fbpx
Skip to main content
Komarci

"PIK" JOŠ UVEK NIJE U BEOGRADU: U Vojvodini hiperprodukcija komaraca - evo da li ima ZARAŽENIH JEDINKI

Foto: Srbija Danas / Saša Džambić
Konstantno se rade analize na virus Zapadnog Nila. Prenošenje na ljude se očekuje u avgusti ili septembru.

Od dosadnih krvopija, komaraca retko u kom delu Srbije može da se izađe u šetnju, što bi narod rekao "ne može da se se živi". Oni, da podsetimo, mogu da budu prenosioci virusa Zapadnog Nila, to radi domaći kuleks pipiens komarac, ali kako nam je rečeno u Zavodu za biocide, koji radi monitoring za celu Srbiju osim Beograda, ovaj virus još nije detektovan kod njih. Očekuje se u julu ili avgustu, jer je potreban duži period toplog vremena.  

Besplatan vodič korak po korak: Kako trgovati cenom akcija

Besplatan vodič korak po korak: Kako trgovati cenom akcija

NIKAD JAČE NEVREME U ČAČKU: Vetar nosio grane sa drveća, grad naneo veliku štetu (FOTO)

NIKAD JAČE NEVREME U ČAČKU: Vetar nosio grane sa drveća, grad naneo veliku štetu (FOTO)

VERNICI POSVEDOČILI MNOGIM ČUDIMA: Replika Bogorodičine ikone sa Atosa nalazi se u manastiru Mesić (FOTO)

VERNICI POSVEDOČILI MNOGIM ČUDIMA: Replika Bogorodičine ikone sa Atosa nalazi se u manastiru Mesić (FOTO)

Sa njima su saglasni i u "Gradskoj čistoći" koja ispituje komarce i tretira ih na teritoriji Beograda.

- Komarac iz roda kuleks pipiens koji mogu biti prenosnici virusa Zapadnog Nila su tek počeli da se pojavljuju, a porast njihove brojnosti se očekuje tokom jula. Iako nam monitoring pokazuje pojavu ovih komaraca, virusa Zapadnog Nila još nema. Kako bi se virus aktivirao potrebno je da se najpre pojavi u rezervoarima što su ptice i konji, kao i da temperatura vazduha bude iznad 25 stepeni u kontinuitetu od pet dana. Laboratorija JKP "Gradska čistoća" svakodnevno prati rezultate Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti, a prema njihovim podacima u zemljama našeg okruženja još nema pojave virusa Zapadnog Nila u pticama i konjima. Takođe naša laboratorija svakodnevno vrši analizu prisutnosti virusa i parazita u komarcima i sugrađani će blagovremeno biti obavešteni ukoliko analize budu pozitivne - kazali su u ovom preduzeću.

Prošle sezone, prvi put posle 8 godina, nismo imali zaražene ljude groznicom Zapadni Nil, iako je on registrovan kod komaraca u 11 gradova. U Evropi je groznica potvrđena kod 308 osoba.

U novosadskoj “Ciklonizaciji”, koja ove godine sprovodi sistematske akcije zaštite zdravlja građana od komaraca u 20 gradova i opština u Vojvodini, kažu da je Vojvodina, kao i ceo region, ove godine suočena sa hiperprodukcijom, pre svega, rečnih ili ruralnih komaraca.

Razlozi za to su meteorološke prilike, mnogo padavina uz visoke temperature, kao i visok i konstantan vodostaj Dunava, Tise i drugih reka što je dovelo do punjenja izvorišta komaraca i stvaranja idealnih uslova za njihovu hiperprodukciju.

- U godinama kao što je ova do izražaja dolazi sistemski pristup zaštiti zdravlja građana od komaraca. Da bi građani u urbanim sredinama što manje osetili ovu hiperprodukciju akcije moraju biti izvedene pravovremeno i moraju ih činiti: monitoring larvi i odraslih komaraca, biološki i hemijski tretmani protiv larvi komaraca sa zemlje, vode i iz vazduha, kao i tretmani protiv odraslih formi komaraca sa zemlje, sa vode i iz vazduha. Uz stalnu kontrolu uspešnosti svih vrsta tretmana - kaže za Telegraf.rs Dario Aćimović, menadžer za odnose sa javnošću u "Ciklonizaciji".

Međutim, za razliku od Vojvodine, u Beogradu je primećeno nešto manje komaraca, kažu u "Gradskoj čistoći".

- Trenutno brojnost komaraca nije na svom maksimumu koji se inače očekuje za ovo doba godine, već je oko 30 odsto niži. Larvi ima sve manje jer usled visokih temperatura dolazi do isušenja kanala i bara, dok odraslih formi komaraca najviše ima uz priobalje - objašnjavaju.

