fbpx
Skip to main content
Slobodan Milošević

PILOT U SUZAMA O SLOBINOM LETU KA HAGU: Petresali su ga, PONIŽAVALI i vezivali mu ruke lisicama... (FOTO)

Foto: TV Pink Printscreen/YT Printscreen - RUDAR
Pukovnik Kosić je do detalja prepričao kako je organizovao "prebacivanje" Slobodana Miloševića iz Beograda u Tuzlu, odakle je dalje isporučen u Hag gde mu se sudilo.

Pukovnik Vladan Kosić, nekada komandant Helikopterske jedinice MUP i DB Srbije, već neko vreme je u žiži javnosti kao svedok odlaska bivšeg predsednika Slobodana Miloševića iz Beograda u Hag, odakle se nikada nije vratio.

Šešelj nakon 20 godina prvi put ispričao detalje sastanka koji je jasno naslutio MILOŠEVIĆEVU PROPAST (VIDEO)

Šešelj nakon 20 godina prvi put ispričao detalje sastanka koji je jasno naslutio MILOŠEVIĆEVU PROPAST (VIDEO)

DA LI SE PLAŠI TUŽBE I SUDA? Reditelj "Porodice" komentarisao reakciju Marije i Marka Miloševića i otkrio planove!

DA LI SE PLAŠI TUŽBE I SUDA? Reditelj "Porodice" komentarisao reakciju Marije i Marka Miloševića i otkrio planove!

"OVO JE SMAK SVETA" Šta Marija Milošević misli o seriji "Porodica", otkriveno kako sada izgleda

"OVO JE SMAK SVETA" Šta Marija Milošević misli o seriji "Porodica", otkriveno kako sada izgleda

Upravo je Kosić bio čovek koji je planirao i organizovao bezbedan put Miloševića ka Tuzlii osmislio diverziju s tri helikoptera kako se ne bi znalo u kojem se nalazi uhapšeni predsednik. S obzirom na to da se nalazio ispred helikoptera pred poletanje (on je upravljao jednim od druga dva koji nisu prevozili Miloševića), jedan je od retkih koji mogu danas u detalje da opišu koje su se scene u tom trenutku odvijale.

- Predsednik je imao lisice na rukama i sako su mu stavili preko toga, bio je u košulji. Prišli su mu pripadnici Haga i onda su počeli da mu čitaju određeni tekst i meni je to ličilo na optužnicu ili izvod iz optužnice. To je trajalo jedno dvadesetak minuta. On je to sve vreme slušao smireno i dostojanstveno, a na momente je pokazivao i nezainteresovanost za to, ali ni na koji način nije uradio ništa uvredljivo - istakao je Kosić.

Ono što je pukovniku Kosiću posebno zapalo za oko kao neobična pojava u tom trenutku, bilo je slikanje i snimanje bivšeg predsednika od strane "jedne mlade devojke".

- Ona je sve snimala i fotografisala. Pitao sam ljude o kome se radi. Prvo su mi rekli da se sklonim i da ne budem u kadru, a onda se ispostavilo da je to ćerka Zorana Mijatovića, zamenika načelnika Resora DB. Te fotografije su sutradan osvanule u svim svetskim i domaćim medijima. Ovo spominjem kao neuobičajeno, jer sve prethodne operacije koje smo radili snimali su ovlašćeni kamermani iz naše službe - objasnio je on.

Pilot
Foto: Pink TV Printscreen

On je dodao da su u tom trenutku do njega stizale informacije da "Vojska nešto sprema".

- Dato mi je do znanja da se neka aktivnost sprema i neki rizik. Tada sam tražio i treći helikopter da bude uključen. Hteli smo da zamutimo vodu radi bezbednosti i zavaramo trag. U najgorem scenariju je moglo da se desi da nam kontrola letenja zabrani da poletimo ili da prekinemo letenje i vratimo se. Mogu da nam zaprete obaranjem i tako dalje. Ali, najprihvatljivije je bilo da nam onemoguće da to realizujemo - objasnio je on.

Na samoj platformi za poletanje, Kosić je otkrio šta se dešavalo dok su čekali odobrenje da krenu na put.

- Svi iz bezbednosne službe su se odmakli od predsednika i on je ostao sam sa tri lica iz Haga - jedna žena i dva muškarca. Onda je krenulo pretresanje. Ono što je za mene delovalo stvarno ponižavajuće je kada mu je pregledao usnu duplju sa zavlačenjem prstiju po desni i slično. Najviše se pozabavio pregledom usne duplje, što je meni ostavilo neprijatan i težak utisak - rekao je pilot.

Slobodan Milošević
Slobodan Milošević
Foto: Profimedia

Pukovnik je nedavno istakao da uprkos pojedinim tvrdnjama, Slobodan Milošević nije pominjao Vidovdan pred svoj odlazak iz Srbije upravo na ovaj dan, 28. juna 2001. godine.

- Dva naoružana specijalca su bila u helikopteru sa Miloševićem. On je ušao i seo u helikopter, pogledao je u mene i njih (druge pilote) i rekao: 'Dobar dan, momci'. Bio sam uz letelicu i promrmljao sebi u bradu: 'Ize'm ti dan, predsedniče!' - prepričao je Kosić poslednji razgovor sa Miloševićem, a onda su mu se oči napunile suzama.

- Čovek je bio staložen i svestan situacije u kojoj se nalazi - zaključio je on.

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

Vremenska prognoza
Clear sky
18 Beograd