fbpx
Skip to main content
Darija Kisić Tepavčević

"POLA GODINE KAO JEDAN RADNI DAN": Dr Kisić Tepavčević otkriva šta joj je najteže palo u borbi sa surovim virusom

Foto: Srbija Danas / Saša Džambić
- Za ovih šest meseci virus korona je mnogima od nas promenio pogled na život - naglašava dr Darija Kisić Tepavčević.

Često čujem komentare da smo dosadni jer stalno jedno te isto ponavljamo da se nose maske, peru ruke i drži fizička distanca, ali te mere zaista spasavaju živote, kaže epidemiolog prof. dr Darija Kisić Tepavčević.

ŠTA SMO NAUČILI O KORONI I ŠTA NAS TEK ČEKA: Od Vuhana i zastrašujučih snimaka iz Italije do Novog Pazara

ŠTA SMO NAUČILI O KORONI I ŠTA NAS TEK ČEKA: Od Vuhana i zastrašujučih snimaka iz Italije do Novog Pazara

"Ubeđena sam da se radi o biološkom oružju" Doktorka Grujičić otkrila kako je pobedila koronu

"Ubeđena sam da se radi o biološkom oružju" Doktorka Grujičić otkrila kako je pobedila koronu

Ovaj srpski grad je u početku BIO NAJVEĆE ŽARIŠTE KORONE: Sada imaju samo jednog hospitalizovanog pacijenta

Ovaj srpski grad je u početku BIO NAJVEĆE ŽARIŠTE KORONE: Sada imaju samo jednog hospitalizovanog pacijenta

Šesnaesti mart i 16. septembar - šta se promenilo po pitanju epidemiološke situacije, naše borbe protiv virusa korona, ali i načina na koji tu borbu vodimo?

- Za ovih šest meseci virus korona je mnogima od nas promenio pogled na život. Sve situacije, događaji i ponašanja koji su nam se pre podrazumevali sada su odjednom postali potencijalni faktori rizika za prenošenje infekcije. Savremeni čovek, očigledno, teško prihvata činjenicu da je u XXI veku moguće da jedna zarazna bolest može da zaustavi svet. A videli smo da može! Za ovih par meseci naša saznanja i teorije o ovom virusu su se dosta menjali, ali ono što je ostalo nepromenjeno jeste način na koji možemo da sprečimo da se zarazimo. Često čujem komentare da smo dosadni jer stalno jedno te isto ponavljamo da se nose maske, peru ruke i drži fizička distanca, ali te mere zaista spasavaju živote. Najbolji primer je Kina, čije stanovništvo je upravo svojom samodisciplinom u pridržavanju ovih mera uspelo da relativno brzo epidemiju stavi pod kontrolu. Jako ohrabruje činjenica da na području ove zemlje već više od četiri meseca nije bilo registrovanog smrtnog ishoda od Covida 19, kao i da skoro mesec dana nema zabeležene lokalne transmisije. Na taj način svi možemo pobediti ovaj virus, ali u toj borbi moramo biti odgovorni, disciplinovani i složni - rekla je dr Kisić.

Poslednjih pola godine može se reći da su vam se spojili u jedan beskrajni radni dan, konstantan pritisak na struku traje evo već šest meseci. Kako ste?

- Potpuno ste u pravu kada ste zaključili da svi ovi protekli meseci izgledaju kao jedan dugi radni dan. Meseci su prolazili, godišnja doba su se menjala, a naša razmišljanja i aktivnosti su bile usmerene isključivo ka jednom cilju - da stanemo na put virusu korona. Svaki izgubljen život kao posledica infekcije ovim virusom je veliki gubitak za sve nas. Veliki broj naših sugrađana je ostao bez svojih najmilijih. To je ono što nas sve pogađa i što ostavlja neizbrisiv trag. Zdravstveni radnici, svako u svojoj oblasti, trudili su se da najbolje što mogu rade svoj deo posla. Na žalost celog čovečanstva, ta borba još traje i još uvek joj se ne vidi kraj. To je nešto što unosi nemir i nesigurnost, ali moramo da budemo svesni da je ključ u našim rukama, u našoj samodisciplini i da u ovoj borbi na taj način možemo brzo i lako izaći kao pobednici - odgovorila je dr Kisić.

Foto: Srbija Danas/Saša Džambić
Foto: Srbija Danas / Saša Džambić

Šta vam je najteže palo u ovoj epidemiji?

- Razdvojenost od najmilijih, nedostatak porodičnih okupljanja, odlasci u pozorište, druženje s prijateljima... sve one sitnice koje čine naš život a koje očigledno nismo znali dovoljno da cenimo - navodi doktorka.

Koliko smo naučili o virusu korona, ulazimo li u jesen i zimu pripremljeni...?

- Naučili smo da u borbi s ovim nevidljivim neprijateljem moramo biti složni, odgovorni i disciplinovani. Ove reči sam već nekoliko puta ponovila, ali one jesu suština. Bez toga nikada ne možemo biti dovoljno pripremljeni i ravnopravan protivnik virusu korona. Zbog toga iznova i iznova želim da ponovim: nosite maske, perite ruke, držite fizičku distancu. I opominjite svoje najmilije ukoliko se desi da se ne pridržavaju ovih mera. To je najbolji način da im pokažete koliko brinete za njih i koliko ih volite - rekla je Kisić Tepavčević.

+ Pošalji komentar 1 Pogledaj sve komentare
ерррр's picture

ерррр

feniranje? sta drugo? bolnice gledala nije!! pitanje je kako je lekarima a ovima iz kriznog staba sto se samo slikaju po tv i pricaju gluposti znamo kako je > super!!!!

0 | 0

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

Vremenska prognoza
Tamni oblaci
22 Beograd