Skip to main content
Devojke, mladi, ručak, obrok, jelo, srednjoškolke

"PITANJE SVIH PITANJA" Kako Srbija da zadrži i vrati MLADE

Foto: Profimedia/ilustracija
Osim bez lekara, medicinskih sestara i tehničara, ostajemo i bez vozača, pa je sve više penzionera za volanom gradskog prevoza u Beogradu.

Prema podacima Organizacije za ekonomsku bezbednost i saradnju, Srbiju je od početka veka napustilo oko 654.000 ljudi, što znači da smo izgubili ceo Novi Sad i Niš. Najviše odlaze mladi između 15 i 24 godine. Ministar rada Zoran Đorđević kaže da su emigracije “pitanje svih pitanja“ – kako da opstanemo, zadržimo i vratimo mlade.

Ona je HEROINA POLICIJE koji je sa kolegom SPASILA SILOVANU DEVOJKU (18) na Voždovcu iz KUĆE STRAVE! (FOTO)

Država Srbija planira da formiranjem Koordinacionog tela za ekonomske migracije zaustavi masovni odlazak iz zemlje. Danas će se održati prvi sastanak tima.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević rekao je gostujući u Dnevniku RTS-a da su u timu akademici, univerzitetski profesori, ali i eksperti koji se bave ekonomskim migracijama, kao i sindikati, unije poslodavaca i privrednici.

mladi, tinejdžeri
Foto: Profimedia/ilustracija

Vlada će, ističe, tom Koordinacionom telu dati logistiku kako bi se uradili studija, strategija i akcioni plan.

- Ovo je pitanje svih pitanja – kako da opstanemo, zadržimo i vratimo mlade u Srbiju -  naveo je Đorđević.

BEŽALA JE IZ SRBIJE I VRAĆALA SE Evo gde je danas čuvena Jagodinka Simonović. NEĆETE MOĆI DA JE PREPOZNATE

Procenjuje se da se za dve godine iz Srbije u Nemačku iselilo više od 51.000 ljudi, a u prvoj polovini 2018. gotovo 19.000 radnika iz Srbije imalo je dozvolu boravka u Nemačkoj, što je 2.000 više nego u istom periodu prethodne godine, podaci su nemačke Savezne službe za migracije.

Đorđević upozorava da bismo dodatan problem mogli da imamo u budućnosti, kada Srbija uđe u EU – nekontrolisan odliv građana u pojedine države članice.

Brisel
Foto: Profimedia

- Od 2014. radimo ozbiljno po svim segmentima. Zatečeno stanje nije bilo dobro, ali kada su reforme pokazale rezultate stekli su se uslovi da formiramo tim, imamo podlogu koju možemo da im damo kako bi nam rekli šta da uradimo - istakao je ministar rada.

Zvanični podatak pokazuje da svaki treći student planira da ode iz Srbije, a da ne namerava da se vrati 76 odsto visokoobrazovanih ljudi.

VELIKA PROMENA ZA VOZAČE: Probne dozvole ZADAJU PROBLEME, a MORATE POŠTOVATI OVE STAVKE inače SLEDI KAZNA!

Osim bez lekara, medicinskih sestara i tehničara, ostajemo i bez vozača, pa je sve više penzionera za volanom gradskog prevoza u Beogradu.

mladi u Beogradu
Foto: Profimedia/ilustracija

Đorđević ukazuje da je obaveza Vlade da stvori uslove kako bi oni sami želeli da ostanu u Srbiji i ovde videli perspektivu.

Iako ne očekuje da će Srbija u kratkom roku postati ekonomska meka, ukazuje da je Srbija prelepa zemlja, zemlja odličnih radnika. Imamo potencijal i verujem da ćemo uspeti, zaključio je Đorđević.

 

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD beograd

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Mist
12 Beograd