Skip to main content
Grčka

PLJUŠTE KAZNE ZA SRBE: Grci ograničili unos cigareta, ODUZIMAJU ih na granici!

Foto: Shutterstock
Ukoliko planirate da letujete u Grčkoj dobro se informišite o pravilima za ulazak da vas na bi dočekalo neprijatno iznenađenje na granici!

Ovih dana jedna od tema o kojoj se često govori jeste odlazak u Grčku na letovanje i novine koje su počele da se primenjuju u ovoj zemlji.

Jedna od stvari oko koje su naši turisti u nedoumici jeste koja su pravila za ulazak u Grčku kada su u pitanju cigarete, odnosno koliko pušači cigareta smeju da ponesu.

Kako kaže sagovornik iz Carine za Telegraf, svaka zemlja članica EU ima evropske propise koje usklađuje, ali i svoje koji se mogu razlikovati. Tako, Mađarska je decidna i dozvoljava samo dve paklice cigareta, dok se u na granici sa Grčkom primenjuje tzv. viši limit, odnosno 200 cigareta (boks), i niži limit, od 40 cigareta što podrazumeva dve pakle. 

Naime, Grčka ima pravo (za putnike koji dolaze kopnom ili morem tj. automobilima i autobusima) primeniti niži limit unosa dozvoljenog broja cigareta tj. 40 cigareta (2 kutije).

U praksi se dešava da grčki carinici naprave problem zbog cigareta, najčešće na početku i kraju sezone kada imaju dovoljno vremena da proveravaju unos cigareta i zabranjene hrane - i pozivaju su se upravo na ovaj niži limit.

Iz tog razloga, moguće je da vam se dogodi da vam carinici oduzmu višak cigareta i naplate kaznu.

 

Vremenska prognoza
Clear sky
21 Beograd