fbpx
Skip to main content
dara iz jasenovca

PLAKAO SAM, POZLILO MI JE... Tamburaš iz "Dare" opisao JEZIVE SCENE KLANJA - "Izgledalo je kao REALNOST"

Foto: Youtube/Printscreen
Stevan Šajn, muzičar iz filma, kaže da je plakao gledajući filmske scene

Ubijanja, silovanja, zverstva kakva čovek ne može ni da pojmi, ustaše su volele da začine i bizarostima, koje samo još više stežu želudac i lede krv u žilama... Ta izvitoperenost uma, kada je smrt brutalna i izvesna, jesu i romski orkestri koji sviraju dok dželati kolju, prikazani i u filmu "Dara iz Jasenovca". O zverstvima uz zvuke tambura svedočili su i Musolinijevi fašisti, zlikovci koji su se zgražavali nad zlodelima ustaša.

OVAJ NEMAC JE BIO ATEISTA DOK NIJE DOŠAO U SRBIJU! Krstio se u pravoslavnoj crkvi, a želja mu je da vidi JEDNO MESTO

OVAJ NEMAC JE BIO ATEISTA DOK NIJE DOŠAO U SRBIJU! Krstio se u pravoslavnoj crkvi, a želja mu je da vidi JEDNO MESTO

BROJ OBOLELIH U PRESTONICI I DALJE PRELAZI 1.000: Kakva je situacija sa koronom u drugim gradovima Srbije?

BROJ OBOLELIH U PRESTONICI I DALJE PRELAZI 1.000: Kakva je situacija sa koronom u drugim gradovima Srbije?

"VATRENO OKO" RADI PUNOM PAROM: Brojevi zabrinjavaju, sve više pozitivnih na testovima

"VATRENO OKO" RADI PUNOM PAROM: Brojevi zabrinjavaju, sve više pozitivnih na testovima

Stvarne scene iz logora

- U velikoj školskoj učionici zatekao sam zaklanu učiteljicu i njenih 120 učenika! Nijedno dete nije bilo starije od 12 godina... Mnogima su odsekli glave i poređali ih po đačkim klupama. Iz rasporenih utroba ustaše su izvukle creva i, kao novogodišnje vrpce, rastegli ih ispod plafona i ekserima ukucali u zidove... - pisao je iz Prebilovaca general Aleksandar Luzano Musoliniju, a zabeleženo je u knjizi "Jasenovac - Aušvic Balkana" prof. Gideona Grajfa, u kojoj dalje piše:

"... Zločinci su na smenu silovali učiteljicu Srpkinju... i pred decom je ubili. Silovali su i devojčice od osam godina. Za sve to vreme, pevao je silom dovedeni orkestar Cigana i udarao u tambure..."

I u "Dari iz Jasenovca" romski orkestar svira užičanku dok se logoraši igraju "rimskih stolica" - stolica je više nego njih, pa kad muzika stane, ko ne sedne, sleduje mu srbosjek - klanje ustaškim oružjem smišljenim za Srbe. Jednog od tamburaša igrao je i Stevan Šajn Kusa iz Nadalja kod Srbobrana, koji kaže da mu je na snimanju pozlilo.

- Prvi dan snimanja imao sam osećaj kao da sam stvarno u logoru. Oni ljudi, kerovi, pa motori nemački... Mada sam znao da su to sve naši glumci, potreslo me kao da sam stvarno u Jasenovcu. Jako teško je to podneti. Pozlilo mi je, skočio mi je pritisak, zamalo se nisam srušio. Ionako kuburim s pritiskom i srcem - veli Šajn. Dodaje i da "Daru iz Jasenovca" nije mogao da odgleda do kraja:

- Verujte, izašao sam napolje, nisam mogao to da gledam. Plakao sam. A još kažu da je samo delić zverstava prikazan, možda četvrtina. Da se snimalo sve kako je i bilo, ljudi ne bi mogli podneti i gledati.

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

Vremenska prognoza
Clear sky
20 Beograd