fbpx
Skip to main content
Vakcina

SVE ŠTO VAS ZANIMA NA JEDNOM MESTU: 14 pitanja i odgovora o trećoj dozi u Srbiji

Foto: Profimedia
Jedan muškarac je odlučio da podeli svoje iskustvo sa primanjem treće doze vakcine

Moji opšti podaci: muškarac, 47 godina, 182 cm visina, 107 kg težina, znači gojazan. Dobrog opšteg zdravlja, ali u lošoj formi; povišen holesterol, bez alergija. Drugu dozu vakcine sam primio 18. februara prošle godine, što znači da je upravo prošao neophodni rok od šest meseci. Na jesen me čeka niz poslovnih putovanja, pa sam odlučio da potražim dodatnu zaštitu od koronavirusa u trećoj dozi.

Da li ste znali da iz Srbije možete da trgujete cenom akcija kompanija Adidas i Najk?

Da li ste znali da iz Srbije možete da trgujete cenom akcija kompanija Adidas i Najk?

DA LI EVROPI PRETI NOVA MIGRANTSKA KRIZA? Stručnjaci kažu da rute i stacioniranje izbeglica zavisi od pozicije JEDNE ZEMLJE

DA LI EVROPI PRETI NOVA MIGRANTSKA KRIZA? Stručnjaci kažu da rute i stacioniranje izbeglica zavisi od pozicije JEDNE ZEMLJE

KOVID KRIMINAL U SRBIJI: Hoće da putuju, a neće da se vakcinišu pa FALSIFIKUJU DOKUMENTA

KOVID KRIMINAL U SRBIJI: Hoće da putuju, a neće da se vakcinišu pa FALSIFIKUJU DOKUMENTA

1) Koju vakcinu sam primio u prve dve doze? Sinofarm. U tom trenutku je Sinofarmova vakcina bila najšire dostupna, a proizvodi se po staroj, proverenoj tehnologiji koja jeste malo manje efikasna od najmodernijih mRNK vakcina, ali i dalje u velikoj većini slučajeva nudi visok nivo zaštite.

2) Da li sam merio antitela posle prve dve doze? Da. Testirao sam se tri nedelje posle druge doze i imao sam antitela malo, ali značajno iznad granične vrednosti. Doduše daleko od rekordnih vrednosti koje je Sinfoarm proizveo kod nekih mojih prijatelja i kolega.

3) Kako sam se ponašao posle prve dve doze? Normalno. Trudio sam se da što više nosim masku u zatvorenim prostorima, držao sam distancu, leteo avionom, išao na more. Počeo sam ponovo da se rukujem sa ljudima i da grlim prijatelje kad se sretnemo. Nisam nosio masku, na primer, na ručkovima ili večerama u baštama na otvorenom, u društvu mahom vakcinisanih osoba.

4) Da li sam dobio poziv za treću dozu preko Euprave? Ne. Sam sam se prijavio jutros u domu zdravlja.

5) Kako je izgledala procedura u domu zdravlja? Krajnje jednostavno. Popunite jedan formular, izaberete tip vakcine za treću dozu, potpišete, predate, sačekate, bocnete se, ćao, doviđenja.

6) Da li treba da ponesem nešto od papira? U prinicpu ne morate ništa. Ipak, primetio sam da medicinskim sestrama mnogo olakšava papirologiju ako ponesete papirnu potvrdu o prve dve doze, što ja, na žalost, nisam uradio. Ovim putem vas molim da to ne zaboravite, pomozite im.

7) Da li je gužva? Malo. Sačekao sam nekih 40 minuta, sve sa popunjavanjem formulara. Uglavnom dolaze penzioneri, oko 80 odsto ih je u čekaonici, ali ima i mladih i sredovečnih.

8) Da li su medicinske sestre "nadrkane"? Nisu, pobogu. Ja sam bio u Domu zdravlja Stari grad i preljubazne su. Starije osobe dobiju pomoć u popunjavanju formulara, sve je čisto, uredno i organizovano. Čim se napravila malo veća gužva, jedna od sestara je izašla iz ordinacije i svima ljubazno i smireno objasnila da će morati malo da sačekaju, da je osoblja trenutno malo, da već godinu i po dana zbog pandemije rade u vanrednim uslovima i bez prestanka, ali da očekuju da će im se uskoro pridružiti još jedna ekipa i da će se tempo vakcinacije dvostruko ubrzati.

9) Da li je sve prošlo OK? Jeste, osim jedne devojke koja je celinom svoje zadnjice sela na sto na kojem se popunjavaju formulari za treću dozu. Htedoh da izustim: "Da li vi tako i kod kuće sedite na stolu?!", ali sam se zaustavio. Ne želim da se osetim baš toliko matoro.

10) Da li sam merio antitela pre treće doze? Ne. Odlučio sam da se više ne opterećujem time. U svakom slučaju, ljudski imuni sistem je mnogo kompleksna mašina i jedan brzi test ne može da odslika celokupnu reakciju organizma na vakcinaciju.

11) Koju vakcinu sam primio u trećoj dozi? Fajzer. Izbor je slobodan, osim ako ste u prve dve doze primili Sputnjik V. Ona ima različite komponente u prve dve doze i zato treća doza mora da bude prva komponenta iste te vakcine.

12) Zašto sam odlučio da mešam vakcine? Muškarac sam, imam 47 godina i gojaznost kao faktore rizika, pa sam odlučio da ukrstim benefite Sinofarma i Fajzera. Da sam mnogo mlađi i u mnogo boljoj kondiciji, to jest sa manjim rizicima od težih posledica koronavirusa, skoro sigurno bih se zadržao na Sinofarmu. To je bio moj tok misli prilikom odlučivanja.

13) Kako sam reagovao na treću dozu? Zasad nikako. Ipak, poznato je da Fajzer u proseku može da stvori malo jaču reakciju nego Sinofarm, čak i dan ili dva nakon primanja, ali bez ikakvih dugotrajnijih problema. S druge strane, osetio sam olakšanje koje, iskreno, nisam očekivao.

14) Kad ću meriti antitela posle treće doze? Neću. Kao što rekoh, ne bih više time da se opterećujem. Verujem da će mi tri doze stvoriti sasvim dovoljan nivo zaštite i da imam velike šanse da čak i u slučaju oboljevanja izbegnem teže posledice korone.

 

Vremenska prognoza
Clear sky
-1 Beograd