Inače, akcija suzbijanja komaraca planirana za 24. jun u Beogradu odložena je usled visokih temperatura, jer je preparat koji se koristi za tretman komaraca termolabilan, a aktivnost komaraca na visokim temperaturama niska, te akcija ne bi imala efekta.

- Trenutno se sprovode akcije suzbijanja komaraca uređajima sa zemlje i vode, a u skladu sa rezultatima monitoringa i vremenskim uslovima razmatraćemo potrebu za podizanje avijacije.

Do sada je "Gradska čistoća" uredno prskala komarce u Beogradu, sa zemlje i sa vode. Na osnovu rezultata monitoringa i vremenskih uslova oni će razmatrati i potrebu za podizanjem avijacije.

Pune ruke posla imaju i njihove kolege iz Novog Sada, koji može da se pohvali da, uprkos hiperprodukciji komaraca građani u urbanim zonama funkcionišu bez smetnje i skoro da ih nisu ni videli.

- Da bi se ovo ostvarilo, tretmani su započeti još u aprilu, a, na primer, u samo tri dana početkom prošle nedelje izvedena su dva velika sveobuhvatna tretmana protiv komaraca iz vazduha, sa vode i sa zemlje na celoj teritoriji grada. U tretmanima izvedenim u sredu 16. juna u zaštitnoj zoni, uz ceo tok Dunava, su učestvovala dva aviona, helikopter, čamci i amfibijska vozila, dok su tretmani sa zemlje unutar gradske teritorije, prigradskih naselja i sela izvedeni sa više od dvadeset automobila opremljenih savremenim ULV generatorima. To je bio već treći ovakav sveobuhvatan tretman od početka ovogodišnje sistematske akcije zaštite zdravlja građana od komaraca na teritoriji Novog Sada, a drugi u vrlo kratkom periodu. Prethodni je izveden dva dana ranije.

- Kontrola uspešnosti je pokazala da su tretmani izvedeni u ponedeljak imali izuzetno visoku efikasnost. Međutim, neposredno posle njih usledila je migracija populacije ruralnih - rečnih komaraca na teritoriju Grada Novog Sada. Migracija podrazumeva kretanje populacija iz netretiranih zona širom Vojvodine iz plavnih zona i ritova ka naseljenim zonama. To je razlog što smo u vrlo kratkom periodu dobili brojnost rečnih komaraca u CDC klopkama koja je nekoliko desetina puta veća od kritične i što je bilo neophodno organizovati i novo kombinovano tretiranje iz vazduha, sa zemlje i sa vode, u sredu. Kako bi održali ovo stanje, nastavljeni su svakodnevni tretmani sa zemlje - objašnjava Aćimović. 

Kaže da su sa sistematskom akcijom startovali u punom obimu u aprilu. Dodaje i da je monitoring komaraca konstantan tokom sezone, kao i da tretmani će biti izvođeni čim se za to ukaže potreba.

Kada je reč o drugim gradovima, navodi da su budžeti opština za ovu namenu  skromniji od novosadskog, ali da se bez obzira na to tretmani izvode po istom sistemu i standardima, ali u manjem obimu.

Zato se dešava da u pojedinim sredinama dolazi do povećane brojnosti komaraca u kraćem periodu. Razlog za to su uglavnom migracije komaraca iz netretiranih atara, bara i ritova, pa čak i susednih država kao što je to slučaj u Apatinu, na čiju teritoriju migriraju komarci iz netretiranih područja Kopačkog rita u Hrvatskoj - objašnjava Aćimović. 

Dominantne su dve vrste komaraca. Prvi su rečni ili ruralni komarci (Aedes) koji se legu u izlivima velikih reka, a drugi su kućni ili urbani komarci (Culex), koji se legu na barama i kanalima, ali i u urbanim sredinama, u kofama sa vodom, septičkim jamama, starim gumama, konzervama i sličnim manjim vodenim površinama.

Za sada, u ovom prvom delu sezone dominiraju rečni komarci, dok se veća produkcija urbanih očekuje u narednim nedeljama. U skoro svim gradovima i opštinama u kojima izvodimo suzbijanje komaraca, skupljaju se uzorci i šalju na analizu na virus Zapadnog Nila. Rezultate analiza uzoraka iz ovog prvog dela sezone, očekujemo u narednim danima. Ipak, prisustvo virusa u populaciji komaraca očekujemo tek u uzorcima iz jula i avgusta jer su za razvoj virusa u komarcima potrebni duži periodi toplog vremena - kaže Aćimović.

Dodaje da je virus Zapadnog Nila prisutan na našem području već godinama i ljudi moraju da budu svesni da on neće nestati.

 

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

Vremenska prognoza
Clear sky
29 Beograd