fbpx
Skip to main content
koronavirus

ŠTA NAS ČEKA ZA VIKEND: Raste neizvesnost pred sutašnju sednicu Kriznog štaba, da li se i šta sve ZATVARA

Foto: SD/ilustracija
Naime, još tokom trajanja sednice, proširila se vest da je dr Kon predložio da se sve zatvori na pet dana, ne u smislu policijskog sata, već da nijedan objekat koji se bavi uslužnim delatnostima ne radi pet dana.

Krizni štab za borbu protiv korona viursa juče nije doneo nikave nove odluke. Sednica je bila napeta, čule su se čak i ideje da bi nam u ovoj alarmantnoj situaciji sa koronom pomoglo jedino to da se sve zatvori na pet dana, a šta će tačno biti, saznaćemo sutra, za kada je zakana nova sednica ovog vladinog tela.

Da tokom jučerašnje sednice Štaba nisu donete nikakve nove mere saznali smo nakon obraćanja epidemiologa i člana ovog tela dr Predraga Kona. Kako je rekao, odlučeno je da će se Krizni štab ponovo sastane u petak kada će biti odlučeno kakve mere će važiti za predstojeći vikend.

BOLJI SMO I OD AMERIKE: Srbija peta zemlja na svetu po broju vakcinisanih!

BOLJI SMO I OD AMERIKE: Srbija peta zemlja na svetu po broju vakcinisanih!

DA LI SMO NA PRAGU ČETVRTOG TALASA? Briga za Krizni štab, uskoro nas očekuju NOVE MERE - poznato kada pada odluka!

DA LI SMO NA PRAGU ČETVRTOG TALASA? Briga za Krizni štab, uskoro nas očekuju NOVE MERE - poznato kada pada odluka!

DA LI DOJILJE SMEJU I TREBA DA SE VAKCINIŠU? Postoji mnogo pitanja, a sada je dr Đerlek svima REŠIO DILEME

DA LI DOJILJE SMEJU I TREBA DA SE VAKCINIŠU? Postoji mnogo pitanja, a sada je dr Đerlek svima REŠIO DILEME

- U toku sastanka bilo je razmena mišljenja, različitih stavova, ali došli smo do jedinstvenog stava da se preko vikenda mora preduzeti nešto, a ostavljeno je da se to iskristališe i pripremi predlog koji bi u petak bio usvojen - rekao je Kon novinarima nakon sednice.

Ipak, iako nikakve nove mere nisu predložene, kao ni da li bi one važile svuda, samo u zimovalištima ili gradovima-žarištima, odlučeno je da se kontrola i nadzor postojećih mera moraju još više pojačati.

Kriva opet počela da divlja

Ono što je zasigurno jeste da u ovakvoj epidemiološkoj situaciji, mora doći do nekih izmena jer kako stvari stoje galopiramo ka četvrtom talasu kovida-19. Tome svedoči i da smo u utorak "preskočili" brojku od 3.000 zaraženih u toku 24 sata. Precizno, taj dan smo imali 3.257 novozaraženih. I kao da to nije malo, lekari i članovi Kriznog štaba najvaljuju da se očekuje da će "kriva" i dalje stremiti ka novom piku.

Čini se da u ovom pravcu razmišlja medicinski deo Kriznog štaba, a to se najbolje videlo po izjavama Predraga Kona i Branislava Tiodorovića nakon jučerašnje sednice.

Predrag Kon
Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Doktor Kon je u svom obraćanju medijima prvo naglasio da su kafane, kafići, kao i skijališta glavna mesta gde trenutno ima najviše zaražavanja, a onda je potvrdio informaciju koja je "procurela" tokom zasedanja.

Naime, još tokom trajanja sednice, proširila se vest da je dr Kon predložio da se sve zatvori na pet dana, ne u smislu policijskog sata, već da nijedan objekat koji se bavi uslužnim delatnostima ne radi pet dana.

- To jesam rekao na sednici, ali to uopšte nije uzeto u razmatranje - izjavio je dr Kon posle današnje sednice i dodao da bi to u ovom trenutku bila najefikasnija mera, ali da je svestan da je to nemoguće.

policijski čas
Policija u Beogradu
Foto: Profimedia

Iako je dr Kon dao ovakvo obrazloženje za svoju, pa moglo bi se reći, zastrašujuću meru ipak se i iz ovoga moglo naslutiti sa kakvim nestrpljenjem ćemo čekati odluke sa sednice koja će se održati sutra.

