fbpx
Skip to main content
narodni-front

PLAČ BEBA SE SELI IZ CENTRA: Sledeće godine počinje gradnja NOVE ZGRADE GAK "Narodni front" na Bežaniji

Foto: Srbija Danas / Saša Džambić
Sledeće godine počinje gradnja Ginekološko-akušerske klinike "Narodni front" na Bežanijskoj kosi i u toku je priprema planske dokumentacije za taj projekat, najavio je Marko Blagojević, direktor Kancelarije za javna ulaganja.

Predviđeno je da se bolnica gde će bebe dolaziti na svet izgradi u blizini KBC "Bežanijska kosa", na površini koja je sada obična livada, navodi beogradski dnevnik.

PONOVO NEMA KRVI: Nedostaju sve krvne grupe, Zavod za transfuziju apeluje na davaoce

- Pre donošenja odluke o izgradnji objekta analizirali smo koliki bi bili troškovi rekonstrukcije postojeće zgrade u centru grada i zaključili da se više isplati da se podigne potpuno nova bolnica - objašnjava Blagojević.

narodni-front
Foto: Srbija Danas / Saša Džambić

Idealno bi bilo, navodi on, da ove godine počne da se projektuje zgrada, kako bi gradnja počela 2020. godine.

- Trenutno je važno da grad Beograd usvoji plansku dokumentaciju, a onda će posao da vodi sama bolnica, dok mi imamo zadatak da pratimo šta se i kako radi - kaže Blagojević.

Srpsko ČUDO od deteta: Sa 15 MESECI učestvovala u međunarodnom umetničkom takmičenju za decu (FOTO)

U međuvremenu, sa rukovodstvom klinike je dogovoreno da, dok se ne završi izgradnja novog objekta, a samim tim i preseljenje na Bežanijsku kosu, mogu da traže opremu koja im je neophodna u radu, ali je bitno da sve bude mobilno i prenosivo.

- To je uslov, kako bi ta oprema mogla da se prenese u novo porodilište. Dogovaramo spisak neophodnih uređaja koji moraju da se nabave za kliniku zarad unapređenja uslova rada do preseljenja - kaže Blagojević.

Led i sneg vam uništavaju automobil! Ovako ga PERITE kad stegne zima, i ništa na njemu se NEĆE ZALEDITI!

Šta će posle preseljenja klinike biti sa postojećom zgradom u Ulici kraljice Natalije - još nije odlučeno, a reč je o zdanju sa veoma animljivim istorijatom. 

narodni-front
Foto: Srbija Danas / Saša Džambić

Zgrada ove klinike je nakon Drugog svetskog rata, sve do 1. marta 1955, bila sedište tajne policije Ozne, kaže profesor dr Snežana Rakić, bivša direktorka GAK "Narodni front" i sadašnja načelnica porodilišta.

Srpski Sibir: Sneg okovao Goliju, na Pešteru minus 30

Današnjoj klinici je ostala stara arhitektura, kao i direktorska soba u kojoj je nekada sedeo Slobodan Penezić Krcun, šef tajne službe, a na nekoliko mesta nalaze se još "skriveni" ormari, kao i tajna vrata koja vode u drugu prostoriju, te bi zgrada mogla da se pretvori u svojevrsni muzej - kao svedočanstvo jednog vremena.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
9 Beograd