Skip to main content
Valjevo poplava

U Srbiji POPLAVE čekamo spremni: Sistem je u potpunoj pripravnosti za VANREDNE okolnosti

Foto: Srbija Danas/ilustracija
Na proleće i Srbija u opasnosti od naglog topljenja snega u Evropi

Sneg je okovao mnoge delove Evrope, proleće se iščekuje sa zebnjom. Ukoliko nastane naglo otapanje snega, poplave su neizbežne! U Srbiji, tvrde nadležni, spremni dočekujemo eventualni veliki priliv voda iz tokova Dunava i Save.

- Prema operativnom planu za odbranu od poplava, ukupno je oko 3.600 kilometara nasipa i drugih zaštitnih objekata, 53 brane sa akumulacijama, 413 hidromelioracionih sistema, više od 25.000 kilometara kanalskih mreža i brojne crpne stanice - kažu u Republičkoj direkciji za vode pri Ministarstvu poljoprivrede.

- Od toga, u nadležnosti "Voda Vojvodine" je nasip u dužini od 1.460 kilometara, tu je i sedam brana, a u nadležnosti "Srbijavoda" je i nasip u dužini od 2.000 kilometara.

sneg
Foto: Srbija Danas

Kako objašnjavaju u Republičkoj direkciji za vode, tokom godine se, shodno propisima kojima se definiše odbrana od poplava, obavlja redovan obilazak vodenih objekata za zaštitu od poplava, erozije i bujica. Tako se prepoznaju slaba mesta, gde se rade mere prevencije.

- Proleće je uvek kritičan period u hidrometeorološkom smislu - objašnjavaju u JVP "Srbijavode".

SPREMITE SE, STIŽE NOVI LEDENI TALAS! Svakim danom sve HLADNIJE, a od petka ISPOD NULE

- Tehnička spremnost i opremljenost preduzeća koja su angažovana za odbranu od poplava redovno se kontroliše, a naročito u zimskom periodu. Odbrane od poplava sprovode se na odbrambenim linijama i nasipima, koji su u našoj nadležnosti.

- Definisan je i potrebni stepen pouzdanosti zaštitnog sistema, sa prepoznatim slabim mestima koje se uglavnom odnose na lokacije i deonice na kojima su radovi na izgradnji ili rekonstrukciji zaštitnih objekata u toku. Reč je o kapitalnim objektima u zoni Valjeva, Paraćina, Svilajnca i na području Mačve.

Sneg je ovih dana zatrpao i Nemačku

poplava
Foto: Profimedia/ilustracija

Kako kažu u "Srbijavodama", na kritičnim mestima uvek se nalazi mehanizacija, oprema i materijal kako bi se blagovremeno intervenisalo u vanrednim hidrološkim okolnostima.

SAOBRAĆAJ PREKINUT Iskliznule cisterne sa amonijakom na pruzi Niš-Zaječar

- Sistem je u potpunoj pripravnosti za vanredne okolnosti, a u toku su preventivni sastanci sa teritorijalnim nadležnim preduzećima - objašnjavaju u "Srbijavodama".

Situacija se prati i u javnom preduzeću "Vode Vojvodine". Kako objašnjavaju, kontrolišu podatke koji mogu da utiču na sprovođenje i organizaciju odbrane od poplava, pa i zalihe snega u slivovima velikih reka koje protiču kroz Vojvodinu.

- U poslednjih nekoliko godina mnogo se ulagalo u izgradnju i rekonstrukciju odbrambenih linija i čišćenje kanalskih mreža - ističu u preduzeću "Vode Vojvodine". 

Kod Ljubovije ZAVEJANO oko 1000 ljudi, sneg pada BEZ PRESTANKA

- Svakako, bilo kakva predviđanja u vezi sa poplavama bila bi nezahvalna, pogotovo što smo poslednjih godina svedoci ekstremnih vodostaja. Službe za sprovođenje odbrane su spremne, materijala - džakova, folija i lopata - ima dovoljno, pa se u slučaju potrebe na vreme mogu očekivati adekvatne aktivnosti na ugroženim područjima.

NADLEŽNOST

Odbranu od poplava na vodama I reda i na sistemima za odvodnjavanje u javnoj svojini organizuju Javno vodoprivredno preduzeće "Srbijavode" i Javno vodoprivredno preduzeće "Vode Vojvodine". Na vodama II reda, organ lokalne samouprave organizuje i sprovodi odbranu od poplava.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD beograd

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Clear sky
17 Beograd