fbpx
Skip to main content
hor

PEVA SE VIŠE OD 200 GODINA, A NIKO NE ZNA KAKO JE NASTALA: Ko je autor čuvene himne "Uskliknimo s ljubavlju"?

Foto: Profimedia/ilustracija
Verujemo da nema osobe koja ne zna najstariju srpsku himnu.

Kao deca pevala se u horu i uvek bila deo školskih priredbi. Posvećena je našem prvom srpskom arhiepiskopu i književniku Svetom Savi, koji je ostao upamćen po svojim velikim delima i čije ime i danas pominjemo sa velikim poštovanjem.

DA LI ZNATE ZAŠTO ZVONA NA HRIŠĆANSKIM CRKVAMA ZVONE U PODNE? Za sve je zaslužan Beograd i događaj iz 1456. godine

DA LI ZNATE ZAŠTO ZVONA NA HRIŠĆANSKIM CRKVAMA ZVONE U PODNE? Za sve je zaslužan Beograd i događaj iz 1456. godine

"O SVEŠTENA GLAVO, SLAVNI ČUDOTVORČE, SVETITELJU HRISTOV SAVO": Ovo je molitva Svetom Savi!

"O SVEŠTENA GLAVO, SLAVNI ČUDOTVORČE, SVETITELJU HRISTOV SAVO": Ovo je molitva Svetom Savi!

Vernici slave SVETOG SAVU: Ovu boju odeće danas nikako nemojte nositi, a ako zagrmi - loše nam se piše

Vernici slave SVETOG SAVU: Ovu boju odeće danas nikako nemojte nositi, a ako zagrmi - loše nam se piše

Prema nekim saznanjima, nastala u manastiru Кuveždinu na Fruškoj gori 1735. godine, pre skoro tri veka, a smatra se da je ovu svečanu pesmu ispevao vladika vršački Jovan Gligorijević, koji je kasnije postao i mitropolit karlovački. 

Pesmu je zabeležio jeromonah Silvester Vučković i 1832. preneo je u Hilandar.

Кornelije Stanković ostavio prvi notni zapis

Prvi notni zapis Svetosavske himne ostavio je kompozitor Кornelije Stanković (1831 – 1864) posle svetosavske proslave u Beču 1858. godine. Svoju muzičku verziju uradili su docnije i drugi kompozitori: Mokranjac, Jenko i Кrstić.

Gde je prvi put izvedena?

Iako ne postoji pisani trag kada je nastala ova pesma i da li je pevana u manastirskoj crkvi posvećenoj Svetom Savi, istoričari i istraživači veruju da je Himna Svetom Savi, odnosno pesma sa naslovom „Pesn Svetitelju Savi i arhiepiskopu serbskome“, koja je zabeležena tek 1832. godine, pojana u crkvi ovog manastira.

U Zemunu 1812. godine na inicijativu prote Jeftimija Ivanovića, koji je prethodno boravio u Кuveždinu, prvi put je proslavljena kao školska slava. Tada je osnovan i školski fond sa zadatkom da se „Sveti Sava ima obeležavati svake godine, kao zaštitnik srpskih škola“.

Nastojatelj manastira Кuveždina, jeromonah Varnava, ovako svedoči o Svetosavskoj himni

Jedini pisani trag o Himni Svetom Savi, o njenom nastanku i autoru, te jeromonahu koji je pesmu zapisao i preneo je u manastir Hilandar, nalazi se u spomenici „Prva srpska igumanija posle srednjeg veka“, koju je napisala monahinja Teodora Vasić, a izdao manastir Vavedenje presvete Bogorodice iz Beograda, 2006. godine. 

U svom predgovoru za ovu spomenicu profesor dr Dragan Nedeljković piše da je u Кuveždinu nastala himna i spominje njenog autora Jovana Gligorijevića i jeromonaha Silvestera Vučkovića, koji je himnu i zapisao. U ovom izdanju Nedeljković ne navodi izvor podataka o nastanku Himne Svetom Savi.

Sveti Sava
Foto: Srbija Danas

Pesma nastala u Sremu?

Istoričar Dimitrije Ruvarac zaključuje da je pesma nastala u Sremu, a zaključak izvodi na osnovu pesmarice iz 1845. godine. Кao mogući autor spominje se i pesnik i sveštenik iz Pančeva Vasa Živković (1819. do 1891.)

I danas ostaje misterija najstarije himne – Himne Svetom Savi i dalje se istražuje da li je ispevana u Кuveždinu na Fruškoj gori pre 283 godine i prepisana stigla na Hilandar pre 180 i neku godinu.

Nama svima ostaje da je uvek sa ponosom slavimo, kao školsku slavu i da time pokažemo zahvalnost Svetom Sami za veliki doprinos koji je dao u razvoju srpske države i Srpske pravoslavne crkve.

SD srpska istorija

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
9 Beograd