fbpx
Skip to main content
Mačkov kamen

POMOZIMO IZGRADNJU HRAMA: Na Mačkovom kamenu gradi se hram-muzej u čast stogodišnjice Velikog rata

Foto: TV Hram
Posebnu vrednost i večnost postavci daće imena svih poginulih na Mačkovom kamenu, ispisana na zidovima ovog hrama muzeja

Na padinama planine Jagodnja, nekoliko kilometara od Krupnja prema Ljuboviji, nadomak dobro znane spomen-kosturnice na Mačkovom kamenu, već desetak meseci intenzivno se gradi još jedan spomenik srpskim herojima Velikog rata. Na prostoru gde je pre 104 godine vođena jedna od najkrvavijih bitaka svetskog sukoba, bitka na Drini koja je kulminaciju imala upravo na obližnjem Mačkovom kamenu, 20. septembra ove godine, na stogodišnjicu velike pobede u Prvom svetskom ratu, biće osvećen novi spomen-hram, hram muzej Svetog Despota Stefana Visokog. Blagoslov za podizanje nesvakidašnje bogomolje koja će pod svojim svodovima imati izuzetnu muzejsku postavku dao je episkop šabački gospodin Lavrentije.

- Odlučili smo da u hramu imamo prostor za bogosluženje s izložbenom postavkom čiji sadržaj priprema stručni tim sastavljen od eminentnih vojnih istoričara, istoričara umetnosti, muzeologa, eksperata iz Ministarstva odbrane, republičkog arhiva i arhiva iz Beograda, Šapca, Valjeva...”, navodi protojerej stavrofor Stojadin Pavlović, direktor Patrijaršijske upravne kancelarije Srpske pravoslavne crkve, jedan od inicijatora ovog projekta.

Mačkov kamen
Foto: TV Hram

- Unutrašnji zidovi i svodovi biće oslikani ratnim mapama, fotografijama, tekstovima, ilustracijama velikih bitaka Prvog svetskog rata, vođenih na Ceru, Drini, Kolubari... U postavci će se naći likovi čuvenih srpskih vojvoda, odličja dodeljivana borcima, ratne zastave. Svoje mesto će imati lik princa Đorđa Karađorđevića, koji je ranjen na Mačkovom kamenu, kao i lik čuvene slikarke Nadežde Petrović, prave heroine Velikog rata. Nikako ne mogu biti zaobiđeni ni braća Ribnikar, Vladislav i Darko, osnivači "Politike", koji su svoje živote ostavili u borbama na Drini -napominje Stojadin Pavlović.

Mačkov kamen
Foto: TV Hram

Posebnu vrednost i večnost postavci daće imena svih poginulih na Mačkovom kamenu, ispisana na zidovima ovog hrama muzeja, dodaje on.

- Postavka će biti sažet čas istorije, želimo da slikovito postavimo taj čas, da on bude toliko jasan da će svako ko kroči u spomen-hram Svetog Despota Stefana Visokog moći da dobije jasnu predstavu šta se ovde dešavalo pre više od jednog veka, kakvi su heroji polagali živote na oltar otadžbine - ističe Pavlović.

Radovi na izgradnji spomen-hrama na Mačkovom kamenu ulaze u završnu fazu te iz Srpske pravoslavne crkve pozivaju vernike da svojim prilozima pomognu završne radove na izgradnji Hrama i na taj način utkaju sebe u ovu svetinju. Uplate se mogu izvršiti na žiro račun 200 – 2362100102875 – 26.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

Vremenska prognoza
Mestimično oblačno
7 Beograd