Skip to main content
Velika Plana

POD VLAŠĆU SNS PRIVREDA VELIKE PLANE DOŽIVELA PREPOROD: Samo od poreza na dohodak prihod opštinsko budžeta je skoro 6 miliona evra 

Foto: Dušan Marić
Za šest godina otkako je odgovornost za vođenje opštine preuzela SNS Velika Plana se preporodila. Posebno dobri rezultati ostvareni su u razvoju privrede, zapošljavanju, izgradnji saobraćajne infrastrukture, rekonstrukciji javnih objekata i ulaganjima u obrazovanje.

Pre šest godina opština je u industrijskoj zoni kraj puta za Veliko Orašje u vlasništvu imala manje od hektar zemljišta, što je odbijalo investore, sada u svom vlasništvu ima 10 hektara, sa izgrađenom infrastrukturom. U kupovinu zemljišta i izgradnju infrastrukture opština je uložila oko 100 miliona dinara.

Od 2015. godine u industrijskoj zoni su otvorene tri fabrike: klanica pilića „Gavrilović“, u koju je uloženo 2.000.000 evra i koja zapošljava 185 radnika, mlekara „Kruna“, u čiju izgradnju je uloženo 2.500.000 evra i koja zapošljava 40 radnika i klanica krupne stoke, koja u početnoj fazi proizvodnje zapošljava 15 radnika. Ranije otvorene kompanije PROMEK i PEI su u poslednjih nekoliko godina znatno proširile svoju proizvodnju. Prva je broj zaposlenih sa 80 povećala na 105, druga je izgradila novu proizvodnu halu površine 3.000 metara i skoro utrostručila broj zaposlenih - sa 60 na 170.

Velika Plana
Foto: Dušan Marić

U užem gradskom području, nakon potpune rekonstrukcije oronulih zgrada nekadašnjeg „Perkona“, sa proizvodnjom je počela tekstilna konfekcija „Makaron moda“, koja zapošljava oko 150 radnika. Pod sadašnjom republičkom i lokalnom vlašću, sa radom je počela i fabrika panelnih radijatora „Euromet“, koja ima 50 zaposlenih. Pre dve godine, na granici sa palanačkom opštinom, za nekoliko meseci, izgrađena je korejanska fabrika za proizvodnju električnih kablova u koju je uloženo 20 miliona evra i  u kojoj je zaposleno više od 130 radnika iz Velike Plane.

Vojna industrija, koja proizvodi oklopna samohodna vozila „Miloš“ i „Lazar“ i haubice „nora“ je broj zaposlenih sa 150 povećala na 400. U firmi „CNC Obrada“ u Velikom Orašju, koja se bavi izradom delova mašina za farmaceutsku industriju, sada radi oko 60 radnika.

Kompanija „NIS“ je u Velikoj Plani otvorila novu pumpu, u čiji izgradnju je uloženo 2.400.000 evra a završena je i otvorena u mandatu prethodne vlasti započeta Fabrika vode u Trnovču, projekat u koji je uloženo više od 10 miliona evra. U proširenje izvorišta vode iz opštinskog budžeta je uloženo više od 120 miliona, dok je država obezbedila 174 miliona dinara.

Pored Carigradskog druma u Miloševcu formirana nova industrijska zona, u kojoj je kompanija „Cmana“ podigla savremenu farmu pilića. Najveći srpski trgovinski lanac „DIS“ je izgradio savremenu hladnjaču za voće i povrće, površine 3.100 metara, u koju je uloženo 2.200.000 evra. Kompanija „Mali podrum Radovanović“ je otvorila novu vinariju, površine 1.900 metara, u koju je uložila 700.000 evra. Obnovljen je i rad stare mlekare „Plana“.

Kruna
Foto: Dušan Marić

Kraj Carigradskog druma, u Starom Selu, kompanija „Dima“ izgradila je dve hale, koje će, kad budu stavljene u funkciju, a planirano je da to bude do kraja ove godine, predstavljati novi impuls razvoju privrede Velike Plane. Prva hala površine 2.300 metara, sa modernom hladnjačom, služiće za skladištenje poljoprivrednih proizvoda. Druga hala, površine 1.100 metara, biće proizvodni pogon za preradu lešnika. Vrednost ove dve investicije je 1.200.000 evra.

Hotel „Plana“ kod Pokajnice, koji je bio potpuno ruiniran, renoviran je i ponovo radi. Na auto-putu kod Krnjeva, umesto zidina nekadašnjeg motela, nikli su novi motel „Krnjevo“ i „Kafana za dva dana“, reprezentativni objekti koji zapošljavaju 60 radnika.

Krunu na razvoj ugostiteljstva u Velikoj Plani predstavljaju otvaranje hotela „Vir“ u centru grada  i radovi na izgradnji hotela u sklopu etno-sela „Moravski konaci“.

O rastu planjanske i srpske privrede najbolje govori zvanični podatak Republičkog zavoda za statistiku da je u poslednje tri godine iz opštine Velika Plana zaposleno  - 2.716 radnika. Deo njih je zaposlen u svojoj opštini, deo u drugim opštinama. Najviše u Smederevskoj Palanci, Svilajncu i Rači. Samo od poreza na dohodak očekuje sa da opštinski budžet do kraja ove godine prihoduje 686 miliona dinara. A praksa iz poslednjih šest godina pokazuje da je na kraju svake godine prihod od poreza na plate bio značajno veći nego što je bilo planirano.

Inače, u godini preuzimanja vlasti od strane SNS, ostvareni opštinski budžet iznosio je oko 800 miliona dinara, prošle godine realizovan je budžet od 1.315.000.000 a budžet za ovu godinu iznosi 1.400.000.000 dinara. 

Vremenska prognoza
Clear sky
16 Beograd