Pratimo situaciju u školama

Govoreći o pojačanom nadzoru u školama, dr Kon je rekao da situacija nije alarmanta, ali da moramo da budemo na oprezu, jer iskustva iz drugih zemalja pokazuju da je došlo do pojačanog zaražavanja.

Učionica u doba korone
Učionica u doba korone
Foto: Profimedia

On je podsetio da svaka škola ima mogućnost da, ako se u jednoj grupi pojave dva slučaja zaraze, cela grupa prelazi na onlajn nastavu, odnosno to je u nadležnosti svake škole i lokalnog zavoda na terenu. Kako je rekao, za sada nema uslova da se pređe centralno na onlajn nastavu.

Što dalje implicira, da najverovatnije nekih novih pravila kada su škole u pitanju neće biti, ali sa druge strane, kada su ugostiteljski objekti u pitanju - tu će sigurno biti nekih izmena.

Tržni centri do 16, možda 18 sati

- Najverovatnije ćemo razmatrati rad ugostiteljskih objekata, a tržni centri moraju da ostanu jer tu se ljudi najviše snabdevaju i to vikendom. Možeda ćemo skratiti njihovo radno vreme. Videćemo da to bude vikendom do 16, možda 18 sati - rekao je dr Branislav Tiodorović u gostovanju na televiziji "Prva" nakon sednice Kriznog štaba.

Zatvaranje skijališta tokom vikenda

On je dodao i da su zimovališta poseban problem. I već se predlagalo da ona budu zatvorena, a i implicirao je da bi moglo biti predloženo da se skijališta zatvore tkom vikenda.

branislav-tiodorović
Foto: Srbija Danas / Saša Džambić

- Moguće je doneti takvu odluku u zavisnosti od podataka, a očekujemo porast broja zaraženih. Mislim da je vikend uvek problematičan. Niko neće iz Beograda, Kragujevca ili Novog Sada da krene na planinu preko nedelje, svi čekaju vikend - rekao je Tiodorović.

A šta je sa ekonomijom?

Nakon sednice, uglavnom su se mogli čuti argumenti medicinskog dela Kriznog štaba koji su zagovarali zatvaranje i pooštravanje mera. Ipak, nakon sednice, na svom zvaničnom Fejsbuk nalogu oglasio se i zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić koji takođe čini deo Kriznog štaba.

goran-vesic
Foto: Srbija Danas

Poznato je da Vesić kao i Privredna komora Srbije imaju drugačije stavove kada je u pitanju donošenje antiepidemioloških mera. Goran Vesić i PKS više puta su istakli da "život ne sme da stane" i kako privreda ne sme biti "ubijena" mera jer tada neće biti ni novca za lečenje obolelih od kovida-19. Ovo je postao glavni argument nemedicinskog dela Kriznog štaba.

- U ime grada Beograda molim sve ugostitelje da poštuju epidemiološke mere koje su propisane za rad restorana i drugih kompanija u sektoru usluga. Vaš grad, Beograd, izborio se da verovatno jedini u Evropi radite makar do 20.00 sati. Pomozite nam da ostane tako poštovanjem mera. Molim tržne centre da kontrolišu nošenje maski. Komunalna milicija i gradske inspekcije će pojačati kontrole, ali ovaj virus možemo da pobedimo samo ako smo ujedinjeni i odgovorni - napisao je Vesić između ostalog.

"Nisam član štaba, ali - zatvotite sve što možete"

S druge strane, juče su se mogle čuti i ovakve izjave:

- Ja nisam član Kriznog štaba, ja sam lekar iz crvene zone od početka. I prema onome što vidim izgleda da će nam se ponoviti decembar. Kada je pušteno da sve ostane otvoreno, da rade skijališta, sada je gotovo - upozorila je juče direktorka kovid bolnice u Batajnici dr Tatjana Adžić Vukićević.

Tatjana Adžić Vukičević
Foto: Printscreen/RTS

U svojoj dramatičnoj izjavi za medije ona je rekala da će nam se, izgleda, ponoviti decembar, kada je u jednom trenutku u Srbiji bilo i 8.000 zaraženih dnevno dok je u bolnicama bilo smešteno skoro 10.000 ljudi.

Upitana šta bi trebalo sada uraditi, ona je rekla: "Da se zatvori sve što može da se zatvori!".

- Sada je bespredmetno razmišljati o privredi, ljude neće imati ko da leči - upozorila je Adžić Vukićević.

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
5 Beograd