOSE OHRABRUJUĆE VESTI: U Srbiji se od korone oporavile 443 osobe, procenat smrtnosti pao ispod dva

LEKARI DONOSE OHRABRUJUĆE VESTI: U Srbiji se od korone oporavile 443 osobe, procenat smrtnosti pao ispod dva

POZDRAV IZ MANASTIRA SVETI ROMAN: U ovoj svetinji počiva srce grofa Vronskog, ljubavnika Ane Karanjine

POZDRAV IZ MANASTIRA SVETI ROMAN: U ovoj svetinji počiva srce grofa Vronskog, ljubavnika Ane Karanjine

Prva žrtva korone u Gerontološkom centru u Nišu: "OTIŠAO JE ZAUVEK U ISTO VREME KADA JE ODLAZIO NA POSAO"

Prva žrtva korone u Gerontološkom centru u Nišu: "OTIŠAO JE ZAUVEK U ISTO VREME KADA JE ODLAZIO NA POSAO"

 

Piše:
Srbija Danas/Telegraf
16.04.2020. 22:13